10 ting du skal vide om dine tænder - for skønhed, præstation og helbred

Eltandbørste versus tandbørste: Det endelige opgør?

Af Marina Aagaard, MFT

Mine tænder betyder rigtig meget for mig. De gemmer sig inde bag læberne, og ses sjældent, selvom jeg smiler, men de er primus motor i en af mine favoritaktiviteter, spisning, og har stort set kun været til gavn og glæde.
Jeg passer derfor godt på mine tænder; børster dem to gange om dagen og går til tandeftersyn og tandrensning hvert halve år. 

Min tandbørstning er alle år foregået med old school metoden manuel tandbørstning. Men naturligvis er kun det bedste godt nok til mine tænder, så jævnligt har jeg overvejet, om jeg måske skulle skifte til new school metoden elektrisk tandbørstning.

Eltandbørste versus tandbørste

Indtil for et stykke tid siden var det ikke blevet til noget, men så blev jeg spurgt, om jeg ville teste Oral-B’s elektriske tandbørste, så for en gangs skyld sagde jeg ikke “nej tak”:
Børstning-af-tænder-emnet er væsentligt for fitness og wellness og nu var der en chance for at gå til biddet. Og: Er børsten god nok til det danske håndboldlandshold, er den også god nok til mig!

Jeg tænkte også, at en tandbørste er vel en tandbørste. Men så kom pakken ?

Eltandbørste versus tandbørste test Marina Aagaard blog Eltandbørsternes Lamborghini med en udstyrspakke af dimensioner; rejsetaske, etui, ladestation og fire ekstra børstehoveder til flere brugere og flere funktioner: En dyr og avanceret sag, sådan en eltandbørste, selvom de findes i flere prisklasser.

Og sådan en gadget er åbenbart meget interessant for mænd, for straks efter ankomsten snuppede min husbond børsten, før jeg overhovedet kunne nå at sige “børstehoved” og han blev så vild med den, at han (næsten) ikke har sluppet den siden. Jeg skal stå tidligt op for at komme først til børsten?

Testen

Min egen første test var helt til grin, for da jeg fik børsten i munden kunne jeg slet ikke holde op med at le. Når man ikke er vant til det, er fornemmelsen af en vibrerende, roterende børste i munden meget, meget speciel. Samtidig er det, at man bare skal holde børsten og (næsten) ikke gøre noget selv helt uvant for en arbejdsnarkoman.

Ellers er fornemmelsen, at sådan en buttet eltandbørste ligger godt i hånden, men at det kan være lidt svært at få følingen med børstningen – måske en vanesag?

På den afprøvede Oral-B 7000 kan man se, når man trykker for hårdt mod tænderne – det blå lys skifter til rødt – meget praktisk. Og den lille timer, som viser hvor i munden man skal børste og hvor længe, synes jeg er smart. Andre mener dog, at uret kan være en ulempe, da tænder ikke skal børstes på tid, men til de er rene …

Efter længere tids feltforsøg og interviews af tandlæger og tandplejere er sagen stadig uafgjort.

Resultat

Både min egen test og officielle tests tyder på, at i kampen om tændernes gunst, står der 1-1 mellem den manuelle tandbørste og eltandbørsten.

Eltandbørster og manulle tandbørster er ifølge mange eksperter tilsyneladende lige gode til at fjerne plak, skadelige bakteriebelægninger på tænderne.
Også selvom a) et forsøg har vist at el-tandbørster er 11 % bedre, b) en tandplejer siger el kan være 8-15 % bedre og c) Oral-B siger op til 100 % bedre til at fjerne plak …

Tandbørstetip: Nogle eksperter anbefaler at man bruger begge dele, fx manual tandbørste og eltandbørste hhv. morgen og aften, fordi de to former for børstning supplerer hinanden (Videnskab.dk) … det tror jeg, at jeg vil gøre …

 Eltandbørste kontra manuel tandbørste Marina Aagaard fitness blogDet sorte ringhjørne: Oral-B 7000.
Det lyserøde ringhjørne: Pink (manuel tandbørste).

Elektrisk tandbørste

Fordele

+ gør det meste af arbejdet, gør tandbørstning nemmere (fx for ældre og svage)
+ de små børstehoveder kommer nemt rundt i munden (bør skiftes ca. hvert kvartal)
+ et elektronisk legetøj, der kan motivere til tandbørstning (fx børn ? og mænd)
+ hele familien kan deles om samme el-tandbørste, man skifter blot børstehoved
+ den lidt buttede tandbørste ligger godt i hånden (man bør prøve før køb)

Ulemper

+ startudgift er relativt stor (men den kan deles af flere og børster skiftes)
+ kræver strøm og opladning (bemærk, genopladelige batterier er sundere)
+ fylder mere (derhjemme og i rejsetasken)
+ kan nok ikke tåle at blive tabt på gulvet (men tåler vand/brusebad)

Manuel tandbørste

Fordele 

+ billig
+ driftssikker og kræver ikke strøm
+ lille, let og handy
+ et typisk større børstehoved kan hurtigere børste en større flade

Ulemper

+ man skal selv gøre alt arbejdet (børste 2 gange om dagen a 2 minutter eller til ren)
+ skal skiftes tit, sandsynligvis tiere, hvis man skrubber (for) hårdt
+ et typisk tandbørstehoved er sværere at få bakset ind i hjørnerne (end de små runde)

Husk lige tandbørsten 🙂

Referencer

10 ting du skal vide om dine tænder – for skønhed, præstationsevne og helbred

http://kvalitets-test.dk/eltandboerste-test/ 2014

http://www.postmedental.dk/topic/187-stortest-af-el-tandborster.aspx

http://taenk.dk/test/elektriske-tandboerster/billig-eltandboerste-faar-arbejdet-gjort

http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/bliver-taenderne-renere-med-en-elektrisk-tandborste

http://videnskab.dk/krop-sundhed/sadan-borster-du-taender-korrekt

http://www.dinmund.dk/mundpleje/el-tandborste/

Eltandbørster børster ikke bedre http://www.kvindeguiden.dk/default.asp?thdid=13848

DR For godt til at være sandt 10.2.2014 El-tandbørste lover mere end den kan holde.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

  • Super godt post! Åh, jeg har virkeligt også haft en indre diskussion om hvorvidt jeg skulle anskaffe mig en elektrisk tandbørste eller ej. Jeg tror endeligt jeg er kommet til den konklusion at eltandbørsten skal skrives på ønskelisten til jul. Hvem vil ikke gerne have liiiidt bedre tandhygiejne?

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 ting du skal vide om dine tænder - for skønhed, præstation og helbred