Motivation? Citat: Ingen forsøg. Handling.

Beograd, Serbien: Seværdig storby: Se, shop og spis

Af Marina Aagaard, MFT

Serbien, et Balkan-land i Sydøsteuropa byder på utallige oplevelser.
Hovedstaden Beograd er en travl storby med næsten to millioner indbyggere,
mange seværdigheder, stilkaos, design shopping og gode spisesteder. 

Beograd er et besøg værd. Kort og godt. Man skal dog ikke lede efter rigtig gammel, middelalder, historisk bykerne for den findes ikke. Til gengæld er der et imponerende fort med en flot udsigt og store og små gader og pladser med sightseeing. Der er nyere og ældre arkitektur – og shopping. Og madoplevelser til rimelige priser.

Hotel upgrade

Der er mange overnatningsmuligheder i Beograd. Fra små pensionater til moderne luksushoteller. En mulighed til rimelig pris er at bo på det centralt beliggende historiske Hotel Moskva, hvor man mærker historiens vingesus. Her har mange berømtheder boet gennem tiderne og man føler sig helt royal, når man bevæger sig op ad den røde løber. Selvom hotellet har nogle år på bagen og mangler moderne hotellers større værelser og fællesområder, er der en fortættet klassisk hotelstemning i alle kroge. Og der er endda blevet plads til et lille fitnesscenter og ditto spa.

Storby centrum sightseeing

Lige i nærheden finder vi regeringssædet og andre vigtige bygninger.

Stari Dvor og Novi Dvor. Det gamle og nye palads (bygget til de kongelige familier Obrenović og Karađorđević). De to paladser ligger overfor hinanden på hver sin side af Andrićev Venac-pladsen. Det gamle palads stammer fra 1880’erne og huser nu Beograds rådhus og er af og til åbent for ture. Det nye palads fungerer som residens for Serbiens præsident.

En glasdør i centrum viser: Ingen håndvåben med ind …

Skt. Sava kirken

Den største ortodokse kirke i Balkan-regionen og en af de største i verden (den næststørste i verden?). Et imponerende smukt bygningsværk.

Placeret højt i byen, oppe på Vračar-plateauet, bygget i kridhvid granit og marmor. Byggeriet af kirken startede i 1935 og sluttede i 1989. Den centrale kuppel, med en vægt på 4.000 tons, blev samlet på jorden og hejset på plads. Kirken blev renoveret i slutningen af 10’erne.

I kælderen, krypten, under kirken stråler alt (også) af guld.

En lokal stiller op med V-tegn. Heldigt, det er ikke alle steder fotograferende er velkomne.

Skt. Mark’s kirken

En af ​​de største kirker i Serbien, i neo-byzantinsk stil. Murene stod allerede i 1930’erne, men der arbejdes stadigvæk indvendigt. Den fantastiske altertavle indrammet af marmor, med blandt andet Den Sidste Nadver malet af Đuro Radulović fra Beograd blev først færdiggjort i 1990’erne, men krypten blev påbegyndt i 2007.
Da Henrik og jeg besøgte kirken var en hel flok kunstnere i gang med mosaikker til kirkens stadigvæk næsten nøgne vægge.

En stor oplevelse at se mosaikkerne tæt på, glimtende af guld og alle regnbuens farver.

Republik Pladsen

Trg Republike. En central plads, vigtigt forretningsområde og samlingssted for de lokale.
Pladsen ligger parallelt med shoppinggaden Knez Mihailova.

Omkring pladsen findes nogle af de vigtigste bygninger, Nationalmuseet, Nationalteateret (bag statue) og Prins Mihailo-monumentet (foto) af den italienske billedhugger Enrico Pazzi-

Mihailo Obrenović, Serbiens prins i midten af ​​1800-tallet. Central figur i Balkans uafhængighed af det osmanske imperium.

I en sidegade tæt ved pladsen finder vi en meget grøn restaurant. Et par dage senere vender vi tilbage om aftenen og nyder en udsøgt tre-retters middag.

Skadarlija

Et boheme kvarter siden 1800-tallet. Et bilfrit gågadeområde med meget ujævne brosten. Her er caféer, restauranter med traditionel serbisk mad som roštilj (grillet kød) og små butikker. På nogle bare husmure er der store trompe l’oeil-malerier med illusioner af bygningsfacader.

Et idyllisk område fuldt af liv. Et godt sted til en kop kaffe på en byrundtur.

