Better Bike Ride Workout: I form til cykling med musik

Budapest, Ungarn: Hovedstad og UNESCO verdensarv

Budapest. Hovedstaden i Ungarn. To bydele, Buda og Pest, på hver sin side af floden Danube, Donau.

En fascinerende by, der er mere end et besøg værd. Jeg har været der tre gange og glæder mig allerede til at komme tilbage for at se mere: Smukke broer, bygninger og mindesmærker, og overraskende små og store kunstværker. Selvfølgelig også det typiske storbyrod; grimme skilte, oversizeplakater og hærgede reklamesøjler.

Budapest

Budapest Ungarn Marina Aagaard blog travel rejseDe to bydele, tidligere selvstændige byer, Buda og Pest (samt Óbuda, gamle Buda) blev slået sammen til Budapest d. 17. november 1873: Ungarns hovedstad og en selvstændig kommune med 23 distrikter. Byen ligger i den centrale del af Ungarn omkring Donaus breder. Bydelene forbindes af otte broer.

Pest er den flade bydel, 96 m.o.h. Her ligger parlamentsbygningen, forretningskvarterer, boulevarder og boligkvarterer. Mange af byens flotte bygninger stammer fra det 19. århundrede: art deco husene er særligt seværdige.

Buda ligger på bakkesiden, med citadellet, det store slotskompleks og bydelen bag Matthias-kirken. Det højeste punkt er János Bakken, 527 m.o.h. (1729 ft).

Der er 1.685.342 indbyggere (2022), hvilket gør det til den folkerigeste by i Ungarn.

Man kan komme dertil med fly via lufthavnen Ferenc Liszt International Airport, flodbåd via Donau eller tog. Alternativt bus eller bil på et udmærket motorsvejsnet. I byen kommer man omkring med Budapest Metro (grundlagt i 1896) eller sporvogn, Budapest Tram Network, bus, bil eller taxa – eller per gåben, cykel o.l.

Der ligger fire øer i Budapest-delen af Donau floden. Den mest centrale er Margaret, Margit-sziget, en kun 2,5 km (1,6 mi) lang ø mellem Margaret Bridge (syd) og Árpád Bridge (nord). Her er en park og en fitnesspark samt løbe- og cykelstier, hvilket gør øen til et populært motionssted.

Øen rummer et par ældre resorts med vandland, swimmingpools og dansehaller.

UNESCOs verdensarvssted

Byens historie begyndte, da en tidlig keltisk bosættelse blev til den romerske by Aquincum i år 89. Omkring år 900 kom magyarerne, forfædrene til de moderne ungarere, til området.

Byen har haft en omtumlet historie og var omdrejningspunktet for den ungarske revolution i 1848 og slaget ved Budapest i 1945, samt den ungarske revolution i 1956.

Budapest (centrum) er nu et World Heritage Site (kultur, 1987), herunder Donaus bredder, Andrássy Avenue og Buda Slot Kvarteret. Et ud af syv verdensarvssteder i Ungarn.

Budapest er en international storby med fokus på handel, finans, medier, kunst, mode, forskning, teknologi, uddannelse og underholdning – og turisme med omkring 12 millioner udenlandske gæster om året. Der er mere end 40 colleges og universiteter, 223 museer og gallerier samt 40 teatre, syv koncertsale og et operahus. Plus utallige hoteller og restauranter bl.a.  cafeen, der kalder sig Verdens Smukkeste Cafe, New York Cafe.

Byen har også omkring 80 geotermiske kilder, og har været en populær spadestination siden 1920’erne. Et af de største badekomplekser i byen, og Europa, er Széchenyi Badene (1913) med indendørs og udendørs bade, der er åbne hele året.

Gå en tur i byen

Man kan tage på en Hop-On-Hop-Off tur og komme rundt til de største attraktioner. Man kan også gå rundt i byen. Uanset hvilken model man vælger, bør man have øjnene med sig.

