Split træning: Splitprogram fra 2-split til 5-split

Fitness Wellness Rejse: Hammamet, Tunesien

Af Marina Aagaard, MFT

Jeg er ingen soldyrker; tålmodigheden rækker ikke til at ligge stille og slikke sol. Til gengæld er natur og oplevelser lige mig; naturen og outdoor aktiviteter fungerer som rekreation og restitution. Så da der for nylig dumpede et rejsenyhedsbrev med et sol-sand-og-strand-supertilbud ind i mailboksen ? og da min regulære sommerferie var fordampet ? slog jeg til hurtigere end jeg kunne tænke mig om og trykkede på ‘book og betal’, før jeg havde læst alle detaljer.

Ved nærmere læsning viste det sig at være et ophold på et ferie resort, hvor man skulle forvente masser af larm døgnet rundt! Og Trustpilot, som dog heldigvis ikke helt er til at stole på, afsagde brugernes dom; et mindre godt sted ?

Skidt med det. Det øsregnede, da jeg med manden forlod Danmark, så i det mindste ventede der variation forude. Sent søndag aften (foto viser aftenhimlen fra flyet) ankom vi til resortet Hotel Samira Club, Hammamet, Tunesien.

Tunesien_fly_aftensol_Henrik_Elstrup

Fra receptionen blev vi fulgt hele vejen til den bageste del af kvarteret af farvekodede ferielejligheder til et stort værelse med bad.
Det spartanske værelse var musestille, mørkt og køligt og med o.k. senge. Så langt så godt. Til gengæld var der gang i musikken døgnet rundt på den centrale plads i resortet, men ophold der var jo frivilligt.

Tunesien_Hammamet_Samira_Club_groen_ferielejlighed  Tunesien_Hammamet_Samira_Club_blaa_ferielejlighed Tunesien_Hammamet_Samira_Club_gul_ferielejlighed Tunesien_Hammamet_Samira_Club_orange_ferielejlighed

Næste morgen ventede Vægtvogternes fjende # 1 ? buffet’en. Ja, indrømmet, det var et all-inclusive ophold; noget som jeg ellers helst vil være foruden af flere årsager, men tilbuddet var chokerende billigt, så nu skulle det prøves:

Stor buffet morgen, middag og aften med masser af grøntsager og fin variation i udbuddet fra dag til dag – plus snack bar, hvis man stadig var sulten – samt gratis drikkevarer hele dagen lang; kildevand med og uden brus ? et godt tilbud i lande med bagende sol ? samt te og kaffe og desuden, hvis man er til det: Øl og vin ? lokal, en lidt tynd årgang ? og ditto lokal spiritus.

Ergo: 1) Hvad der er sparet er tjent og 2) all-inclusive var en helt ny oplevelse, så det var umuligt at sige nej til at prøve det.

Tunesien_Hammamet_Samira_Club_buffet_tomatsalat

Buffetadvarsel: Selvom buffeten havde masser af lækkert grønt og kød, så var det tydeligt at en meget stor del af gæsterne i alle aldre faldt i pommes-frites-flutes-pasta-pizza-pandekage-og-dessert fælden og muligvis også havde gjort det før: Selvom der var enkelte magre mennesker imellem var gennemsnitligt BMI nok 35, normen er cirka 18,5-24,9, og der var nok en del 40+’ere imellem.

Denne artikels overskrift hentyder til at mådehold og vægtvedligehold kan have trange overlevelsesvilkår ved all-inclusive, så man skal overveje det en ekstra gang.

Indrømmet: Jeg gik selv rimelig friskt til fadene de første tre dage. Trods en vis viden om ernæring, har jeg en stor appetit og madglæde, så jeg fik spist noget mere end sædvanligt og fik desuden dessert, chokomousse, flere gange end sundt er.

Er man vant til feriesteder som Club la Santa, hvor man er aktiv døgnet rundt, er lidt ekstra spisning ikke et problem, men på resorts, hvor der er få anstrengende aktiviteter ? med mindre man danser hele natten ? går energiregnskabet ikke op.

Tunesien_Hammamet_Samira_Club_vandaerobic

På Samira Club er der hver dag morgenstræk, reveille, og vandaerobic, og om eftermiddagen step, dans og lignende ? med lav til moderat feriecenter intensitet.
Samtidig indeholder det rummelige og lyse fitnesscenter kun mangelfulde maskiner fra 70’erne (på et par stykker er der byttet rundt på skiltene, så benmaskinerne var mærket med rygøvelser). Så almindelig fitnesscenter-træning har trange kår.

