Lysefjord mini cruise: Sejltur i Norge

Flørli 4444, Norge: Verdens længste trætrappe

Af Marina Aagaard, MFT

Superlang, smal, stejl, skummel trætrappe i bjergtagende natur.
En gåtur på de 4444 trin er en unik oplevelse, du sent glemmer.

Norge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_natur_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitnessTrappen er så speciel og i så smukt et landskab, at jeg frivilligt deltog i et trailløb, hvor den indgik. Dagen efter gik jeg op ad den igen for fornøjelsens – og fotograferingens – skyld.
Og nu drømmer jeg bare om at komme tilbage til trappen og stedet igen!

Norge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_natur_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitness

Flørli 4444

Flørli 4444 er ikke bare trappens navn, men navnet på den kafé og hostel (bed and breakfast), som er centrum i mikrobyen Flørli. Tidligere var der et lillebitte samfund omkring den nu nedlagte kraftstation, men da den lukkede, flyttede folk fra stedet, der forfaldt.

Efter flere forsøg på at få liv i stedet, begyndte Hessel Haker i 2014 at restaurere bygningerne. I 2016 indgik han kompagniskab med Oscar og de to bebor og renoverer fortsat Flørli 4444.

Norge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_natur_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_wellnessFlørli ligger i den spektakulære Lysefjord, tæt på Kjerag (og lidt væk, på modsatte side af fjorden, Preikestolen). Flørli er en vejløs landsby, der betjenes af fire færger om dagen. Det giver ikke mening at tage bil med, med mindre man skal videre (man skal booke færgebilletter i god tid for en sikkerheds skyld). Flørli har også en lille lystbådehavn.

Flørli er blevet kendt for trappen med 4444 trin op ad bjerget; den længste trætrappe i verden. Trinene gav adgang til servicering af skinnerne (til transport) og kæmpe-vandrørene fra toppen af bjerget ned til byen. I Flørli 4444 kan man læse om vandkrafthistorie i krafthallen, hvor der er en lille poster-udstilling: Flørli kraftværk startede i 1918 og stoppede i 1999 og blev i 2000 erstattet af et nyt værk inde i bjerget.

Flørli hytter (jeg boede – naturligvis – i Skole Pubben, Teachers Room – spartansk, men hyggeligt) og teltplads er perfekt til rekreation og basecamp for outdoor eventyr. Kano- og kajaksejlads, fiskeri, vandreture eller trailløb i Frafjordheiane Landskab Reservat. Tæt ved ikoniske attraktioner som Kjerag eller Preikestolen.

Norge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_skilt_natur_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitness

Flørli 4444 trappen

Dette bør du vide om en tur på trappen:

Hvorfor?

For naturen, oplevelsen, det mentale (udfordring og boost) og det fysiske (motionen).

Hvem?

Trappen er for veltrænede vandrere i alderen fra omtrent 16-75. Trappen er ikke velegnet for de mindste, på grund af høje trin og høj wire, “gelænder”, ældre ældre (med gangbesvær, dårlig balance eller skavanker) eller for personer med højdeskræk. De fleste andre kan nok også få et sug i maven, når de kigger ned ad trappen.

Norge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_natur_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitnessNorge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_nature_hiking_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitness

Hvad?

4444 trætrin. Vekslende højde og dybde, almindelige og smalle trin. Enkelte steder undervejs og helt oppe er der en træplade med tværstivere, “trin”, hen over et fladere område. Andre steder meget stejl trappe, nærmest som en trappestige op til et loftsrum.

Flørli_4444_Lysefjorden_Norge_Marina_Aagaard_blog_travelTrappen fortsætter og fortsætter og fortsætter … herligt.
For hver 500 trin er der angivet antal; 500, 1000, 1500, 2000 og så videre.

Norge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_natur_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitnessI bunden af trappen – og et par steder undervejs – er der almindeligt trægelænder. Det meste af vejen er der stålwire, henholdsvis lille og større diameter. Det kan være en fordel at bære træningshandsker af læder, hvis man vil gribe kraftigt fat.

Norge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_natur_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitnessTrappen er af træ. I tørt vejr er den skøn at gå på, men jeg tænker, at den kan være relativt glat og måske små-risikabel i vådt vejr. Tag ingen unødige chancer. Tænk dig om, tjek vejrudsigt, før du går op. Der er ingen smutveje ned.

Flørli_4444_stairs_Lysefjorden_Norge_Marina_Aagaard_blog_travelFlørli_4444_stairs_Lysefjorden_Norge_Marina_Aagaard_blog_travelTre steder på trappen er der “rastepladser”, bord, bænk og udsigtsplatform. Det sidste sted endda også en “café”, som dog vist kun har åbent på særlige tidspunkter. Medbring selv vand!

