Atomvaner nudging: Vejen til varig vaneændring?

Med fly på ferie i corona år: Flyrejse råd der er guld værd

Mange EU lande er nu blevet grønne i Udenrigsministeriets Rejsevejledning. Alligevel skal du tænke dig godt om, før du bestiller flyrejse til udlandet og være særligt opmærksom på følgende områder, der kan gøre hele forskellen; ferie succes eller fiasko.

Igen i år er Danmarksferie måske mest oplagt, men trænger du til ferie udenfor landets grænser, er det blevet muligt. I flere tilfælde er det dog ikke sikkert, at det er risikoen værd økonomisk og oplevelsesmæssigt. Der kan – selvom landet er ‘grønt’ – være så mange restriktioner lokalt, at det langt fra er en normal og naturlig ferieoplevelse. Endelig er der en øget risiko for aflysning både fra rejse- og flyselskabets side og fra din egen, hvis du eller dine rejsefæller bliver syge fx af coronavirus.

Der er desuden forskel på, om du rejser alene eller din (stor) familie, partner eller venner. Og der er stor forskel på, om du selv sammensætter din ferierejse ved at bestille fly, hotel og bil fra forskellige udbydere, eller bestiller en pakkerejse.

Der er risici, men indrømmet: Trods testkrav og mundbind brug kan en udlandstur være turen værd; anderledes natur- og kulturoplevelser efter næsten 1½ år uden udrejsemulighed.

flyrejse råd Marina Aagaard blog

Flyrejse råd

Her giver frequent flyer Henry Jørgensen, InsideFlyer skribent, nogle unikke og uhyre nyttige råd, som man ellers sjældent ser (referat samt mine kommentarer i kursiv). Vil du på flyrejse, så tjek endelig hans rejseråd herunder:

 • Forsikring
 • Rejsen aflyses
 • Du fortryder selv før afrejsen.
 • Du rammes af COVID-19, før du skal rejse
 • Regler på rejsen og på destinationen
 • Skal du skifte fly undervejs
 • Risikoen for at blive hængende på destinationen

Forsikring

Det er væsentligt at undersøge, hvordan forsikringen dækker under din rejse.

Er du dækket af din almindelige forsikring – også under corona – eller skal du have en tillægsforsikring? Spørg dit forsikringsselskab og få gerne skriftligt svar – husk, at man tror aldrig, at man selv bliver ramt af sygdom eller uheld, men det er bedst at være forberedt. Også på evt. skader på en lejebil osv.

Husk at der er en udløbsdato på det blå EU-sygesikringskort. Tjek, om det skal fornys, før du rejser på ferie. Normalt tager det op til 3 uger fra bestillingen til, du har kortet i hånden. Bestil derfor i god tid, inden du rejser.

Husk også at nogle lande kræver, at du har mindst to blanke sider i passet og at det er gyldigt mindst et halvt år efter din hjemrejse.

Rejsen aflyses

Rejsen kan blive aflyst af fly- eller rejseselskabet.

Det er sket for mange i løbet af coronapandemien, men det forekommer også i “normale tider”, måske især med lavprisselskaber, så tag dine forholdsregler.

Det største problem er, at du ikke kan komme på den planlagte ferie og at det kan blive svært at arrangere et alternativ med kort varsel. Der kan også gå nogen tid, før du får dine penge refunderet. Og har du selv bestilt hotel, billeje eller andet på destinationen, skal du selv sørge for at få pengene tilbage på alt, du selv har købt.

Hvis du tænker, at du selvfølgelig får dine penge tilbage, så tænk om igen. Det kan være så vanskeligt at komme i kontakt med flyselskabet eller procedurerne kan være så omfattende, at det aldrig sker. Visse flyselskaber vil i stedet en voucher, som man ikke nødvendigvis har mulighed for at bruge.

Råd til de forsigtige i den situation:

 • Bestil en pakkerejse hos et dansk rejsebureau (så Rejsegarantifonden dækker).
 • Bestil flybillet hos de anerkendte flyselskaber og rejsearrangører, hvor man er relativt sikker på at kunne få sine penge tilbage.
 • Betal altid med kreditkort, fx VisaDankort, hvor du i modsætning til Dankort kan gøre indsigelse (og dermed få pengene tilbage ad den vej, hvis rejsen bliver aflyst af selskabet).
 • Undgå on-line only rejsebureauer (dvs. bureauer uden fysiske kontorer). Flere af dem har vist sig ikke at kunne hjælpe ved aflysning.
 • Køb kun ekstraydelser, der kan afbestilles uden det koster noget fx hotel og billeje – eller undersøg, om din rejseforsikring dækker de ikke-refunderbare bestillinger, hvis selskabet aflyser rejsen.

At følge ovenstående råd koster (i første omgang) ofte mere end de billigste muligheder. Derfor må man opveje de ekstra omkostninger mod risikoen – og afgøre hvad man helst vil: Spare penge eller undgå risikoen.

Du fortryder selv før afrejsen

Du kan af forskellige årsager komme til at fortryde din rejse fx hvis du føler, at smitten stiger for meget på den valgte destination. I dag sælger flere flyselskaber og rejsebureauer rejser med “fortrydelsesgaranti”. Alternativt tilbyder de en “afbestillingsforsikring”.