I udkanten af Skadarlija kvarteret. En lille grå kirke. Vi stikker, godt tildækkede og musestille, hovederne inden for. En eksplosion af kirkemaleri i de klareste farver og masser af guld. En overraskelse; øjnene er på overarbejde.

Kneza Mihailova

En lang gågade fra Stari Grad, den ældre bydel og fæstningen, til Republik-pladsen.
Der er en blanding af triste betonbygninger, nye glashuse og fantastiske art deco palæer.
Den måske dyreste gade i byen med med eksklusive butikker og internationale kæder.

Der er også en del restauranter og barer, mange turister og en del gadesælgere og musikanter.

Der er også sidegader med flere restauranter og street art.

Liv i gaden, dag, aften og nat.

Kloakdæksel, slidt og beskidt, men gyldent relief med markering af 100-års jubilæum 2005.

Beograd fæstning

Barokno Kapija, byens meget store fæstning – rummede oprindeligt hele byen – bygget omkring 279 f.Kr. og vidne til 2.000 års krige og konflikter. Fæstningen ligger på en bakketop med en fantastisk udsigt ud over byen og floderne Donau og Sava.

Fæstningen ligger for enden af Kalemegdan Parken, der er fuld af småboder, lokale og turister fra det meste af verden.

Fæstningsområdet rummer en fortidsøgle-park (mod betaling), en stor samling krigsmateriel, der tiltrækker mange nysgerrige og selfie-glade. Der er også et tortur-museum, der dog ikke virkede særligt tillokkende. Der er nok af mindelser til elendighed og død på ude-områderne.

Heldigvis er der nok andet at se på også i parken indenfor for fæstningens mure.

 

Andre seværdigher er de mange grønne områder, en række museer (bl.a. Nikola Tesla, serbisk fysiker, opfinder, elektronikingeniør og nationalhelt) og historiske bygninger.

Zemun bydelen

En lille romantisk bydel ud floden med flotte grønne områder.
Her ligger Gardos Tårnet

Kula Na Gardosu

Gardoš Tårnet, eller Millennium Tower, da det blev bygget i 1896 for at fejre 1.000 års ungarsk bosættelse på Pannonian sletten. Tårnet, der ligger i den ældste del af Zemun by-delen, er bygget ovenpå ruinerne af en middelalderlig fæstning. Inde i tårnet er der en lille udstilling om Zemuns og Gardoš’ historie. I toppen af tårnet er der udsigt over Donau floden.

Zemunski Kej

Eller Oslobođenja, Frihedskajen, en strandpromenade med skøn udsigt til Donau. Området ligger lige ud for Gardoš-tårnet. Det er et langstrakt grønt område med mange restauranter (og turister, få parkeringsmuligheder). Herfra kan man også komme på bådtur på floden.

Ada Ciganlija

En tidligere ø i floden Sava, nu en form for halvø og populært rekreativt område – næsten midt i byen, men med vild natur. På sydsiden af halvøen er Sava inddæmmet og danner nu Savsko Jezero-søen. Strandområdet kendes som “Beograd Seaside” og rummer med barer og restauranter med gadeservering.

Avala Tower

Et tv-tårn et stykke uden for byen. Den højeste struktur på Balkan, på bjerget Avala.
Til min ærgrelse nåede jeg ikke selv derud. Men det skulle være let at komme dertil med bil eller bus fra Voždovac/Banjica eller i weekender med turistbussen fra Nikola Pašić-pladsen.

Tårnet blev færdigbygget i 1965, men ødelagt under NATO-bombningen af Beograd i 1999.
Efter fire års genopbygning færdig i 2010. For nogle få hundrede dinar kan du tage elevatoren
til udsigtsplatformen 135 meter oppe. Her er der også cafe med panoramaudsigt.

Rejseskribent og JP Rejseredaktør Tom Nørgaard har disse nye tips (Top-5 i JP):

Belgrade Design Destrict: Gammel arkade med design shopping for fashionistas.

Square Nine Hotel: Et af Beograds bedste og smukkeste boutiquehoteller.

Supermarket Concept Store: Konceptforretning med design, mode, mad m.m.

Dorcol området: Småindustri, garager og gode spisesteder.

Beton Hala: Gamle pakhuse og lagerhaller med gode spisesteder, barer og jazzklubber.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Ingen forsøg. Handling.