Kigge op, kigge ned og kigge til alle sider.

Kigger man op, ser man murmalerier på gavle eller fantastiske detaljer højt oppe på de mange art deco bygninger.

Kigger man ned, ser man finurlige små kunstværker.

Kigger man ind, kan man også blive overrasket fx i den lille Cafe Bene med hundredvis af billeder på væggene.

  Byen er flot både dag og nat: Om aftenen er broerne og monumenterne oplyste, og byen summer af lokale og internationale stemmer og fotoklik især langs vandet.

Man når mange attraktioner på en dagsgåtur, men vil man gå i dybden, må man regne med flere dage (uger) og eventuelt cykle eller køre rundt for at nå helt omkring. Der er eksempelvis et stykke vej ud til Heltepladsen, Hősök Tere, der ligger lidt fra centrum. Pladsen blev anlagt i anledningen af Ungarns 1000 års jubilæum i 1896. Den 36 meter høje hvide søjle, Tusindårs-Monumentet med ærkeenglen, kan ses langvejs fra, når man går igennem byens store gader. Ved siden af pladsen ligger et Kunstmuseum, en Kunsthal, et lille slot, et kapel og et tårn (Gatehouse Tower).

I Pest centrum finder man Markedshallen (1897). Taxichaufføren  (på min første tur) syntes, at den måtte jeg bare se. Her får man en fornemmelse af hverdagslivet med forretningsdrivende og kunder, der diskuterer og handler. Der er frugt og grønt, ost og brød, kød og fisk, og souvenirs eller lopper. Et slaraffenland, for de der er vilde med markeder eller lokal sightseeing.

Selv er jeg mere vild med banegårde og besøger dem, hvor jeg kan. For at se flot arkitektur, interessante toge og forventningsfulde rejsende.

Buda Var

Buda Castle, Var, og Castle Hill (slotsområdet) må være udflugtsmål nummer 1 på Buda-siden. Man kommer tæt på med eller taxi, men skal gå det sidste stykke op ad trapper, hvis man da ikke vil stå i kø for at tage bjergbanen de få meter op.

Barokpaladset er helt centralt (færdigbygget 1749-1769) og omkring det ligger haver og udsigtsplatforme. Slottet og området omkring har været et UNESCO verdensarvsliste kultursted siden 1987. Man kan komme ind og se slottet og dets kunstværker, eller gå rundt og betragte det udefra. Der er mulighed for at nyde en frokost, kager eller en drink ved den lille bar i nærheden af indgangen eller i cafeen i den ydre slotsgård.

Inde fra slotsgården kan man tage trapperne ned til en fin lille ridehal, nu koncertsal, og i samme område er der nyere bygninger, der rummer offentlige toiletter.

Tager man trapperne – i moderne stil med sider af rustent jern – på den modsatte anden side – er der på flodsiden endnu en restaurant samt et mindre haveanlæg med et historisk vartegn, Várkert Bazár, et ny-renæssance kompleks med små bygninger fra 1800-tallet. Bl.a. er der et trappetårn med en trappe ned til gadeplan. Et besøg værd, fordi her finder man en af Budapests mange flotte vindeltrapper. 100 meter længere henne finder man inde i en bygning endnu en flot trappe.

Bevæger man sig ned fra Castle Hill og et god stykke henad vejen bliver man belønnet med et anlæg med trapper op ad den 235 meter høje Gellert bakke (lille bjerg). Her ligger Citadella fæstningsværk og fort, hvorfra der er en fænomenal udsigt ned over byen. I den ene ende finder man det 40 meter høje Frihedsmonument (14 m statue og 26 m piedestal).

Fiskerbastionen og de syv tårne

På slotsbakken (Castle Hill) finder man i den modsatte ende af slottet Fiskerbastionen, et forsvarsværk (anlagt 1895-1902). Der er syv tårne, der repræsenterer de syv oprindelige ungarske (Magyar) stammer, der grundlagde Ungarn og Budapest og Ungarn. Fra tårnene, muren og trappeafsatserne er der en fantastisk udsigt over Donau, store dele af Budapest og parlamentsbygningen.

