Festlig Fredag på Folkeuniversitetet og Navitas Aarhus

Weekend gåtur ved Jernhatten, Mols, Djursland

Af Marina Aagaard, MFT

Jernhatten. Et specielt, næsten ukendt udflugtsmål i udkanten af Mols Bjerge ved kysten på Mols. En lille bakke med krogede træer rejser sig mellem på den ene side bølgende raps- og græsmarker og på den anden side en stenet strand og havet.

Tidlig lørdag morgen kører vi cirka 25-30 minutter i bil mod Ebeltoft. Næsten ved byen drejer man fra mod Dråby og kører derfra igennem Holme. Der er ingen særlig skiltning, men vi har været her før og kender vejen. Snart viser et uanseeligt træskilt: Jernhatten.

En lille grusvej på et par meter og fladkørt græs udgør parkeringspladsen. Vi er ikke helt så tidligt oppe som vi plejer, så der holder fire andre biler: For en sjælden gangs skyld er vi ikke alene på vores Mols weekend morgentur.

Ved parkeringspladsen er der udsigt til to gårde (adgang forbudt), græsmarker og vandet lidt længere ude. Desuden er der en mindesten for en lokal, Tage Ingildsen, som reddede to marinesoldater ved et forlis. Kysten rundt om Danmark har set mange havarier …

Udsigten fra parkeringspladsen til et typisk dansk landskab: En grøn mark med et hjulspor og et lille skovområde i baggrunden. Alt er hyggeligt og relativt overskueligt og selv mange små områder i Danmark har et ‘Velkommen’ oversigtskort med informationer om stedet.

Ved stien ligger et skilt og der står en pengekasse. Man kan aktuelt ikke læse, hvad der står på skiltet, men så vidt jeg husker var det de lokale, der på privat initiativ holder området lige omkring og håber på en skilling. Sidste gang “spyttede jeg i bøssen” (naivt måske?), men ikke denne gang. Måske en anden gang, når skiltet igen bliver læseligt …

Jernhatten

Ligeså snart man træder ind i skoven, er der et nyt lille træskilt, der fortæller at man er på rette sted – man er ikke faret vild på de 100 meter markvej – og skal opad.

Allerede her viser stedets charme sig. Store, krogede træer, smalle, snørklede stier og vildt kradt. Her er ingen overdreven skovpleje; et lokalt vildnis, like, like, like.

Nær toppen får man udsigt til vandet med øen Hjelm i det fjerne og en enlig fisker i robåd.

Stien og udløbere snor sig mellem træerne i et spil af lys og skygge.

Supertræer. Sikkert skummelt i skumringen, men lige nu skinner solen.

På toppen. Her er en fantastisk udsigt over vandet. Man er igen på en græsmark, hvorfra en smal sti fører hen til nogle træer. Her kan man tage trapperne ned til stranden eller fortsætte videre ned ad stien.

En familie med to børn leger omkring trapper, så vi tager stien hele vejen (få meter) ned.
Himmel og hav. Det er altid fantastisk. Stedet byder nu ikke på en sol-og-sommer-sandstrand, men en sten-og-tang-naturattraktion.

Fra stranden ser vi trappen. Den er uimodståelig. Trapper er særlige og virker dragende. Jeg må have en tur på denne snævre, uregelmæssige trappe, der består af jord, græs og træsveller. Jeg vælger at gå op, mens Henrik og T-Rex går retur langs stranden.

Et godt stykke oppe kan man gå enten til højre eller venstre. Ad de oprindelige trin eller af en nyere lidt mere regelmæssig trappe. Jeg tager først trinene til højre: Udfordrende:

Der kan næsten ikke være en fod på dem, så man må sætte fødder på tværs. Desuden hælder de 39 trin lidt nedad, så turen er smårisikabel. Vel oppe går jeg ned og op ad den anden mere almindelige trappe. Også 39 trin, der er noget nemmere at få fodfæste på.

Næsten oppe. Der er 226 trin i alt. Det ville være en dejlig trappe til trappeløb, men den er lidt for smal, stejl og usikker – ingen grund til at tage unødige chancer – og egner sig bedst til koncentreret trappegang.

Kun en enkelt trappetur i dag, så går jeg alene tilbage gennem skoven.

En skøn tur med fantastisk natur. Eneste anke er at området er så lille. Selv når man dvæler ved detaljerne – eller tager hvil, slikker sol eller holder picnic – er det ret hurtigt set. Med mindre man tager på en større vandre- eller cykeltur på vejene i området.

Det var det. Vel nede kører vi efter omtrent 1 time retur til Rønde.


Den 20. november  2018 kom Jernhatten (og Mols Bjerge) på den nye
Danmarks Naturkanon, som en af tre attraktionen i region midt.


Visit Mols Bjerge siden fortæller: Den imponerende bakke [set med lokale øjne] og udsigtspunkt Jernhatten er et sted der næsten er obligatorisk at besøge, hvis man er i den østlige del af Nationalparken. Jernhatten er speciel, fordi den består af et hårdt materiale, der gør, at havet ikke har kunnet nedbryde det. Derfor fremstår Jernhatten som et meget markant fremspring i Kattegat.

På Jernhatten findes der mange sjældne planter, hvilket skyldes at nedbøren er meget sparsom, samt at solen rammer i en speciel vinkel. Derfor kan man finde planter, som egentlig hører hjemme i Sydøsteuropa. Fra toppen af klinten er der 49 meter ned til havet, og fra toppen har man udsigt over bl.a. Hjelm ude i Kattegat.

Der er rig mulighed for at vandre i området ved Jernhatten. Det kan du læse mere om her.


Rigtig god weekend.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Festlig Fredag på Folkeuniversitetet og Navitas Aarhus