Stærkere på 3 uger? Okklusionstræning for styrke og hypertrofi

Okklusionstræning og knoglestyrke? Styrker træning med lav vægt knogler?

Af Marina Aagaard, MFT

BFRE træning nævnes oftest i sammenhæng med muskelstyrke og hypertrofi. Men hvad med knoglemasse ved (maskin)træning med lav belastning?

Stærke knogler er en væsentlig faktor i forbindelse med forebyggelse af brud ved fald-uheld. Derfor bør sundhedsfremmende og sygdomsfremmende træning have fokus på at styrke ikke alene hjerte, muskler og motorik, men også knogler.

Okklusionstræning og knoglestyrke

Kan BFRE, blood flow restricted exercise, træning med okklusion (afklemning), og lav eller ingen vægt, øge knoglemasse?

Det ved man ikke så meget om endnu. Et okklusionstræning review, Ischemic strength training: a low-load alternative to heavy resistance exercise?, af Wernboem, Augustsson og Raastad (2008) opsummerer:


Longitudinale studier har vist, at øget BMD [knogletæthed] er større efter maksimal excentrisk træning end efter maksimal concentrisk træning (Hawkins et al., 1999) og efter high-load [tung] konventionel styrketræning sammenlignet med moderate-load træning (Kerr et al., 1996).
Følgelig er det rimeligt at antage, at light-resistance [let] okklusionstræning har mindre indflydelse på knogleomsætningen end traditionel high-load styrketræning.

Imidlertid kan træning med vaskulær okklusion øge markørerne for knogleomsætning (Beekley et al., 2005), så der mangler stadig viden om, hvordan denne type af træning påvirker knoglerne over tid og om det er et nyttigt redskab i forebyggelsen af knogle(mineral)tab i forskellige situationer med inaktivitet.


Min tilføjelse:

1. Der er udført med gang og okklusionstræning. Selv gang-træning med okklusion øger styrke og hypertrofi, og gangtræning i sig selv øger knoglestyrke.

2. Man kan ikke dyrke okklusionstræning i så lang tid ad gangen som almindelig gang, maksimumtid er 10-20 minutter. Til gengæld omfatter flere BFRE forsøg daglig træning, så ad den vej kan man måske opnå tilstrækkelig stimulering.

3. Man kan til enhver tid supplere BFRE træning (med lav belastning) med knoglestyrkende aktiviteter som tung styrketræning og hop, løb og/eller gang.
Læs mere i artiklen: Sund og stærk: Styrk knogler med målrettet knoglemotion.


Reference:

Wernboem, Augustsson og Raastad (2008). Ischemic strength training: a low-load alternative to heavy resistance exercise? 

Illustration: humanbiologi.wikia.com/

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Stærkere på 3 uger? Okklusionstræning for styrke og hypertrofi