Træningsudstyr: BOSU Balance Træner

Af Marina Aagaard, MFT Træning på ustabile flader er et godt supplement til stabil træning. BOSU luftpuden kom på fitness markedet i 00'erne.

Hvad er en BOSU?

BOSU-en er en stabil halvkugleformet luftpude på en solid platform. Det er altså ikke en 'bosu bold', som den af og til kaldes. BOSU'en giver andre muligheder end bolde, fx er det nemmere at stå på toppen. Den ustabile luftpude overflade er velegnet til træning af stabilitet og balance i forbindelse med såvel styrketræning som konditionstræning; BOSU-en kan anvendes som en sjov og udfordrende stepbænk og som en styrketræningsbænk og et styrkeredskab. Navnet BOSU er et akronym for BOth Sides Up, begge sider op, hvilket refererer til, at balance træner redskabet både kan bruges på topsiden som en "luftpude" og omvendt som et stort vippebræt. BOSU-opfinderen David Weck, USA, anvender nu betegnelsen BOth Sides Utilized, begge sider anvendt, der henviser til afbalanceret træning med et indre fokus. BOSU Envy publications Dimensioner: 62,5 cm i diameter, 20-25 cm i højden. Vægt: 7 kg.

Hvordan træner man?

Man kan bruge den til konditions, styrke-, balance- og smidighedstræning, den kan fx bruges ifm. core træning, steptræning, cirkeltræning eller agilitræning. Man træner i almindeligt træningstøj og i bare fødder eller indendørs træningssko, så toppen ikke bliver ødelagt.

BOSU balancetræning og stabilitetstræning foto Claus Petersen Ski FitnessHvor kan man træne?

I træningscenteret eller derhjemme. Den er dog til indendørs brug, da gummioverfladen kan punkteres af sten eller lignende. Den bør stå på et fast plant underlag. Helst eftergiveligt, undgå beton, da man løber og springer op og ned af BOSU'en.

Hvem kan træne med en BOSU?

De fleste kan træne med og på den, så længe træningen tilpasses helbred og form. Det er en fordel med instruktion i starten. Personer med meget dårlig balance bør dog starte på gulv og i øvrigt lave BOSU-træning med støtte og vejledning.

Fordele

+ Meget anvendelig i forholdt til prisen (DKK 1000-1300) + Kan anvendes i træningen af alle fysiske kapacitet, fx kondition og styrke + Særdeles anvendeligt redskab i balance-, stabilitets- og coretræning + Sjovt og udfordrende redskab til alle målgrupper fra unge til ældre + Lige anvendeligt i individuel træning og holdtræning

Ulemper

÷ Er relativt dyr (er relevant, når man skal have mange til hold) ÷ Er ret stor og tung, fylder; ikke velegnet til rejsebrug (transport) ÷ Kræver en vis balance, teknik, for bedst udbytte (undgå fald)

Træningseffekt

♥ ♥ ♥ ♥ ♥    Kondition; muliggør høj intensitet, afh. program ♥ ♥ ♥ ♥     Koordination; træner balance, motorik, afh. program ♥ ♥ ♥ ♥ ♥    Styrke; god, især stabilisering; core træning ♥ ♥ ♥ ♥     Smidighed; god, muliggør øgede bevægeudslag

Referencer

Kend din træningsform: BOSUtræning BOSU Balance og Core Fitness. Aagaard (2011) BOSUTraining (2006) www.bosufitness.com