Af Marina Aagaard, MFT

Av, av, av, av, av, tænker jeg i dag i det lokale fitnesscenter. Fire fyre ved vægtløftningsstativet. Den ene viser med rimelig teknik de tre venner øvelsen dødløft: Løft af vægtstang fra gulv.

En efter en tager de tre andre et sæt – med samme vægt – i en stilart, der bedst kan beskrives som hasarderet med krumme rygsøjler, indadroterede knæ og skæv fodstilling. Uha: Der er fare for, hvis ikke ligefrem dødbringende, så i hvert fald træningsdræbende overbelastning. Træn seriøst: Brug hovedet og bevar førligheden!

Doedloeft_deadlift

Øvelsen, en styrkeløft øvelse, der træner både underkroppen og kropsstammen, er blevet populær blandt mange fitnesstrænende mænd.
Det er ikke en supersvær øvelse, men på grund alt for tung vægt i starten, så øvelsen ikke indlæres korrekt, udføres den desværre tit helt forkert, så der er risiko for både akutte skader og alvorlige rygproblemer over tid.

Et top tip til de, der vil dødløfte: Lær teknikken af en dygtig (styrkeløft) træner og træn op med lav til moderat belastning. 

Tre vigtige fokuspunkter:

 • Kig frem (undgå at bøje nakken og hovedet nedad)
 • Hold ryggen rank og spændt (spænd op)
 • Løft med en flydende bevægelse med ben og hofter på samme tid. Ofte løftes der med to adskilte bevægelser; ekstra uheldigt, når vægten er tung.

Forkert udførelse kan give alvorlige problemer med ryggen. Læs denne interessante Stuart McGill artikel (amerikansk) om rygsøjlen og træning:
Spine Flexion Exercise.

Vil du vide mere? I næste uge beskriver landstræneren i styrkeløft og undertegnede dødløft teknikken i detaljer.

Foto: <a href=”http://www.flickr.com/photos/jblmpao/6286053405/”>Joint Base Lewis McChord</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a&gt; <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/”>cc</a&gt;

3 Comments »

 1. Lækkert lille indlæg. Jeg laver selv dødløft, og kan godt mærke, når det begynder at gå galt, heldigvis for det da, så jeg kan stoppe øvelsen.

  Like

   • Øvelse gør helt sikkert mester som man nu siger, men er bestemt ikke “mester”. #Vilæreheletiden. Mange tak. Rigtig god søndag og træningslyst til dig også. 🙂

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s