Ugen der gik 44 2023: Foredrag, forberedelser og Halloween

Stockholm, Sverige: Gamla Stan, brosten og broer

Stockholm. Hovedstaden i Sverige, og landets største by. En flot by som jeg har besøgt mange gange i forbindelse med aerobickurser hos NK Workout, Nicklas Kristensson, og sports aerobic kurser hos YLab, Yvonne Lin. Senest på et efterårskrydstogt i Det Baltiske Hav – med gråvejr og regn – med dagsbesøg i byen, der også kaldes Nordens Venedig. 

Man kan flyve til byen, til Arlanda International Airport, der ligger 45 km nord for centrum eller den lille indenrigslufthavn Bromma. Man kan også sejle dertil med færge eller et af de 300 krydstogtskibe, der gæster byen i sommerhalvåret. Man kan også køre dertil, hvis man er parat til en lang køretur.

Verdensberømte stockholmere omfatter Alfred Nobel, kemiker og ingeniør, stifter af Nobelprisen. August Strindberg, forfatter. Avicii (1989-2018), DJ, producer. Ingrid Bergman og Greta Garbo, skuespillerinder. Ingmar Bergman, filminstruktør. Yngwie J. Malmsteen, musiker, guitarist. Maj Sjöwall, forfatter – skrev sammen med Per Wahlöö i årene 1965-1975 en serie på 10 krimier, Roman om en forbrydelse, der danner grundlag for tv-serien Beck. 

Stockholm

Stockholm Sverige Marina Aagaard blog travelByen ligger på Sveriges østkyst godt gemt inde bag Stockholms skærgård, der rummer utallige små øer, som man skal passere for at komme ind til Stockholm, hvis centrale områder også er placeret på øer. Byens gamle bydel Gamla Stan ligger på en ø midt inde i Stockholm.

Stockholm er en kommune på 188 km2 i Stockholms län med ca. 975.551 indbyggere (2020). Byområdet er Sveriges største og har omkring 1,5 mio. indbyggere. Byen er sæde for Sveriges regering og riksdag, og kong Carl XVI Gustaf, har sin residens på Stockholms Slot.

Byen er grundlagt omkring 1252, hvor den var et vigtigt led i jernhandelen fra gruberne i Bergslagen. Byen er efter sigende grundlagt af Birger Jarl på øen Stadsholmen, som nu er kendt som Gamla Stan, med det formål at få et støttepunkt, der kunne beskytte Sverige mod fremmede flåders invasion fra søsiden (Wikipedia).

Stockholm kalder sig selv “Skandinaviens hovedstad”, Stockholm – The Capital of Scandinavia, i turistbrochurer … en titel, byen nok må dele med København eller Oslo.

Stockholm seværdigheder

 • Stockholms Slot
 • Riddarholmskyrkan
 • Stockholms Stadshus
 • Gamla Stan, Stadsholmen, Riddarholmen, Helgeandsholmen
 • Norrmalmstorg
 • Riksdagshuset
 • Rosenbad (en regeringsbygning)
 • Sergels Torg
 • Sveriges Nationalmuseum
 • Dramaten: Kungliga Dramatiska Teatern
 • Drottningholm (svensk lystslot)
 • Djurgården (park)
 • Gröna Lund (forlystelsespark)
 • Kaknästornet (tv-tårnet)

Det uundgåelige turist-med-krone foto foran slottet, byens mest populære turistattraktion.

Før da var vi ved Stadshuset, første stop i Stockholm.

Det meste af dagen foregik i Gamla Stan. Men vi var også med en Hop-on Hop-off bustur forbi blandt andet Djurgården parken; men det regnede, så ingen fotografering da.

Man kommer bedst rundt i Stockholm per gåben eller cykel. Alternativt med bil, bus, sporvogn (sporveje) eller tunnelbane:

Den 1. oktober 1950 indviedes den første del af Stockholms Tunnelbana mellem Slussen og Hökarängen, og i dag er der syv linjer og 100 stationer, med de 25 i den indre by.

Jeg glæder mig til at besøge Stockholm igen.

Læs mere:

Wikipedia (uddybende om seværdigheder)

TripAdvisor (Top 10 seværdigheder)

Krydstogt i Det Baltiske Hav

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugen der gik 44 2023: Foredrag, forberedelser og Halloween