Faste, IF, 5:2, 16:8: Godt eller skidt for hjerne og muskler?

Collab test: Frisk som en fisk med islandsk drik?

Collab, en “islandsk bestseller”, kommer til Danmark, stod der i pressemeddelelsen. Undertitlen var et spørgsmål: Er du klar til at drikke kollagen fra fiskeskind?

Det er jeg ikke bange for! Er ret vild med Island. Da teksten ydermere fortæller, at det handler om en funktionel proteindrik, bliver jeg nysgerrig og tøver ikke mange sekunder. Det bliver et “Ja” til at teste den nye drik (findes i Meny, Føtex og 7-Eleven).

Collab

Testkassen kommer og jeg bliver overrasket. Hverken beholder eller indhold ligner proteindrik, som jeg jævnligt indtager. Derimod signalerer dåsen straks energidrik, som jeg sjældent indtager.

Det kunne jeg måske have regnet ud, hvis ikke jeg var så hurtig på aftrækkeren. Pressemeddelelsens tekst fortalte, at drikken med 27 millioner solgte dåser på Island har uddistanceret Coca-Cola Classic, men jeg tænkte ikke nærmere over, at det antydede et boblende produkt i samme stil.

Funktionel drik

Collab functional food test Marina Aagaard blog Funktionelle fødevarer er en betegnelse for fødevarer med et øget vitamin- eller mineralindhold med henblik på at gavne sundheden. Hos Collab betyder det, at hver dåse indeholder 5,9 gram ren marine kollagen (protein), 105 mg naturligt koffein, vitamin B og 18 aminosyrer, heraf 8 essentielle.

I forhold til dåsestørrelsen et forholdsvist højt proteinindhold – og med tanke for miljø og bæredygtighed: Kollagenet i Collab er udvundet af skind fra torsk, der er fanget efter bæredygtige principper. Torskeskindet endte tidligere som affald; islandsk ‘madspild’, der i dag er reduceret betragteligt. Og Collab blev nævnt på World Economic Forum som et eksempel på, hvordan man bedre kan udvinde udnytte protein fra spildprodukter.

Energidriksmagning

Denne energidrik er sukkerfri – indeholder ingen kulhydrater – godt nyt for dem, der går op i det.

Der er p.t. tre smagsvarianter i dåser a 33 ml:

  • Hyldeblomst og lime (grøn)
  • Passionsfrugt og lime (lilla)
  • Hindbær og abrikos (rød)

Der findes også (på Island) med smag af Skovbær, Ingefær og fersken, Jordbær og citron samt Yuzu lime og citron.

På testdagen skænker jeg som til vinsmagning op i glas og sammen med mine tre voksne medtestere smager jeg på de tre en efter en.

Ingen smag af fisk overhovedet …

Smagsdommerne siger derimod: “Frisk”, “som vingummibamser”, “smag af passionsfrugt”.

Min egen smagskommentar: “En let og frugtagtig smag.”

Farve og konsistens

Drikken er helt lys og har moderat brus. Jeg foretrækker normalt hane- eller kildevand, men skal det være festligt er bobler ikke af vejen. Om aftenen drak jeg Collab af vinglas som alkoholfrit alternativ til mousserende vin.

Jeg testede også ‘drik af dåsen’; det er jo sommer og varmt og dåsevejr. Jeg drikker stort set kun af glas, bl.a. fordi vand på dåse ofte smager af metal (synes jeg), men det var ikke tilfældet her.

Funktionalitet

Testen var en subjektiv smagstest. Løfterne er, at man:

  • Får energi her og nu pga. koffeinen. 
    Fik jeg mere energi? Svært at sige, fordi jeg drikker en del kaffe i forvejen, men drikken virker forfriskende.
  • Forbedrer hår-, hud- og knoglesundhed på sigt pga. kollagenet.
    Det er ikke til at vide med en korttidstest, og spørgsmålet er, hvor stor dosis der i så fald skal til? Det kan yderligere forskning måske fastslå.

Collab bliver produceret i samarbejde med FEEL ICELAND, der producerer kollagentilskud. Kollagen er protein, der findes i alt bindevæv såsom hud, ledbånd og sener samt i knogler, hår og negle. Med alderen reduceres kollagensyntese, hvilket påvirker hud, knogler og led. Fra 25 års alderen falder kollagenproduktionen og ved 45-års alderen kan kollagenniveauet være faldet med op til 30%. Som følge heraf mister huden sin fasthed og elasticitet, hvilket bl.a. gør huden slappere.

Uha. Det haster med løsninger!

Kollagenet i Collab er ifølge deklarationen hydrolyseret kollagen (brug af ​​enzymer gør det muligt at fremstille lavmolekylære kollagenpeptider, der bidrager til de funktionelle egenskaber): Hydrolyseret kollagen er lettere at fordøje, hvilket resulterer i bedre optagelse og effektivitet. FEEL ICELAND oplyser, at resultater fra kliniske forsøg med virkningen af ​​oralt tilskud med kollagenpeptider viste, at hydrolyseret kollagen er i stand til at stimulere osteoblastaktivitet, hvilket resulterer i en stigning i knoglestyrken. Kliniske forsøg har også vist, at oralt tilskud af hydrolyseret kollagen kan hjælpe med at reducere ledsmerter.

FEEL ICELAND‘s Amino Marine Collagen indeholder en specifik sammensætning af 18 aminosyrer, rig på prolin, hydroxyprolin og glycin, de tre vigtigste aminosyrer i huden. Kollagenet er baseret på fiskeskind fra koldtvandsfisk fanget ud for Islands kyster. Der bruges kun vildtfangede fisk fra bæredygtige fiskepladser med de højeste kvalitetsstandarder. Kollagenet (i Collab) markedsføres som et 100 % naturligt og sikkert produkt, der ikke indeholder genetisk modificerede materialer.

Vurdering

Konceptet er interessant, kollagen i en energidrik. Jeg anbefaler generelt ikke energidrikke eller kosttilskud, men er positiv overfor islandske produkter, innovation og ikke-sukkerholdige drikke – og drikken smager let og frisk, og kan være et fornuftigt alternativ til sødere eller stærkere drikkevarer uden tilsvarende funktionelle kvaliteter.

Energidrik fans anbefales at udføre deres egen test, evt. som sammenligningstest.

Skål!

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Faste, IF, 5:2, 16:8: Godt eller skidt for hjerne og muskler?