Outdoor Training og Graffiti: Aarhus Havn Walk

Ferie nydelse: Fed feriemad kontra ufede feriekilo?

Af Marina Aagaard, MFT

Nyd din ferie! Nægt at være slave af kalorietælling og dårlig samvittighed. Luk øjnene for øjeblikkets mange artikler med tabel efter tabel med kalorietal og stressende bliv-slank-på-ferien tips. Alting med måde.

Slap af. Dårlig samvittighed stresser og modvirker fedttab, fin form og fornøjelse.

Fed feriemad kontra ufede feriekilo

Op til sommerferien fortæller utallige magasin- og netartikler om, hvor mange kalorier der er i snacks, pasta, pizza, is, iskaffe, vin, øl og spiritus; føde- og drikkevarer som mange forbinder med ferie.
Lægger man desuden tallene sammen, giver det helt astronomiske tal; glem det hellere.

Der skal være plads til ferie. Nyd det og sørg bare for at bevæger dig og vær en smule strategisk, så er der ingen grund til at ødelægge ferien med den dårlige samvittighed som sociale medier og trykte medier prøver på at skabe.

Bevæg dig, bevar dig, bevar vægten

Man ved jo nogenlunde, hvad der ikke er særlig sundt, så man kan søge at afbalancere udskejelserne og hold kroppen i gang med masser af ferieaktivitet, så udjævner det sig.
For mange bliver ferien nok ikke ligefrem slankende, men at holde vægten er et fint mål.

Tomatoes_Onion_Olives_Hammamet_Tunesia_Marina_Aagaard_blog

Spis smart

Med fornuftige valg – forstå at fornuftige kan også læses som friskt, sprødt, lækkert – det meste af tiden og hvis ønsket mindre fornuftigt en mindre del af tiden: Spis efter 80-20 % reglen eller for de meget sunde: 95-5 % …
Du kan også være helt ligeglad og acceptere at der ryger ekstra kilo på i løbet ferien.

Pasta_Zadar_Croatia_Marina_Aagaard_blogPizza_BMW_2015_IMG_8042Sørg for at kroppen kan holde til at at feste og holde ferie uden at ‘gå (sukker)kold’, Hold blodsukkeret rimeligt stabilt:

Kulhydrater, protein og (sundt) fedt i alle måltider

Kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, æg, ost eller yoghurt samt olie, nødder, pesto, avocado, oliven, smør eller fløde – og groft grønt. Protein og fedt sikrer at fedtforbrændingen opretholdes, appetitreguleringen fungerer bedre og blodsukkeret holdes stabilt.

Lad fx være med kun at spise frugt eller at drikke en cocktail på tom mave. Spis lidt mandler eller valnødder til, så der både er kulhydrat, protein og fedt. Det sikrer en langsommere optagelse (så blodsukkeret ikke stiger og falder dramatisk).

Masser af grøntsager (og lidt frugt) gavner

Godt med grøntsager: Det mætter, det giver energi og vigtige vitaminer og mineraler. Mange steder er der næsten ingen grøntsager til hovedretterne, så du bør selv bestille (ekstra) grøntsager til. Gør det nu bare, du bliver glad for det.

Pasta, ris, brød og kartofler?

Nyd det som vanligt med måde eller udelad; spis ‘let mad’.
Vælg det ene eller det andet, men ikke alt i et måltid – det er fx ikke nødvendigt med både brød og pasta.

Spis med velbehag, langsomt; tyg 25-50 gange; maden smager af mere, nydelsen varer længere.

Øl, vin og spiritus

Bør som altid nydes med måde. Ikke alene for figurens og formens skyld, men også for hjernens og helbredets skyld. Man kan lade sig beruse af andre ting. Drik helst sammen med mad.
For hver genstand, man nyder, bør man indtage et glas vand for at undgå dehydrering, og gerne indtage lidt fedt og protein til; ost eller nødder, så blodsukkeret holdes stabilt.

Hav genstandsgrænserne i baghovedet (de er der ikke for at begrænse dig, men for at passe på din hjerne og øvrige organer):
7 pr. uge for kvinder. 14 pr. uge for mænd. Helst kun 1 pr. gang, maksimalt 5 pr. gang – undgå binge drinking (ekstremt meget på en gang). På ferien kan det være at grænserne skrider, men vær lidt opmærksom, så du får den bedste ferie.

Sala_Thai_Hamburg_drink_Marina_Aagaard_blogEksotisk? Ja. Thailand? Nej. Sala Thai restaurant i Hamburg, Tyskland. på dagstur.

Pandekager_med_is_Marina_Aagaard_blogEn Favorit: Pandekager med is. En (sundere) ferieversion; lidt mindre af det hele.

God appetit og rigtig god ferie.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Outdoor Training og Graffiti: Aarhus Havn Walk