Smart anderledes strategi til vægttab: Varigt slankeresultat

Af Marina Aagaard, MFT Omkring 90 pct. af alle vægttabsforsøg eller rettere fedttabsforsøg slår fejl og ender endda med ikke blot manglende tab af fedt, men ligefrem større fedtophobning end før. Alligevel bliver mange ved og ved med de samme strategier og får de samme miserable resultater igen og igen. Her er en opfordring til at prøve en anderledes, virksom metode. I et nyligt nyhedsbrev fra den amerikanske bevægelses- og vaneændringsspecialist Dr. Eric Cobb er der guldkorn at hente for alle der vil tabe sig; en seriøs strategi med henblik på varigt fedttab. Kort opsummeret: Spørger man en person om, hvilke Top 3 ting der skal til for at vedkommende taber sig, svarer de fleste (mange?) ved at give eksempler på hvilke fødevarer de ville udelukke, fx fedt, sukker og gluten. Det vil sige, at svaret handler for det meste om HVAD man spiser.

Anderledes strategi til vægttab

En anden - og for de fleste anderledes - strategi vil være at fokusere på spisevanerne, HVORDAN man spiser. Man kan eksempelvis interviewe sig selv og som en journalist gå ud fra de klassiske H spørgsmål:
  • Hvem? (det er dig)
  • Hvad? (glem det i denne omgang)
  • Hvornår?
  • Hvor?
  • Hvorfor?
  • Hvordan?
Dr. Eric Cobbs konkrete tip: Brug små 10 minutter på at besvare ovenstående spørgsmål ved at beskrive, hvordan du spiser, så du bliver bevidst om dine spisevaner. Skriv gerne ned på et stykke papir, så du ser det sort på vidt. Slanketips med sikker vej til slankning bedre end med slankekurDet er hørt: Ens spisevaner påvirker i høj grad vægttab og vægtvedligehold og omfatter blandt andet portionsstørrelse, tidspunkt, hvordan man tygger maden og om der er distraktioner.  Spis fx ikke mens du ser tv eller for sent om aftenen, så søvnen og sult- og mæthedshormon-udskillelsen forstyrres. Når man først er blevet bevidst om sine spisevaner, kan man lettere og ganske gradvist begynde at ændre dem til bedre vaner, hvilket er alle tiders chance for (måske varigt) vægttab uden opslidende kure. Find fx motivation og inspiration via bogen Mindful Spisning.

Referencer bl.a.

Dr. Eric Cobb, Z-health: A Better Approach to Weight Loss Per Brændgaard og Uffe Damgaard: Mindful spisning - vægttab med nærvær og nydelse