Gaustabanen bjergbane: Op til oplevelser året rundt

Gaustabanen. Et tillokkende tilbud om et løb fik mig tidligt på året til Gaustablikk i Norge. Til årets trappeløpp besøgte jeg for første gang Gaustatoppen 1883 m.o.h. Det foregik per gåben op og per bane ned. Jeg anbefaler banen.

Gaustabanen

Gaustabanen Gausta Norge Marina Aagaard blog travel rejseGaustabanen er en bjergbane, der går fra Longefonn 1150 m.o.h. til tæt på toppen af Gaustatoppen 1800 m.o.h. Man ankommer - med bus, bil, cykel eller ski - til velkomstcenterets parkeringsplads, hvor der er et fornuftigt antal p-pladser. Turen derop er ikke meget stejl, ca. 10 %, men om vinteren kommer man ikke op med bil med mindre, at den har pigdæk evt. snekæder. Bilister, der tager chancen, sidder fast og trækkes væk for egen regning. I det lille varme velkomstcenter kan man købe billetter, souvenirs - jeg køber naturligvis en Gaustabanen T-shirt - og en kop kaffe, der indtages stående inde eller udenfor med kig til stationen og toppen. Det er en fordel at booke billetter på forhånd på hjemmesiden, fordi toget kan være fuldt booket. Tidligt op og sent i seng. Der er flot udsigt morgen og aften. Om morgenen udsigt over store dele af Sydnorge i klart vejr. Om aftenen til sort nat og smuk stjernehimmel.

Togbanen

Fra bunden til toppen tager turen ca. 15 minutter. Banen (foto: Gaustabanen) består af to strækninger og tre stationer. Fra den nedre station tager man et elektisk tog 850 meter ind i fjeldet til Brekket. Derfra går man over i tovbanen, som kører en op til den øvre station og udgangen ud til top-området. Gaustabanen har en særlig fortid: Planerne om en bane inde i bjerget opstod i 1953, og da banen åbnede i 1959 havde regningen rundet de 14 millioner i 1959-kroner. Den blev oprindelig bygget som en del af et hemmelig NATO-anlæg (1959). Efter at NATO forlod anlægget, og efter en stor indsats af ildsjæle, åbnede banen for offentligheden i 2010. Målet var et unikt turistanlæg, så alle kunne opleve Gaustatoppen. I dag er Gaustabanen åben hele året og kører kontinuerligt i åbningstiden. En populær bane, der giver adgang til et af Norges flotteste fjeld. Sådan skriver de selv på hjemmesiden og jeg er enig. En særlig attraktion er, at Gaustatoppen er en af få fjeldtoppe i Norge, hvor det er muligt at opholde sig (varmt) i mere end et par minutter. Inde i toppen er der en cafe med varme og kolde drikke samt lette retter og snacks. What goes up, must come down. Waiting for a train. Nede igen, men ikke ude. Først med det lille el-tog 850 meter hen til udgangen. En dejlig togtur. Gausta, banen og Gaustatoppen: Et besøg værd.