Tunesien rejse: Hammamet, sol, sand og vand

Af Marina Aagaard, MFT
Hammamet, Tunesien? Det er måske ikke lige det sted, der ligger top of mind.
Landet har været en populær soldestination, men sikkerhedsniveauet svinger.
Jeg er ingen soldyrker; tålmodigheden rækker ikke til at ligge stille og slikke sol. Til gengæld er natur og oplevelser lige mig; naturen og outdoor aktiviteter fungerer som rekreation og restitution. Så da der dumpede et rejsenyhedsbrev med et sol-sand-og-strand-supertilbud ind i mailboksen – og da min vanlige sommerferie var fordampet – slog jeg til hurtigere end jeg kunne tænke mig om og trykkede på ‘book og betal’, før jeg havde læst alle detaljer.
Ved nærmere læsning viste det sig at være et ophold på et ferie resort, hvor man skulle forvente masser af larm døgnet rundt! Og Trustpilot, som dog heldigvis ikke helt er til at stole på, afsagde brugernes dom; et mindre godt sted …
Skidt med det. Det øsregnede, da jeg med manden forlod Danmark, så i det mindste ventede der variation forude.
Hammamet
Sent søndag aften (foto viser aftenhimlen fra flyet) ankom vi til resortet Hotel Samira Club, Hammamet, Tunesien.
Fra receptionen blev vi fulgt hele vejen til den bageste del af kvarteret af farvekodede ferielejligheder til et stort værelse med bad.
Det spartanske værelse var musestille, mørkt og køligt og med o.k. senge. Så langt så godt. Til gengæld var der gang i musikken døgnet rundt på den centrale plads i resortet, men ophold der var jo frivilligt.
Masser af mad
Næste morgen ventede Vægtvogternes fjende # 1: Buffet’en. Ja, indrømmet, det var et all-inclusive ophold; noget som jeg ellers helst vil være foruden af flere årsager, men tilbuddet var chokerende billigt, så nu skulle det prøves:
Stor buffet morgen, middag og aften med masser af grøntsager og fin variation i udbuddet fra dag til dag – plus snack bar, hvis man stadig var sulten – samt gratis drikkevarer hele dagen lang; kildevand med og uden brus – et godt tilbud i lande med bagende sol – samt te og kaffe og desuden, hvis man er til det: Øl og vin – lokal, en lidt tynd årgang – og ditto lokal spiritus.
Ergo: 1) Hvad der er sparet er tjent og 2) all-inclusive var en helt ny oplevelse, så det var umuligt at sige nej til at prøve det.
Buffet advarsel:
Selvom buffeten havde masser af lækkert grønt og kød, så var det tydeligt at en meget stor del af gæsterne i alle aldre faldt i pommes-frites-flutes-pasta-pizza-pandekage-og-dessert fælden og muligvis også havde gjort det før: Selvom der var enkelte magre mennesker imellem var gennemsnitligt BMI nok 35, normen er cirka 18,5-24,9, og der var nok en del 40+’ere imellem.
Mådehold og vægtvedligehold kan have trange overlevelsesvilkår ved all-inclusive, så man skal overveje det – rejseformen eller buffetvalg – en ekstra gang.
Input og output
Indrømmet: Jeg gik selv rimelig friskt til fadene de første tre dage. Trods en vis viden om ernæring, har jeg en stor appetit og madglæde, så jeg fik spist noget mere end sædvanligt og fik desuden dessert, chokolademousse, flere gange end sundt er.
Er man vant til feriesteder som Club la Santa, hvor man er aktiv døgnet rundt, er lidt ekstra spisning ikke et problem, men på resorts, hvor der er få anstrengende aktiviteter – med mindre man danser hele natten – går energiregnskabet ikke op.
Motion og fitness
På Samira Club er der hver dag morgenstræk, reveille, og vandaerobic, og om eftermiddagen step, dans og lignende – med lav til moderat feriecenter intensitet.
