Gibraltar smuttur: En dag på klippen

Gibraltar er et meget specielt sted: En lillebitte halvø, et Britisk Territorium med delvist selvstyre. Halvøen ligger ved den sydlige del af Spanien, den Iberiske Halvø. Gibraltars areal er 6,8 km² og den nordlige grænse på 1,2 km mod Spanien er byen La Línea de la Conceptión.
Er man i nærheden, er det oplagt at tage på en (dags)tur dertil. Det gjorde min mand, min nevø og jeg i sidste uge. Vi kørte i en lejebil fra Portugal via Sevilla, Spanien, til Gibraltar.
Gibraltar rejse
Man kører eller går ind igennem Gibraltars grænseområde, hvor man fremviser pas. Grænseovergangen ligner et færgeleje med billetkontor, men det skal man ikke lade sig snyde af. Alternativt kan man sejle eller flyve til halvøen. Lufthavnen ligger samme sted som grænseovergangen og havnen lidt derfra.
Lufthavnen set helt tæt på og langt oppefra.
Halvøen domineres af en markant 426 m høj klippe, Rock of Gibraltar, som ses i den 15. James Bond Film The Living Daylights (1987). Den indledende sekvens blev filmet på klippen og viser en Land Rover i fuld fart nedad i mange minutter før den kører igennem en klippevæg. Det meste er dog optaget samme sted nær toppen, filmet fra flere vinkler.
Gibraltar for begyndere
Gibraltar har været beboet og besat af mange nationaliteter. Navnet er af arabisk Jabal Tariq, Tariqs Bjerg, efter general Tariq ibn-Ziyad som ledede en invasion i 711.
I de seneste 300 år har halvøen været under britisk flag, med London som hovedstad, selvom Spanien ved flere lejligheder har forsøgt at tilbageerobre halvøen. Den spanske udenrigsminister antyder efter Brexit, det Britiske farvel til EU, “at det spanske flag på klippen er tættere på end før”. Indtil videre er alt dog ved det gamle:
Hovedsproget er engelsk og møntenheden er Gibraltar pund eller engelske pund. Modsat andre britiske områder, kører man dog i højre side af vejen som i det meste af Europa.
Gibraltars økonomi er især baseret på turisme. Halvøen er et populært feriested for især briter og spaniere. Andre indtægtskilder er shipping, casino, online spil, finansielle services – skattely (?) – og shopping; der er et lille byområde med butikker og stormagasin.
Resten af halvøen består af fladt lavland med en 12 km kystlinje med sandstrand eller klippe. Man kører gennem flere tunneller på turen halvøen rundt; der er en østkyst og en vestkyst, Westside, hvor hovedparten af de cirka 32.000 gibraltarer og andre nationaliteter bor.
På den sydligste spids, Great Europa Point, finder man en moske, et fyr, en kanon og et udkigspunkt med en imponerende udsigt over Gibraltar-strædet. På den anden side, 13 km væk, ligger Marokko. Desværre er der ikke tid til en sejltur dertil … denne gang.
Det sydligste Gibraltar (her over), set fra kystvejen lige foran fyret.
Gibraltar set fra oven
Hvad gør man i Gibraltar, hvis man kun er på besøg en enkelt dag? Nogen shopper, men man kan også købe en billet og tage Gibraltar Cable Car op til udsigtspunktet midt på klippen, 412 meter på mindre end 6 minutter. Der er en afgang hvert 10. minut.
Man kan nøjes med at købe adgang til turen og platformen på toppen. Man kan også købe en billet til flere af øens attraktioner, inklusive en stor hule, St. Michaels Cave.
På toppen er der en cafe med relativt høje turistpriser og begrænset udvalg, en souvenir shop, to udsigtsplatforme, et abe-reservat, gamle fæstningsruiner og et afspærret militærområde. Man kan nemt få lang tid til at gå med at se på udsigten og fotografere.
Øverst: Udsigt mod syd, militæranlæg og hav. Nederst: Udsigt mod nord, Spanien.
Jeg er ved at fotografere, da nogen pludselig river voldsomt i min rygsæk. Jeg tænker at det er Henrik, min mand, der laver sjov. Men nej. En stor abe er hoppet op på ryggen af mig og er begyndt at lyne taskens lynlås op, imens folk omkring mig råber advarsler. Jeg drejer rundt, aben hopper ned, og jeg redder taskens indhold.
Jeg vidste det jo godt. På klippen lever der mellem 50-70 vilde ‘barbary macaque’ aber og de løber hjemmevant rundt blandt turisterne – uden at man af den grund må fodre dem: Fodring forbudt! Min mand overværer senere en abe nusse sin nyfødte lige efter fødslen.
Efter en rum tid på klippen svæver vi ned. Nede ved p-pladsen er der en botanisk have, The Alameda Gibraltar Botanic Gardens, og selvom jeg selv mangler grønne fingre, er jeg vild med væksthuse og haver. Denne stemningsfyldte oase er speciel, petite og lidt slidt.
Det vrimler med kanoner på øen. Selv i den botaniske have er der flere af slagsen.
Et have særsyn: En rød, gammel engelsk telefonboks i baggrunden til venstre.
Herover et særligt have-afsnit med et bi-hotel og to velklædte fugleskræmsler.
Uden mad og drikke …
Lige overfor haven og svævebanestationen er der et lille italiensk pizzaria, Mamma Mia.
Vi skal have noget at spise i en fart, før vi skal ud og køre langt. Så det bliver Mamma Mia. Et diminutivt, jævnt udseende sted; forventningerne er moderate (der er tre pizzarier i Gibraltar, men Mamma Mia er det eneste – ifølge skiltet – med en ovn med træ-brænde).
Heldigvis bliver vi positivt overraskede. Alt er frisklavet, rygende varmt og meget lækkert: Først bruschetta, ristet brød med tomater, olie og krydderier, så henholdsvis pizza (nevø), spinat ravioli (mand) og spaghetti bolognese (blogger). En dejlig og mættende middag – ikke særlig paleo-agtigt (alt for meget hvidt mel til at være sundt), men det er jo ferie …
Man kan nå meget på en dag i Gibraltar, men det ville være mere optimalt med en lang weekend eller længere. Så ville jeg selv bruge længere tid alle steder, besøge hulen og måske butiksområdet. Og gerne en dagstur til Marokko for at se Tangier. Det skulle være anbefalet; sejlturen tager 1½ time hver vej og så er der 40 km kørsel i bus hver vej.
Mere om Gibraltar:
Det er dyrt at flyve direkte til Gibraltar (fra Danmark):
Søg eventuelt på flybilletter (fx med Momondo) til Spanien og kør dertil.
Genuinely when someone doesn’t understand afterward its up to other viewers that they will help, so here it takes place.