Top 25 attraktioner i Tyskland: Ny nummer 1

Todbjerg Tårnet: Et Østjylland tårn på Møllebakke

Todbjerg Tårnet. Et observationstårn på toppen af en bakke. Tårne og bakker er lige mig, men selvom jeg ofte er kørt forbi på landevejen i nærheden, har jeg ikke observeret tårnet. Før nu. En artikel i Horsens Folkeblad gjorde opmærksom på tårnet som en gratis attraktion i Østjylland. På en aftengåtur med Rex slog Henrik og jeg et smut forbi.

Todbjerg Tårnet

Et observationstårn opført i 1927. Beliggende i Østjylland, nord for Aarhus i landsbyen Todbjerg på Lille Todbjerg 9B, en grusvej med en lille parkeringsplads og bænke og borde.

Placering på den 103 m høje Møllebakke giver vid udsigt til (næsten) alle sider: Til Helgenæs, Mols Bjerge, Aarhus Bugten og i godt vejr helt til Samsø. Der er også kig ud ned til Todbjerg og den hvidkalkede Todbjerg Kirke.

Oprindeligt lå Todbjerg Mølle på bakken, men møllen blev ramt af lynet og brændte ned den 15. juni 1918. Møllen blev afløst af en varde – et landmærke bygget af træpæle – iværksat af ejeren af den lokale herregård Skårupgård. Varden var høj og kunne ses fra Aarhus Bugten.

Varden var desværre ikke stabil og styrtede sammen under en storm i august 1926. Men egnens beboere var glade for et vartegn, så det nuværende tårn blev bygget for penge indsamlet i Todbjerg Sogn. Et tårnlaug har siden passet på tårnet og sørget for den nødvendige vedligeholdelse af bygningsværket.

Et bygning har mindst fire sider, som arkitekten siger, så vi går hele vejen rundt i aftenlyset.

Hvert år til Grundlovsdag (5. juni) og Valdemarsdag (15. juni) flages der med Dannebrog fra toppen af tårnet (Wikipedia).

Inde i tårnet og trappen

Tårnet er åbent hele året rundt. Nederst kan man læse mere om tårnet og dets historie. Man kan også tage 30 trappetrin op til en platform, hvor man kan se ud af fire åbninger.

 Et udmærket sted til en madpakkeudflugt.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Top 25 attraktioner i Tyskland: Ny nummer 1