Af Marina Aagaard, MFT

Sundhed og liv på den motiverende måde: Sig God morgen, God dag, God middag eller God aften eller Godt gået, Godt gjort, Godt tænkt, Godt valgt eller God stil! Sig det til dem du kender og dem du ikke kender. 

Det er så lidt, der skal til for at gøre andre glade – og når de bliver glade, så bliver man selv glad og så bliver man sundere. Det er en ren win-win situation. Og det virker lige godt derhjemme, på arbejde, på studiet og til træning, til hverdag og til fest. Det, der gør os tilfredse med livet, er anerkendelse og kærlighed.
Så lad os sætte turbo på anerkendelsen: Jeg har set dig og du gør det godt.

“Anerkendelse er primitiv adfærdspsykologi, hvor man med øjne og adfærd viser, at man har set den anden person, og noget så simpelt som et “go’morgen” eller “det var sgu’ godt gået” kan faktisk gøre det”. (Lars Nørgaard, cand.psych., JP Puls).

Tommel op Vis anerkendelse Foto: Andrew C sxc hu

Smil, nik og ros er godt. Skal det være ekstra godt? Der er forskel på ros og anerkendelse; giv allerhelst kommentarer og feedback i form af anerkendelse, der styrker selvværdet.

Ros
Fokus er på det ydre, handling og præstation. Ros styrker selvtilliden, men kan føre til afhængighed (Stelter, 2008). Eksempler: ”Superflot”. ”Stærkt”, ”Du ser slank ud”.

Anderkendelse
Fokus er på det indre, viden og kunnen. Anderkendelse styrker selvværdet, selvfølelsen og evnen til selvregulering (Stelter, 2008). Eksempler: ”Flot, det du der gjorde”. ”Godt valg”. ”Seriøst, at du træner to gange pr. uge”.

Referencer

JP Puls: Anerkendelse gør livet godt.

JP Puls. Knuz, kram og en ny form for høflighed.

Stelter, R (2008): Coaching, læring og udvikling

Aagaard, M (2014): Fitness Coaching motivation og metodik

4 Comments »

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s