Luk munden og let røven citat: Motivation eller ej?

Jeg faldt for nylig (2024) over en podcast om 'seks usunde motivationscitater'. Interessant. Tredje citat var: "Luk munden og let røven". Usundt citat? Enig. Det er et af de nok mindst motiverende og mindst smarte sundhedscitater; selv med den pænere formulering: Spis mindre og træn mere.

Luk munden og let røven

Luk munden og let røven: Motivation eller ej?Jeg skrev en facebook kommentar, et debat indlæg: *

Luk munden og let røven

Er blevet sagt og tænkt af mange i og udenfor fitnessregi og udtrykket blev meget populært, da en meget kendt foredragsholder tog på tur med netop det citat. Den østrigske filosof Ludwig Wittgenstein sagde omtrent sådan: Sproget er min verdens grænse. Fuldstændig enig. Sproget er afgørende. Og når man taler grimt, bliver temaet grimt. Grimt at høre på, grimt at tænke på. Grimt at gøre. Det er naturligvis bare min mening, og jeg er derfor også stor fan af "Tal pænt" kampagnen. Tal pænt til sig selv og tal pænt til alle andre. Det virker langt bedre i længden. **

Nej, nej og atter nej

Fordi. Selv i en velfriseret udgave "spis mindre og træn mere" er udtrykket uheldigt. 1. Opfordring virker er ikke særligt motiverende, måske snarere det modsatte. 2. Manges frygt for at spise for meget udløser uhyre uhensigtsmæssige spisemønstre og unødvendig start på slankekur nummer 1, der bliver fulgt af nummer 2 og nummer 3 osv. 3. Det er uheldigt formuleret, fordi hvis man virkelig træner mere, er det helt afgørende at man spiser mere, så man får nok energi til kroppens processer, restitution og genopbygning. Megen træning uden tilstrækkelig næring betyder risiko for tab af muskelmasse og knoglebrud. ***

Spis. Bed. Elsk.

Eat. Pray. Love. Filmtitel (film med Julia Roberts; sand historie om en kvinde på en søgen efter, hvad hun virkelig vil i livet). Film eller ej. Det er snusfornuftige og motiverende ledetråde: 1. Spis - med nydelse, med glæde, for mere energi og bedre præstation (fysiologi) 2. Bed - bed til at skidtet/plan virker (!) og tro på noget højere/vigtigere (spiritualitet) 3. Elsk - din næste, kæresten, naturen - og elsk det du gør fx motion (emotion/biologi)   Motivationscitater kan godt motivere. Men ikke alle er lige motiverende. Og ikke alle er sunde.    

Kom gerne med din kommentar

Fordi man ser sager vidt forskelligt – ikke nødvendigvis forskelligt syn på sagen, men måden hvorpå sagen bliver formuleret.