Skiforberedende træning? Verdens værste ski øvelse

Rumteknologi soveudstyr og super søvn? Drømmer jeg eller er jeg vågen?

Jeg er vild med rummet, space (og det startede længe inden jeg stod ved siden af Apollo raketterne i Kennedy Space Center). Jeg er vild med at sove godt. Jeg er vild med danske produkter, “køb dansk”, for at få kvalitet og gavne Danmark.

Rumteknologi soveudstyr Space Rummet 0000889_ds gratisfotografidk

Så da jeg blev spurgt om jeg ville teste dansk produceret, NASA certificeret ‘udstyr til søvnoptimering’, kunne svaret kun blive tre gange et “ja fra mig”.

Måske lidt unfair overfor producenten, for jeg har normalt et godt sovehjerte og det meste af mit liv har jeg hele natten sovet som en sten ? uden problemer med vågne i utide eller at have det for varmt eller for koldt ? og det næsten uanset hvilke sovemiljøer, jeg har budt min krop. Jeg sov eksempelvis tidligere problemfrit på en ret ringe, billig madras.

I dag sover jeg også godt (bortset fra enkelte dage med for lidt motion), for tilfældigvis og heldigvis slog jeg mig sammen med en kræsen møbel- og madraskender, så nu sover jeg på en Dux de luxe madras, der dannede fundament for denne test.

Temprakon Advance Test

Test betingelser

At søvnen har helt afgørende betydning for sundhed, velvære og præstationsevne ved man jo efterhånden godt, men især under min research til søvnfremmende træningstips til kapitlet Motioner dig træt i bogen Søvnkuren af Lis Lyngbjerg Steffensen opdagede jeg hvor vigtig søvnen er. Derfor oplyser jeg gerne om bedre søvn og søger også at optimere egne søvnbetingelser:

Sov køligt | Cirka 16-18 grader i soveværelset

I mit soveværelse er der ca. 20 grader, hvilket ikke er helt optimalt, men det skyldes at soveværelse og badeværelse og omklæderum er ud i et ? og også ud i et med gang og stue (fordi dørene sjældent er lukkede). Så er det svært at sænke temperaturen.

Sov i frisk luft | Sørg for frisk luft, luft ud

I mit hus foregår luftskifte automatisk med et Genvex anlæg. Men jeg lufter også gerne ud for at få ekstra frisk luft ind. Tjek.

Sov i stilhed | Undgå så vidt alle former for støj og generende lyde

Der hvor jeg bor, med golfbanen som nærmeste nabo, er der generelt stille – især da kvarteret også er i fornuftig afstand til nærmeste hovedvej eller motorvej. Der er heller ingen lyde i eller omkring soveværelset. Tjek.

Sov i mørke | Undgå så vidt alle former for lys

I mit soveværelse er der ingen lys bortset fra små røde dioder på tv og højtalere (ja, tv i soveværelset er yt og totalt non-palæo, men sådan er det lige p.t.). Vækkeuret er uden lys og placeret bag mig.
Selvom der er relativt lidt lys her ude i landsbymiljøerne er mit soveværelse alligevel ikke 100 % mørkt hele natten, for en del af tiden er der en anelse lys fra gadebelysningen (slukkes heldigvis det meste af natten).
Næste projekt bliver at installere specielle mørkegardiner.

Sov på ryggen

Kroppen har bedst af at ligge på ryggen, for på den måde ligger man ikke forkert på blandt andet skulderen. Det er noget jeg arbejder på, for i øjeblikket er den sideliggende stilling stadig min optimale sove-start-stilling.

Sov i et rent miljø

For minimere risikoen for et beskidt, støvmidebefængt sovemiljø og eventuel allergi anbefaler Quilts of Denmark, at man indretter soveværelset enkelt og rengøringsvenligt. Tjek. En god ide, som naturligvis bør følges op af jævnlig rengøring. On-and-off tjek.

I øvrigt anvender Quilts of Denmark TEMPRAKON ® FRESH teknologi, der også er anerkendt af NASA som ‘Certified SPACE technology’. FRESH behandlingen omfatter naturlige olier fra Neem træet, hvis bark og blade bruges som naturmedicin, og skulle virke særligt aktivt mod bakterier og husstøvmider.

