Af Marina Aagaard, MFT

Kaffe. Vin. Chokolade. For bare nævne nogle få nydelsesmidler, som mange – inklusive undertegnede – forbinder med “det gode liv”. Men en del af det, der giver momentan nydelse, fremmer ikke nødvendigvis optimal sundhed eller toppræstationer.

Det er meget fornuftigt periodisk at tænke sine livsstilsvalg igennem og holde dem op mod sit helbred og energiniveau. Er man ikke på toppen, kan man overveje om nogle valg, vaner, måske kan opgraderes en smule? Formål? At nyde livet længere. Det handler ikke om fravalg, men om bedre (lækrere, sjovere og sundere) tilvalg.

Meget apropos nye og bedre vaner fik jeg i går et nyhedsbrev fra Scott Sonnon, skaberen af TacFit træningskonceptet. Han påpeger, at man ikke kan træne sig ud af et dårligt forhold til de 5 S’er; søde sager, snacks, simple (kulhydrater), servering to eller flere (seconds), og stimulanser.

Scott Sonnons råd til, hvordan du kan score et 10-tal i sund livsstil (fitness):

Scor et fitness 10-tal

  • Ingen søde sager; ingen sukker eller sukkererstatninger, naturlige eller syntetiske
  • Ingen snacks; spis større [normale] måltider med 3-5 timers mellemrum
  • Ingen simple kulhydrater [hvidt brød, ris, pasta o.l.]; spis komplekse kulhydrater fx fuldkorn
  • Ingen servering (portion) to; en tallerkenfuld og ikke mere
  • Ingen stimulanser; fjern koffein, nikotin, etc.

Scott Sonnon tilføjer: “Indtager du en hvilken som helst af disse 5 S’r efter klokken 19:00, bruges op til 30 procent af din energi, der burde bruges til at ‘geare ned’, til at ændre blodgennemstrømningen eller forstyrre nervesystemet, i stedet for at øge blodgennemstrømningen og fjerne støj fra centralnervesystemet [hjernen].”

I TacFit nyhedsbrevet er der også en metode til, hvordan man kan motivere sig selv til nye vaner ved hver dag at give sig selv 10 point, hvis man motionerer alsidigt og spiser sundt og ved manglende motion eller ufornuftige kostvalg kan man trække henholdsvis 2 eller 1 point fra. Ved 8 point er man på rette vej.

10? Ja, 10 er topkarakteren blandt andet i de 10 gymnastikdiscipliner i det Internationale Gymnastik Forbund.

Kan du bedre forholde dig til 12-karakterskalaen (undervisning), har jeg før skrevet om det her:

Liv og livsstil: Giver du dig selv 12 eller 2?

Reference:

Scott Sonnon, TacFit: “How to Score a 10 with Your Fitness Goals!”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s