Det rummelige og lyse fitnesscenter bød kun på mangelfulde maskiner fra 70’erne (på et par stykker er der byttet rundt på skiltene, så benmaskinerne var mærket med rygøvelser). Så almindelig fitnesscenter-træning har trange kår.
Kan man ikke træne uden hold og fitnessudstyr? Jo, sagtens. Jeg gik og løb lidt i sandet langs stranden og lavede box jump, step ups, armstrækninger og lignende, hvor der var mulighed for det. Det blev dog til meget begrænset træning: Varmen, 30-35 grader Celsius, var en tand i overkanten, så den samlede fitness indsats på dette ophold var under par!
Feriestedet har en stor pool, der kan bruges til svømning tidligt om morgenen, men ret hurtigt bliver den stopfyldt af badedyr og bademennesker, så der mest er plads til hyggeplasken?
Vidunderlig strand og klart vand
Hammamets (og resortets) store force er den direkte adgang til stranden, som er helt ekstremt flot med meget fint sand næsten uden sten og smukt blåt, klart vand. På steder er der dog i stedet kamel efterladenskaber!
Masser af plads og mulighed for havbadning, hvilket er rigtig skønt. På feriesteder skal man dog i sæsonen være klar til rimelig mange mennesker og aktivitet på stranden og i vandet – med mindre man står tidligt op; det er klart anbefalet:
Ud over oplagte pool- og havaktiviteter var der også mulighed for bueskydning, pentanque, beach volley, fodbold, tennis, golf, ridning og kamelridning samt den næsten obligatoriske strandferieaktivitet parasailing.
Formålet med turen var nu ikke at ligge og dase i strandkanten, men at komme rundt og se lidt af Tunesien.
Hammamet by og Medina
Så efter de første to dage med pool- og strandbesøg var det tid til besøg i Hammamet og den gamle Medina (bydel med forretninger, værksteder og boder).
Hammamet og Medinaen er relativt hurtigt besøgt, hvis man mangler shopping-genet og undlader at lade sig indfange af tæppe- og souvenir-sælgere, hvilket er lidt af en bedrift.
Guidens tip: Undgå direkte øjenkontakt og samtale, tro ikke på deres historier om at de kender dig fra hotellet osv., rør ikke ved deres dyr som de rækker frem mod dig og undgå deres foto-tilbud: Alt koster penge.
Tuneserne er i øvrigt et venligt og imødekommende folk, så længe de ikke bliver ophidsede, som eksempelvis i trafikken.
Sahara
Onsdag og torsdag var dedikeret til en to-dages tur til Sahara, som viste sig at involvere en stor del af Tunesiens øvrige seværdigheder. En lang, 1300 km, tur i bus; for megen sidden, men en tur som var det hele værd: En tur som varmt kan anbefales.
Kamelridning er skønt.
De næste par dage var der tid til et kort besøg i den nye del af Hammamet, Yasmine Hammamet, som mest består af hoteller, en ny medina, souvenirbutikker og en lille lystbådehavn med en del større både.
Og så var den uge gået.
Tunesien er anbefalet
Tunesien er et populært rejseland for danskere og det er forståeligt. Det er eksotisk og varmt og alligevel billigt at rejse til og så er flyveturen overkommeligt kort, 2½ time.
På hoteller og resorts er der et pænt, hyggeligt og trygt miljø som er fint for familier ? og for oplevelseslystne er der meget varierede oplevelser i landet uden om.
Jeg kan anbefale en tur til Tunesien. Tjek dog Udenrigsministeriets hjemmeside for aktuel status.
Jeg kan også anbefale Samira Club, hvis man ikke er superkræsen, kan klare folkeliv (høj musik) og spartanske faciliteter og kan leve med at gratis wi-fi betyder ‘måske wi-fi’, selvom tre ud af syv dage selvfølgelig bedre er end ingenting.
At ATM-hævemaskinen ikke virkede bortset fra et døgn er heller ikke kritisk, hvis man er forberedt og har godt med mønter til drikkepenge som er obligatoriske og gør gavn.
Følg min Blog HER og Instagram HER
[…] Fitness Wellness Overlevelsestur: Hammamet, Tunesien […]