Norge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_natur_hytte_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitnessNorge_Lysefjorden_Flørli_Cafe_4444_trappe_natur_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitness

Hvordan?

Turen opad er anstrengende (læs: En kæmpefornøjelse for trappefans) … men det er ikke noget imod turen nedad.

Den nederste del af trappen lokker med fine trin og blid kurve: “Kom bare op”.

Norge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_natur_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitnessFør man begiver sig opad skal man vide, at der er INGEN regulær sti nedad. Når man står på toppen, kan man i det fjerne se en vej, men det er en kort stump vej, som ender ved en lukket “adgang forbudt” port ind i fjeldet, så den rute skal man ikke tage …

Der er angivet, at der er en sti Rallarsti ned til Flørli. Men “sti” er her norsk vandrer terminologi:

Der er intet, der ligner en sti: Man skal ned ad ren klippeside, gennem sump-lignende eng, ad stejle, mudrede skov-skråninger, over vandløb per trædesten, igennem vandløb på glatte sten.

Man tænker “er jeg gået vild?”, når man i skoven vader gennem vandløbet med våde sko og strømper. Men nej, det ER “stien”. Note til mig selv: Husk vandresko næste gang.

Turen angives til at vare 3 timer for trappen samt tur nedad. Forudsætningen er, at man 1) er i nogenlunde form, 2) presser sig selv maksimalt op ad trappen, 3) holder et moderat højt tempo nedad og 4) undlader fotostop, hvilket er nærmest umuligt i de omgivelser.

For en dansker i almindelig form ville jeg beregne 4½-5½ time  til en tur i normalt tempo med plads til korte fotostop – cirka 1½-2 timer om trappen og 2-3 timer om turen nedad.

Planlæg rigtigt, så du når din færge! Fortræning er heller ingen dum ide.
Jeg anbefaler at starte tidligt på dagen, for at have god tid til turen.

Anbefaling: Vandresko eller lignende; vandrestøvler kan føles tunge op ad trappen, mens almindelige, lette træningssko uden ekstra riflede såler, kan være for glatte til turen på klipper og i mudder.

Ved toppen af trappen …

Norge_Lysefjorden_Flørli_4444_trappe_natur_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_fitnessDet gule skilt på toppen siger “Ingen adgang på trappen”, men du må godt 😉 … hvis du tør.

Flørli_4444_trappe_Lysefjorden_Norge_Marina_Aagaard_blog_travel_outdoor_fitnessNår man er kommet op nede fra. På betonafsats ved sø viser et skilt til højre mod Flørli:

Går man til højre, går man med det samme – efter 20 meter beton – ud på klippesiden, hvor man skal dreje til venstre og “rundt om hjørnet”, hvor man ser et ekstra skilt “Rallarsti”.
Nul sti. Man bevæger sig i zig-zag ned over bjergsiden ad klippe, græs og jord (mudder).
Det gælder om at spotte de røde T’er.

Flørli_Rallarsti_Norge_Marina_Aagaard_blog_travel_outdoor_fitnessPå et tidspunkt kommer man til en grusvej. Den skal man lige over for at komme videre på “stien”, der går over et par broer undervejs.

Man kan ikke gå ad grusvejen, den stopper brat efter et stykke tid (se Google maps).

Flørli_4444_stairs_Lysefjorden_Norge_Marina_Aagaard_blog_travelEt alternativ: En lidt længere vej, men noget nemmere på det første stykke:

Når du er kommet op på toppen. Gå til venstre, rundt om søen. En tur i løst grus og klippestykker. Så kommer der en grusvej, man kan følge opad (omkring toppen) og derefter nedad.

Flørli_4444_trappe_Lysefjorden_Norge_Marina_Aagaard_blog_travel_outdoor_fitnessFlørli_4444_trappe_Lysefjorden_Norge_Marina_Aagaard_blog_travel_outdoor_fitness Ved T forgrening skal man gå til højre og fortsætte nedad. Et godt stykke nede kommer der et lille skilt i jordhøjde, “Flørli”. Der er antydningen af en sti, der går henover en bro over en flod. Herefter fortoner stien sig og man skal kigge godt efter de røde T’er på sten og træ.

Man fortsætter nedad på klipper og igennem skovlandskab. Fantastisk flot, men hold tungen lige i munden, da risikoen for at glide – især hvis man bliver overmodig – er til stede.

Når man kommer ud af skoven, kan man skimte Flørli kajen langt nede.
Så er der stadig et godt stykke vej at gå. Guf for vandrere.

Flørli 4444 

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lysefjord mini cruise: Sejltur i Norge