Kost, ernæring og vægttab for begyndere: Lyt til din mavefornemmelse

Motivation? Dagens motivationscitat: Fremad – med rettidig omhu

Af Marina Aagaard, MFT

Et citat, som mange danskere kender. Et citat, jeg ofte reciterer, også for fitness kursister og idrætsstuderende; et citat, der inspirerer til at gøre sit bedste.

maersk-line-7


“Med rettidig omhu”
og
Alt hvad der er værd at gøre,
er værd at gøre ordentligt.”

Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller, skibsreder (1913-2012)
(‘Rettidig omhu’ oprindeligt i brev fra Skibsreder A.P. Møller
til sønnen Mærsk Mc-Kinney Møller den 2. december 1946)


Den fulde ordlyd: “Intet tab skal os ramme, som ved rettidig omhu kunne afværges”. Forstået sådan, at man skal gøre tingene ordentligt og til tiden. Man må ikke sjuske med arbejdet.

“Indbegrebet af ordentlighed, redelighed, arbejdsomhed, pålidelighed, pligtfølelse og viljen til at skabe langtidsholdbare resultater” (Børsen d. 4. juli 2003).

maersk-line-3

Værdier og lærdom
Værdierne udtalt af A.P. Møller og sønnen, der i medierne ofte blev kaldt hr. Møller, er grundstammen i oplæringen af nye Maersk medarbejdere.
Lærdommen kan samles i en række hovedpunkter (udvalgt fra Rytlig.dk opsamling):

 • Respekt for detaljerne. Forberedelse og kontrol er kodeordene. Undgå fejl; de koster dyrt. Selv om 99,9 % af alle containere kommer rigtigt af sted, er det ikke nok.
 • At sige tingene, som de er – uden omsvøb. Være klar i tekst og tale. Tænke over de ord, man bruger; få præcise ord kan erstatte lange forklaringer.
 • Tænke fremad, forudse muligheder og risici; rettidig omhu.
 • Hold fast i forretningsprincipper, men vær fleksibel. Det er nødvendigt at kunne agere hurtigt og skifte kurs, hvis det er bedst for virksomheden.
 • Respekt for pengene. De kommer ikke af sig selv. Nøjsomhed og sparsommelighed.
 • Der må gerne voves noget, men man må ikke risikere hele virksomheden. Det er i orden at bygge større skibe, men ikke at skifte hele flåden ud på en gang.
 • Respekt for uddannelse. Giv de unge lov til at prøve tingene af relativt hurtigt.
 • Respekt for den enkelte – både internt og eksternt. Vær høflig og opmærksom. Send fødselsdagshilsner, og kvittér hurtigt for invitationer, breve. Husk at sige »god morgen« – hver morgen.
 • Tab, som kan undgås ved omhu i tide, skal ikke ramme virksomheden.
 • Man skal kunne stole på vort ord.
  ,,,
 • Beskedenhed er en dyd. Ingen kan alene tage ære for en succes. Der er altid flere bag de rette beslutninger. Det belønnes derfor ikke at fremhæve sig selv på bekostning af andre.
 • Den, der har evnen, har også pligten. Man skal udnytte sin viden til gavn for virksomheden. Ikke holde de gode ideer tilbage.
 • Tal ikke dårligt om konkurrenterne.

A.P. Møller – Mærsk A/S, fork. APMM, er et danskejet konsortium med aktiviteter i 130 lande inden for en række sektorer, primært transport, udvinding af olie og naturgas samt handel med dagligvarer. Målt på omsætning er det Danmarks største virksomhed og den næststørste i Norden, kun overgået af Statoil, mens den målt på antallet af ansatte overgås af ISS. På verdensplan er containerrederiet Maersk Line verdens største.

Skibe? Indtil for nylig havde Maersk verdens største container skibe Triple-E (til 18.000 20-fods containere). De vejer 165.000 tons med en stålmasse svarende til otte Eiffeltårne.

maersk-line-low-5

Logoet den syvtakkede stjerne? Det har ikke noget at gøre med de syv verdenshave eller de syv ugedage: Peter Mærsk Møller, Arnold Peters far, var ude at sejle, da hans kone blev syg. Ængstelig og nedtrykt bad han til Gud om, at hun måtte blive rask, og bad ham desuden vise et tegn på, at han havde hørt bønnen. Så skiltes skyerne på den grå og overtrukne himmel, og en stjerne viste sig (Information, 19.09.2011).


maersk-line-8En havn. En Maersk container (Maersk Group Press Room).


Hav. Havne. Skibe? Jeg er født i en havneby: Aarhus, Danmark, og er vild med hav, havne og skibe af enhver art. Jeg boede nær Aarhus Havn i flere år og er fascineret af stemningen og energien: Morgen, middag, aften og nat; på alle tider er der liv – fra afslappet til hektisk energi.
Havnen besøges af og til af Maersks enorme containerskibe; jeg har været ombord på et. Wauw!


Ingen kommentarer endnu

Hej. Synes du indlæg er brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kost, ernæring og vægttab for begyndere: Lyt til din mavefornemmelse