Matthias-kirken

I gården bag Fiskerbastionen finder man Matthias-kirken. Kirken er grundlagt i slutningen af 1300-tallet på stedet for den oprindelige kirke fra 1015, der blev ødelagt i 1241. Kirken er i sengotisk stil med flotte gråhvide kalksten og helt specielle rombe-formede røde, gule og grønne tagtegl.
Man kan komme op i tårnet, 193 trin (var det vist), men kun på en guidet tur på fire faste tidspunkter i løbet af dagen. Tårn-billetten skal i øvrigt købes separat, man kan ikke komme ind på kirke-billetten, hvilket man først finder ud af efterfølgende. Bye-bye, tower.

Parlamentsbygningen

 Budapests måske mest fotograferede og iøjenfaldende vartegn ligger helt ned til Donaus bred på Pest-siden: 96 meter høj og hele 268 m lang. I alt 18.000 kvm. fordelt på 691 værelser og 200 kontorer. Der er daglige rundvisninger i bygningen, der er den største parlamentsbygning i Europa og den tredjestørste i verden.

Man kan ikke undgå at se parlamentsbygningen fra broerne og Buda-siden, men selvom man kan se den langvejs fra, er det værd at gå tættere på. Og som Henrik, min personlige fotograf, siger: En bygning har fire sider (forstået som: Gå hele vejen rundt om). Tæt på ser man detaljerne i nygotisk stil og udenfor er der flere monumenter og mindesmærker. Blandt andet 60 par jernsko helt ude ved kanten af havnepromenaden.

Skoene er et mindesmærke (opført d. 16. april 2005) udtænkt af filminstruktøren Can Togay og udført af billedhuggeren Gyula Pauer. Til minde om de jøder, der blev henrettet af en fascistisk ungarsk milits under Anden Verdenskrig. De blev beordret til at tage deres sko af (sko var værdifulde og kunne stjæles og sælges videre af militsen efter massakren), og blev skudt på promenadekanten, så deres kroppe faldt i floden og flød væk. Mindesmærket repræsenterer deres efterladte sko på bredden.

Skt. Stefans Basilika

Worth the entry fee. - St. Stephen's Basilica (Szent Istvan Bazilika), Budapest Traveller Reviews - TripadvisorDen vigtigste kirke Ungarn. Navngivet efter Ungarns kong Stefan d. 1. En smuk kirke fyldt med kunstværker og arkitektoniske detaljer. Man kan ikke komme op i de 96 m høje klokketårne, men man kan tage de 136 trin (eller elevatoren) og til basilikaens kuppel og nyde udsigten derfra (foto: Freepik. Var der, men efter 300 fotos i 30 graders varme døde mobilen!).

Sejl en tur i byen

Det er en anderledes oplevelse at se en by fra vandsiden og Budapest er ingen undtagelse. Langs bredden ligger side om side adskillige turbåde, der sejler i rutefart dag og nat med turister på smuttur eller sightseeing-og-spisning.

I Budapest er turen rimeligt regulær, ingen kanaler eller havnerundfarter: Man sejler frem og tilbage langs flodens bredder. En chance for at slappe af og nyde arkitekturen på begge sider af Donau.

Insidertip

Gå på opdagelse ikke bare på havnepromenaden, men også i byens sidegader, fx i det jødiske kvarter, hvor the Dohány Street Synagogue, eller Den Store Synagoge, ligger: Det er den største synagoge i Europa med plads til 3.000 mennesker.

Byen har utroligt mange seværdige bygninger og rundt om i krogene gemmer sig kunst i alle størrelser. Fra bittesmå figurer til mega-murmalerier, og mindesmærker med forfærdelige historier.

Man bliver ikke færdig med den by lige foreløbig.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Better Bike Ride Workout: I form til cykling med musik