En dag på farten: Flyrejse fra A til B

Bogota oplevelser: Rejsen går til Colombia

Af Marina Aagaard, MFT

Dagens destination er Bogota, Colombia. Et land og en by med et for at sige det mildt blakket ry; med nogle af de højeste mordrater i verden og hvor lovløshed er hverdagskost: Turister i stort antal er blevet frarøvet alt, overfaldet, kidnappet eller det, der er værre …

I de senere år er kriminaliteten heldigvis omtrent halveret (selvom der stadig er en del kriminalitet) og ifølge rejsemedier er Bogota et af de hotteste rejsemål i tiden.

Bogotá, eller Bogota Distrito Capital, Bogota D.C., er Colombias hovedstad og arealmæssigt og befolkningsmæssigt den største by i landet. Byen dækker 1.587 kvm (613 sq m) og indbyggertallet er 10.700.000 i hovedstadsområdet, 8.080.734 i byen (2017). Byen ligger 2.640 m.o.h. (8.660 ft a.s.l.). Byen blev grundlagt i 1538.

En for en gangs skyld meget grundig forudgående rejse research afslører at det kan gå begge veje, fantastisk eller frygtelig oplevelse, så rettidig omhu og en lav profil er anbefalet.

Eftersom hijacking allerede udenfor lufthavnen forekommer, havde jeg for første gang nogensinde forudbestilt en chauffør fra hotellet. Og følte mig VIP-agtig, da chaufføren stod med navneskiltet i lufthavnen.

Flasher man smykker eller dyre kameraer, beder man åbenbart selv om “det”. Det gør vi så ikke. Et lettere lurvet og smykkeløst look er dagens fashion look. Kameraerne kan dog ikke undværes, så jeg kigger mig over skuldrene, når det kommer frem igen og igen.

Bogota Colombia Marina Aagaard blog travel

Bogota sightseeing

Dagens spørgsmål: Hvor meget kan man nå at se på en enkelt dag i Bogota?

Ret meget.

Beklageligvis viser det sig, at Bogota ikke har de sædvanlige røde HopOnHopOff-busser som kører dagen igennem ugen rundt i Europæiske byer. Her i byen har man grønne busser der kun kører onsdag-lørdag. Ærgerligt, når man er på besøg søndag-tirsdag!

Vi tager i stedet en taxa fra hotellet. Man kan enten booke via hotellet, det koster ca. 10 % ekstra, eller hos chaufføren selv. Fast pris er typisk omkring 180.000 colombian pesos for fire timers rundtur. Vi gør en god handel, for turen inklusive museumsbesøg og bjergbesøg bliver på 7 timer!

Bogota highlights som kan nås på en dag:

La Candelaria, Centro Historico de Bogota

Den historiske bydel, hvor vi går rundt i enkelte små, gader med farvestrålende huse og aktiviteter på fortove og vejbane.

Plaza de Bolivar

Vi går naturligvis til den meget store centrale plads, hvor vi ser Capitolio National, Catedral Primada og Palacio Justicia og flere andre smukke gamle bygninger.

I et hjørne af pladsen ligger turistinformationen som ikke gør meget væsen af sig udefra. Indvendigt får man en fantastisk venlig og information vejledning og et gratis kort over hele Bogota og Candelaria.

Overalt er der politi. På den ene side betryggende – og de er venlige og hjælpsomme – på den anden side skræmmende … ikke bare på pladser og ved seværdigheder, men også ved alle busstoppesteder er der posteret politibetjente …

Vi får at vide, at om søndagen er alle museer i Bogota gratis at besøge. Et fantastisk tilbud … som ekstremt mange lokale og turister benytter sig af. Er man derfor til ro og fred og fotografering skal man måske vælge en anden dag. Dog ikke mandag, hvor stort set alt er lukket!

Lidt nede af gaden ligger endnu et highlight: Iglesia Santa Clara, en fænomenalt dekoreret kirke, der dublerer som museum.

Botero museet

Dagens andet museumsbesøg går til Botero museet. Hvem? Tænker en europæer måske, men når man ser de buttede personer, genkender man den colombianske kunstner Fernando Botero Angulos helt unikke stil; Boterismo).

Museet rummer også værker af Picasso, Dali, Chagall, Monet, Henry Moore med flere. Absolut et besøg værd – også fordi indretningen er mørk og stemningsfuld.

Museo del Oro

Dagens tredje og sidste museumsbesøg går til Guld-museet, Museo del Oro; en spændende og oplysende oplevelse; med et væld af informationer om ædle metaller og deres forarbejdning. Og unikke, uvurderlige guldskatte fra mange områder i Colombia.

En enorm ‘bankboksdør’ ind til et af museets ‘skatkamre’. De to fotografer reflekteres i glasset, en uønsket selfie.

COL_BOG_IMG_1571

Monserrate bjerget

Dagen slutter med et besøg ved Monserrate bjerget og kirken på toppen. Man kommer dertil med bjergbane eller gondol. Dagen igennem er der lange køer og trafikpropper og intet har ændret sig, da vi møder op midt på eftermiddagen.

Anbefaling. Tag dertil i dagslys. Mange ønsker at fotografere solnedgangen fra toppen. Det betyder dog, at man først kommer ned i skumringen og er et oplagt mål for kriminelle. Mange beretter, at de nede ved udgangen er blevet holdt op og frarøvet penge og værdier.

Vi står 45 minutter i kø for at komme op med bjergbanen. Da vi når toppen besøger vi kirken og går en lille tur omkring den. Vejret er med os. Det er et flot solskinsvejr, hvilket er lidt usædvanligt i juni.

Man skal ikke tage til Bogota for vejrets skyld: Året rundt er der gennemsnitligt 12-15 grader, det er jo i højderne, det er overskyet en stor del af tiden og det regner ofte. Det sagt, så føles klimaet behageligt og jeg synes om det milde, afvekslende vejr, mens vi er der.

Da vi skal ned igen – jeg har købt returbillet – kan vi se at der er en timelang kø til nedfarten … hvad nu?

En sti i skoven (Bosque Oriental de Bogota)

Et skilt fortæller at der er en camino, sti, ned ad bjerget, men den er lukket fra klokken 4 og nedfart er på eget ansvar. Vi ser dog flere lokale gå den vej, så vi går i hælene på dem.

En lang, stejl sti- og trappetur nedad, nedad, nedad. Turen er ikke for personer med dårlige knæ, mens ellers er det en oplevelse med fantastisk udsigt over Bogota.

Omtrent 1 times senere, efter en tur i moderat tempo og med fotostop, er vi helt nede ved billetkontoret igen.

Graffiti paradis

Det var dagens tur. Hjemturen i taxien er en lang sightseeing-tur gennem halv-triste beton- og gasbeton-kvarterer, men med imponerende grafitti overalt.

Graffiti? På smukke bygninger? Nej, tak. I betonområder, hvor det ikke skæmmer, men forskønner? Ja, tak; genial street art.
I Bogota er det dog ekstremt udbredt og dækker hele bygninger, mure, døre, vinduer med mere … ikke hensigtsmæssigt, men kunstfærdigt (frustation skaber kunst?). 

Ved 18-tiden er vi tilbage på hotellet.

Så spisning og derefter svømning i poolen, spa og sauna.

Klokken 21.30 slukker vi lyset …

Læs mere:

Cartagena, Centro historico

 

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En dag på farten: Flyrejse fra A til B