Sov i en god seng med godt udstyr med godt sengetøj

Godt soveudstyr anbefales generelt, ikke kun af Quilts of Denmark. Har man et godt sovehjerte, kan man som nævnt sove hvor som helst og når som helst. Alligevel kan det være fornuftigt og præstationsfremmende at optimere ens søvnbetingelser, eftersom man tilbringer næsten 1/3 af livet med at sove.

sove_soevn_og_restitution

Test udstyr

Temprakon Advance pude, dyne og duntopper fra Quilts of Denmark A/S i Vamdrup.

Temprakons Advance teknologi går ud på forbedret temperaturregulering baseret på rumteknologi, der oprindeligt blev udviklet til astronauternes rumdragter. En teknologi, som Quilts of Denmark videreudviklede til hverdagsbrug med blåstempling fra NASA: ‘Certified SPACE Technology’.

Temprakon våret er lavet af 100 % bomuld på den normale side og den termoregulerende side af 100 % polyester. Fyldet er hovedsageligt dun, en mindre procentdel småfjer og så den særlige Temprakon teknologi: Millioner af mikrokapsler fyldt med en speciel voks, der køler ned, når det er for varmt og varmer op, når det er for koldt. TEMPRAKON® Advance virker ifølge producenten på disse måder:

  • Køler kroppen ned, når man får det for varmt
  • Varmer kroppen op, hvis man får det for koldt
  • Leder fugten bort, når man sveder

Test varighed

15 dage i alt:
5 dage, hvor jeg sov med dynen (og egen pude) og udfyldte skema om oplevelsen.
5 dage, hvor jeg sov med dynen og puden og udfyldte skema om oplevelsen.
5 dage, hvor jeg som med dynen, puden og topperen og udfyldte/sendte skema.

Test resultater

Alle tre dele

Pude, dyne og topper: Man mærker tydeligt den let kølende effekt lige når man lægger hånden og kroppen på den rigtige side. Det er meget behageligt. Efter kort tid tilpasser det sig dog kroppen og jeg fornemmede ingen forskel til andet soveudstyr.

Bruger man udstyret uden sengetøj føles teknologi-siden en anelse stiv, men med sengetøj på – Temprakon teknologien virker stadig – betyder det ingenting.

Puden

Puden findes i flere størrelser og udformninger, min var en mellemstørrelse pude med dun (og Temprakon teknologi). Testpuden var lidt tyk og skulle puffes til, men bedre end min nuværende pude, en lidt for fyldig kombinationspude. Jeg skifter af og til pude for at finde bedste model.

Dyne

Dynerne findes i flere størrelser og i tre varmeklasser, min testdyne var en mellem model, lidt mindre end min vanlige dyne, som skal dække to personer.
Teknologi eller ej, så var det en behagelig let og luftig dyne, som jeg godt kunne finde på at bruge (teste) også om sommeren. I øjeblikket skifter jeg mellem en vinterdyne og en sommerdyne, så det kunne jo være fint med bare en dyne.

Duntopper (rullemadras)

Duntopperen i testen var let og dejlig, men gav et noget blødere underlag end jeg er vant til (og var mindre end min seng, men det gik).
Et helt Temprakon miljø burde give den mest optimale ‘klimazone’ til en god nattesøvn. Men jeg sov, så jeg skal ikke kunne sige det med sikkerhed?

Rumteknologi soveudstyr konklusion

Min uvidenskabelige, men systematiske test viser, at Temprakon føles let og behageligt; dejligt med den kølige effekt i starten.
Eftersom jeg sover godt i øvrigt, er det vanskeligt at konstatere om jeg fik en forbedret temperaturregulering og dermed bedre søvn sådan som producentens informationsmateriale viser. Den første nat, hvor jeg testede alle tre dele føltes det dog næste morgen som om jeg var ekstra veludhvilet?
Jeg bliver nødt til at teste videre.

Sponsoreret indlæg.
Testteksten er dog som altid udtryk for anmelderens egne oplevelser.

Referencer

Gerlach, Jes: Søvn

Steffensen, Lis Lyngbjerg: Søvnkuren til dig, der er træt af at sove dårligt

Team Danmark om søvn.

Temprakon

Aagaard artikel: 20 Godnat tips. Sov godt, sød søvn.

Følg min Blog HER og Instagram HER

1 kommentar

  • Super godt og hjælpsomt post! Dejligt med så meget nyttig information. Puha, den med sovestillingen må jeg arbejde længe på. Personligt foretrækker jeg helt klart at starte søvnen liggende på maven – det virker helt forkert at ligge på ryggen! Pyh, en udfordring!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skiforberedende træning? Verdens værste ski øvelse