Skovby Marathon: Mit første halvmarathon - med snyd

Skovby Marathon. Hvad er nu det? Jo. Legendariske People Mover Philip T indvilligede i at deltage i UNITY Towerrun 2023, som jeg arrangerede, HVIS jeg mødte op til hans årlige Skovby (Social) Marathon i Skovby. Jeg var hurtig til at sige ja. Det lød spændende og jeg var i nogenlunde form. Siden 2023 er der sket en del. Jeg har siden sommer 2023 døjet med en akillessene-og-fod-overbelastning (siden betonflise-løbeture i Portugal). Jeg har ikke løbet ret meget pga. overbelastningen og andre gøremål. Oveni stresser sygdom i familien og jeg er blevet 5 kg tungere siden vores aftale; sub-optimalt. Men jeg er ikke en quitter, så jeg møder naturligvis op.

Skovby Marathon by Philip T

Skovby Marathon løb Marina Aagaard blog fitnessSøndag d. 26. maj 2024 kører jeg af sted halvtidligt om morgenen i gråvejr og dis. Jeg troede egentlig, at Skovby var Skovby i nærheden af min søsters tidligere bopæl en halv time væk, men da jeg dagen før undersøger nærmere bliver det klart, at jeg skal til Skovby sydvest for Horsens 1 time væk. Sådan kan det gå. Efter 1 time på motorvej og landevej når jeg destinationen. Det er nemt at se, at man er kommet til det rette sted. Og da jeg ruller ind på gårdspladsen, ser jeg et typisk 'løbstelt' på matriklen. Derinde er der, viser det sig, forplejning i form af vand med citron samt bananer, æbler og vingummi til alle. Straks efter bliver jeg varmt modtaget af arrangør Philip, der har sørget for professionelle løbsnumre på det helt rigtige nummerpapir og monterings-sikkerhedsnåle. På nummeret er der 10 felter, hvor man kan krydse dagens runder af. For det er et rundeløb. Fra 1 - og op til 10 runder for de friske.

Løbsfakta

Skovby Marathon er ikke et traditionelt marathonløb, men et såkaldt 'social marathon' med inspiration fra Backyard Ultra konceptet, hvor der skal løbes 6,7 km hver time og indenfor en time. Dette løb, Skovby Marathon, startede Philip, fordi han af flere igennem årene har fået at vide, at de "ALDRIG kom til at gennemføre en ½ eller 1/1 marathon". Lige udenfor hans dør er der i det åbne marklandskab en dejlig løberute på 4,2 km. Gang med 10, så er der næsten et marathon, altså et 'social marathon', hvor kan alle være med. Løbere og gående samt familiemedlemmer og hunde kommer og går i løbet af dagens forskellige heats. Det er meget afslappet og hyggeligt. Et rigtig socialt arrangement. Dagens løb starter klokken 09:00: 09:00 1. runde løbes. Er man i mål klokken kl. 09:35, har man 25 minutters pause, inden man løber ud på runde nummer 2. 10:00 2. runde løbes. 11:00 3. runde løbes. 12:00 4. runde løbes. 13:00 5. runde løbes. Osv. Sådan fortsætter løbet indtil sidste runde, der starter klokken 18:00 og er slut senest klokken 19:00. Der er intet krav om, at man løber alle runderne. Man løber eller går så mange runder, som man kan. Min officielle plan var at løbe to runder, måske tre for at støtte løbet. Ikke mere pga. af akillessenen.

Løbet

Vejret er klaret op. Det er nu en fantastisk dag med masser af sol og næsten ingen vind. Periodisk kommer og går mørkere skyer. Philip tæller ned: 1 minut. 30 sekunder. 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 løb! Vi lunter af sted. Med snak undervejs. Runde 1 går meget stille og roligt. Meget roligere end jeg selv løber. Det føles skønt og overskudsagtigt. Runde 2 og runde 3 er lige sådan. Selvom det ikke var klogt - dårlig form og manglende genoptræning - beslutter jeg mig for at chance en runde 4. I denne runde kan jeg begynde at mærke akillessenen, der ømmer sig, og pludselig også en gammel baglårsforstrækning. Men tempoet (langsomt) holder til mål. Tæt ved målet øjner vi flag og en motivationsplakat. Motivation til de sidste 250-300 meter: Du har gode ben. Løb for S .... (Skovby). Efter runde 4 er der en chokoladekage så himmelsk, at englene synger: Jeg må smide al bekymring om potentielt maveonde under løbet OG al ordentlig opførsel overbord og forsyne mig ikke bare en, to eller tre, men hele fire gange; bagermesteren er selv ude om det. Det giver energi. Jeg vil tage en 5. runde No Matter What. Jeg når kun lige at tygge færdig og smide mine ting i bilen, før jeg hører Philip råbe: "1 minut".   Så skynder jeg mig ud til startstedet. Denne gang stiller jeg mig ikke bagest men forrest. Jeg ville ikke have løbet de to ekstra runder og skal være hjemme hos mor, hvor familien er mødt op, lige om lidt. Så i denne sidste runde må jeg ikke smøle: Jeg løber så hurtigt som mine godt brugte ben kan klare og kommer i ensom stil tilbage til målet, 4,2 km mærket, i løbet af ca. 21:21 minutter, en "fantomtid" min form taget i betragtning. Lungerne hænger også ud af halsen; det var helt klart sjovere at cruise sammen med resten af gruppen.   Så hopper jeg ind i bilen og kører retur til Aarhus efter en helt anderledes og overvejende afslappet løbsoplevelse.  

Resultatet

Jeg løb sammenlagt over dobbelt så langt som jeg nogensinde før har gjort: En halvmarathon, 21,0975 km. En lille milepæl er passeret. Selvom jeg er uddannet løbetræner og løber hver uge, er det mest kortere distancer som supplement til trappeløb. Men det er fornuftigt at udfordre sig selv af og til. Det tæller overhovedet ikke, når det er med pauser, siger søster, der er rigtig marathonløber. Men jo. For det første, som Sundhedsstyrelsen siger: Alt tæller. For det andet tæller dette motionsløb både volumenmæssigt og mentalt. At tiden inklusive fire pauser a 25-27 minutter er 2:26:19 i alt er en anden snak! Efter løbet er mine restitutionstiltag godt med vand og senere proteindrik. Samt benene op og strækøvelser. Det fungerer. Næste dag er kroppen helt o.k., foden værker en lillebitte smule, men ellers ikke noget at bemærke, og intet fra akillessenens side. Heldtigt. Det er ellers ikke særligt smart at fordoble ens løbedistance i et hug. Det fraråder jeg generelt, at løbere gør, fordi resultatet kan blive en langvarig kronisk overbelastningsskade. Årsagen til at jeg selv chancede det trods for lidt løbetræning var, at jeg ugentligt trappetræner, danser, hopper, og går med hund, så fødderne er vant til at flytte sig i længere tid ad gangen.   Tak til Philip T og hans familie og alle de andre deltagere. Det var fedt.