Tunesien_Hammamet_Samira_Club_fitnesscenter

Kan man ikke træne uden hold og fitnessudstyr? Jo, sagtens. Jeg gik og løb lidt i sandet langs stranden og lavede box jump, step ups, armstrækninger og lignende, hvor der var mulighed for det. Det blev dog til meget begrænset træning: Varmen, 30-35 grader Celsius, var en tand i overkanten, så den samlede fitness indsats på dette ophold var under par!

Feriestedet havde en stor pool, der kunne bruges til svømning tidligt om morgenen, men ret hurtigt blev den stopfyldt af badedyr og bademennesker, så der mest var plads til hyggeplasken?

Tunesien_Hammamet_Samira_Club_swimmingpool

Resortets store force er den direkte adgang til stranden, som er helt ekstremt flot med meget fint sand næsten uden sten og smukt blåt, klart vand. På steder er der dog i stedet kamel efterladenskaber!
Masser af plads og mulighed for havbadning, hvilket er rigtig skønt. På feriesteder skal man dog i sæsonen være klar til rimelig mange mennesker og aktivitet på stranden og i vandet ? med mindre man står tidligt op; det er klart anbefalet:

Tunesien_strand_morgen_yoga_solhilsen_Marina_AagaardTunesien_Hammamet_strand_morgen_loeb

Ud over oplagte pool- og havaktiviteter var der også mulighed for bueskydning, pentanque, beach volley, fodbold, tennis, golf, ridning og kamelridning samt den næsten obligatoriske strandferieaktivitet parasailing.

Tunesien_strand_parasailing

Formålet med turen var nu ikke at ligge og dase i strandkanten, men at komme rundt og se lidt af Tunesien.

Så efter de første to dage med pool- og strandbesøg var det tid til besøg i Hammamet og den gamle Medina (bydel med forretninger, værksteder og boder).
Tunesien_Hammamet_MedinaTunesien_Hammamet_Medina_butik Tunesien_Hammamet_baenk

Hammamet og Medinaen er relativt hurtigt besøgt, hvis man mangler shoppinggenet og undlader at lade sig indfange af tæppe- og souvenir-sælgere, hvilket er lidt af en bedrift.

Guidens tip: Undgå direkte øjenkontakt og samtale, tro ikke på deres historier om at de kender dig fra hotellet osv., rør ikke ved deres dyr som de rækker frem mod dig og undgå deres foto-tilbud: Alt koster penge.
Tuneserne er i øvrigt et venligt og imødekommende folk, så længe de ikke bliver ophidsede, som eksempelvis i trafikken.

Onsdag og torsdag var dedikeret til en to-dages tur til Sahara, som viste sig at involvere en stor del af Tunesiens øvrige seværdigheder. En lang, 1300 km, tur i bus; for megen sidden, men en tur som var det hele værd: En tur som varmt kan anbefales.
Kamelridning er skønt.

Tunesien_Sahara_kameltur

De næste par dage var der tid til et kort besøg i den nye del af Hammamet, Yasmine Hammamet, som mest består af hoteller, en ny medina, souvenirbutikker og en lille lystbådehavn med en del større både.

Tunesien_Yasmine_Hammamet_New_Medina Tunesien_Yasmine_Hammamet_havn Tunesien_Yasmine_Hammamet_havn

Tunesien_Hammamet_havn_badning_forbudt_skilt

Og så var den uge gået.

Tunesien er et populært rejseland for danskere og det er forståeligt. Det er eksotisk og varmt og alligevel billigt at rejse til og så er flyveturen overkommeligt kort, 2½ time.
På hoteller og resorts er der et pænt, hyggeligt og trygt miljø som er fint for familier ? og for oplevelseslystne er der meget varierede oplevelser i landet uden om.

Jeg kan – tjek dog Udenrigsministeriets hjemmeside – anbefale en tur til Tunesien.

Endda til Samira Club, hvis man ikke er superkræsen, kan klare folkeliv (høj musik) og spartanske faciliteter og kan leve med at gratis wi-fi betyder ‘måske wi-fi’, selvom tre ud af syv dage selvfølgelig bedre er end ingenting.
At ATM-hævemaskinen ikke virkede bortset fra et døgn er heller ikke kritisk, hvis man er forberedt og har godt med mønter til drikkepenge som er obligatoriske og gør gavn.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Split træning: Splitprogram fra 2-split til 5-split