Hvis det er vigtigt for dig, at du kan fortryde, bør du nærlæse reglerne:

 • Hvornår kan du fortryde? Nogle selskaber giver mulighed for at fortryde op til 7 dage inden afrejse. Du kan derfor ikke få pengene tilbage, hvis du fortryder to dage før rejsen.
 • Hvilken begrundelse kan du bruge? Det er ikke altid nok, at du skifter mening. Der kan være krav om, at muligheden for at fortryde skyldes sygdom i den nærmeste familie (typisk for forsikringer) eller er bundet op på ændringer i UM Rejsevejledningen.
 • Kan du få pengene tilbage, hvis du fortryder? Fortryder du, betyder det ikke nødvendigvis, at du får dine penge retur. Nogle selskaber tilbyder et tilgodebevis eller mulighed for at flytte rejsen til et senere tidspunkt.
 • Skal alle i gruppen fortryde? Hvis du og din partner rejser sammen med et vennepar eller jeres forældre, kan et par så gennemføre rejsen, mens det andet par fortryder og bliver hjemme? Og påvirker det prisen på rejsen?

Du får COVID-19 før din afrejse

COVID-19 er i princippet som andre sygdomme, så du må tjekke betingelserne i din rejseforsikring. Eller spørg dit forsikringsselskab om der er særlige forhold i øjeblikket.

Rejser du med familien eller venner, bør du nok tjekke, hvordan forsikringen dækker, hvis en af de andre rejsende bliver syg, fx hvis du rejser sammen med en kollega eller ven. Udover at det er træls, at den anden bliver syg, er det ikke sikkert, at vedkommende har lyst til at rejse alene – men dækker forsikringen også rejseledsageren, hvis den syge person ikke er nærmeste familie?

Regler under rejsen og på destinationen

Man skal opfylde reglerne på destinationen og der kan være krav om, at du skal vise en negativ test – eller bevis for at du er blevet vaccineret, allerede i lufthavnen før du kommer ind i landet. Måske er der særlige restriktioner i restauranter og turistattraktioner på destinationen? Måske er der krav om, at du skal bruge mundbind? I øjeblikket forlanger mange lufthavne og flyselskaber også, at du bruger mundbind under rejsen.

Den negative test skal i mange tilfælde være en PCR test, en kviktest er ofte ikke nok.

Måske forlanger flyselskabet endda, at du kan fremvise en negativ ttest, før det vil lade dig komme ombord.

Der kan også være krav om, at man skal være feberfri – det måles på stedet med et lille apparat der rettes mod panden uden kontakt.

Desuden skal man i mange tilfælde udfylde en sundhedserklæring på tro og love. Evt. på forhånd før rejse til landet (fx til Spanien).

Du bør tjekke restriktionerne hos flyselskabet og på destinationen, før du bestiller. Og under alle omstændigheder bør du følge op umiddelbart før afgang. Det er altid dumt at blive afvist ved check-in skranken i lufthavnen.

Skal du skifte fly undervejs?

Tidligere var den største risiko ved en mellemlanding, at du ikke nåede med det næste fly eller at bagagen ikke kom med. Men nu må du desværre også undersøge reglerne ved mellemlanding. Der kan være strenge regler, som du skal leve op til for at kunne komme med flyet til eller fra den lufthavn, hvor du skal mellemlande. Måske kræves der en test, for at du kan skifte fly i Frankfurt, Istanbul eller London?

Skal du hjem fra ferien, kan der være specielle regler, du skal opfylde, hvis du kommer fra et land udenfor Europa?

Skal du skifte lufthavn i Istanbul eller London, skal du altid opfylde kravene for at komme ind i Tyrkiet eller England. Måske er der specielle formularer, du skal udfylde for at kunne komme igennem paskontrollen. Ingen ved, hvordan reglerne er, når du skal rejse om flere uger. Men hvis du er bekymret for at få kunne få problemer med at leve op til kravene, bør du nok vælge at rejse med et direkte fly fra Danmark.

Risikoen for at blive hængende på destinationen

Der er altid en risiko for, at du bliver syg under ferien. Den kan synes nok så lille – og det indgår normalt ikke i overvejelserne, når du planlægger rejsen. Hvis du i øvrigt opfører dig fornuftigt under ferien, så er der reelt også en ubetydelig risiko for at blive syg af Corona.

Vær opmærksom på, at du måske skal kunne vise en negativ COVID-19 test for at kunne komme med flyet fra nogle destinationer udenfor Europa. Er du sløj, har du COVID-19, kan du være nødt til at blive hængende en eller flere ekstra uger på destinationen. Undersøg om forsikringen vil dække de ekstra omkostninger.

Er du bekymret for den slags risici, så overvej staycation eller en anden destination, hvor der ikke er en risiko for at få ferien ødelagt.

Reference:

InsideFlyer artikel

Læs også:

Lavpris flyrejse eller bilferie? Overvej det

Berlingske: 10 ting du kan gøre for at lette din flyskam

Tænketanken Concito: Flyrejser

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Atomvaner nudging: Vejen til varig vaneændring?