Knæsmerter? Smertefri knæ med 'slut med forbudt' øvelser

Knæsmerter er invaliderende. Vil man omkring, og mere end bare at slentre omkring, har man brug for knæ, der fungerer og tillader fuldt bevægeudslag.

Knæsmerter

Knæsmerter smertefri knæ Marina Aagaard blog fitnessSmerter i knæene er udbredte. På grund af slid, sygdom eller skader. Mange døjer med daglige eller næsten daglige smerter, hvilket påvirker humøret i negativ retning, forringer livskvaliteten og lysten til at være fysisk aktiv. Det har jeg selv prøvet så rigeligt, men nu bøjer/krydser/vrider jeg langt om længe knæene igen.

Dans

Til et danseshow en gang for længe, længe siden blev jeg tacklet og fik en menisken-skade i det ene knæ. Det var slemt og frustrerende: Både smerterne og det at jeg humpede hæmmet rundt. Desuden var alle ikke-lineære bevægelser og krydsede ben no-go. Jeg fik tilbudt en operation, men fik kolde fødder forinden, og humpede hen til fitnesscenteret i stedet. Som træner kunne jeg strikke mit eget program sammen. Træningen hjalp hurtigt og mærkbart. Alligevel har knæet lejlighedsvist trods strækøvelser og styrketræning givet lyd. Indrømmet, mest hvis træningen har været for tung for hurtigt - eller fraværende. På intet tidspunkt er jeg stoppet med at danse, men det har været med skærpet opmærksomhed under twistende og sideværts trin.

Hund

Så kom der en slædehund ind i familien. Den tænkte, at jeg var slæden og har flere gange trukket mig omkuld og slæbt mig henad jorden (da jeg stadig brugte løbebælte; det er nu fortid), så begge knæ var nødlidende i flere år. Hundens skyld? Aldrig, men for lidt lydighedstræning!

Smertefri knæ

Mit smertestillende middel: "Motion er medicin": Som altid styrketræning og almene stræk, men i de senere år suppleret med alt det som personer med dårlige knæ generelt frarådes - i meget små (homøopatiske) doser, der øges over ret lang tid: Gang nedad trapper, hop, spring og knæ i 'mærkelige stillinger' med mobility og flexibility øvelser. Til andre med dårlige knæ-oplevelser:

Syv stabile strategier

  1. Træn styrke, motorik (agilitet/balance) og smidighed
  2. Træn kondition (for blodomløb og udholdenhed)
  3. Træn varieret; først basisøvelser, så variationer
  4. Start ved laveste (tålelige) niveau
  5. Øg intensitet/vægt i meget små spring
  6. Træn målrettet og opmærksomt
  7. Vær optimistisk og tålmodig.
Det virker ikke kun for undertegnede, men også andre, og endda så godt, at det beskrives som "livsforandrende". God træningslyst. I tvivl om hvordan? Har du brug for hjælp til dit eget 'bedre knæ' program? Så er du velkommen til at kontakte mig personligt via besked. Man kan altid håbe, men må ikke forvente mirakler; som personlig træner har jeg dog indtil videre kun set fremgang ved den rette og regelmæssige (knæ)træning.

Læs mere:

Rygsmerter? Smertefri ryg med 'slut med forbudt' øvelser