På ferie med tog: Togrejse plusser og minusser

På ferie med tog. En skøn rejseform. Rigtig mange danskere føler i høj grad, at en togrejse er en del af selve ferien. Flere danskere er begyndt at tage bussen eller toget på ferie. Af tre årsager:
 • Det er mere afstressende.
 • Det er sundere for klimaet.
 • Det er (af og til) billigere.
DSB har det seneste år solgt 5 % flere billetter til udlandet end sidste år. Flixbus har solgt 50 % flere billetter til udlandet end sidste år (2022). Busture er hyggelige og billige, men over meget lange distancer vinder togture ofte. Ikke på pris, men fordi de er mere komfortable, fordi man i højere grad kan stå op og bevæge sig rundt og desuden kan man tage nattog, hvor man kan ligge helt ned i en køjeseng; i stedet for et bussæde, der kan lænes tilbage.

På ferie med tog

Umiddelbart er der både plusser og minusser ved rejse - ferie - med tog: På plussiden:
 • I toget er tiden din egen (som DSB siger)
 • Du kan arbejde eller hygge uden at koncentrere dig om trafik
 • Togrejse er nem og rimeligt hurtig; ingen check-in eller security køer
 • Det er skønt at kunne betragte landskaber og togstationer undervejs
 • Du kan vælge stillekupé, eller ej, og i udlandet egen (sove) kupé eller fælles
 • Togrejse er sundere for klimaet
På minussiden:
 • Togrejse er (meget) dyr især til udlandet
 • Togrejse er langsom i forhold til fly; ikke optimalt på jobrejse
 • Du skal slæbe din baggage fra tog til tog ved togskift undervejs
 • Tog går ikke nødvendigvis til tiden; du kan misse din videre rejse
 • Du kan vente længe på perronen; pga. dårlige forbindelser, forsinkelser
 • Toget stopper ikke der, hvor du måske gerne vil af/holde (ift. bilrejse, se Tog eller Bil)

Togtur på første klasse - prismæssigt

Mange danskere har mindeværdige oplevelser med tog og vil rigtig gerne rejse mere med tog af alle årsager; i de senere år har "flyskam" været en årsag for stadigt flere klimabevidste rejsende. Heldigvis arbejder luftfartsselskaberne på højtryk for at finde løsninger, for det er ikke alle steder, man kan tage toget til. Problemet er, at togrejser er MEGET dyre. Indenrigs kan man være heldig at finde Orange billetter, men vil man syd for grænsen, så er priserne meget dyre. Årsagen til at togpriser i øjeblikke kaldes billige er ikke at de er billige, men at flypriser nu er blevet DOBBELT så dyre som i de senere år (foto: Københavns Lufthavn, Kastrup Station). Greenpeace har sammenlignet priserne på tog og fly på 112 ruter i Europa, og i snit må togrejsende betale dobbelt så meget som dem, der vælger flyet i stedet (inputmag.dk) På ferie med tog Marina Aagaard blog rejse travel Ærgerligt, ærgerligt. For det er skønt at rejse med tog. Jeg elsker at rejse med tog; rejser ofte indenrigs, og rejser af og til med tog mellem byer i  udlandet, og har haft et par gode lange togrejser, bl.a. fra Aarhus (foto herunder: Aarhus Hovedbanegaard) til Venedig. En eventyrlig tur. Næsen kun prisen afholder mig fra at gøre det igen. Og så en enkelt anden ting:     I de senere år har DSB ikke ligefrem været synonymt med tog til tiden; der har været mange forsinkelser.  I P4 i dag fortalte en familiefar på ferie, at netop i dag blev hans tog først 40 (senere endnu flere) minutter forsinket i Fredericia, så han ikke kunne nå sit tog i Hamburg, så han ikke kunne komme videre til Paris ... uden at bruge tid og kræfter, og måske penge, på at sørge for ombookning og ekstra overnatning undervejs. Af selv samme årsag har jeg flere gange valgt bilen til vigtige foredrag og møder. Og med god ret: For i radioen har jeg undervejs kunnet høre om pendlernes genvordigheder, fordi togene ikke kører til tiden. Efter sigende er det meget bedre i Sverige - men aktuelt ikke ret meget bedre i Tyskland, hvor 'Ordnung muss sein' ellers er centralt.

Ud i Europa med tog

På ferie med tog? For lidt. Blandt andet nåede jeg aldrig at rejse med Interrail kort som yngre. Heldigvis har jeg alligevel rejst lidt rundt med tog. Primært i forbindelse med arbejdsopgaver og kurser. I Norge, Tyskland, England, Holland og Italien. Og et par andre lande.     Skal du på ferie med tog? Rigtig god rejse - bare det var mig. Held og lykke - med tog til tiden.

Læs mere:

DR: Bus- og togferie hitter: Særligt Tyskland