Kuffert på rejse: Travel light eller tung taske tur

Kuffert på rejse. Must-have item, der forhåbentlig følger med den rejsende og indholdet. Der burde ikke være problemer med den lille eller store opbevaringsenhed til personlige nødvendigheder og beklædningsgenstande til korte eller lange rejser til nære eller fjerne destinationer. Men. Alligevel. Alt kan ske. Her er kort om kufferter og konkrete kuffertkrav plus et link til et kuffertfirma.

Kuffert på vej eller på afveje

Kuffert på rejse Marina Aagaard blog travel CPHDet er jo set og sket, at kufferter er gået deres egne veje og endda gået itu.

Itu?

Vælger man som jeg tidligere gjorde, at rejse med sportstaske med lynlås, kan det i visse tilfælde ske, at lynlåsen går i stykker (eller tasken revner), så al bagagen ryger ud. Jeg har oplevet, at min sportstaske kom rullende ... med indholdet i en kasse ved siden af! Det foregik i USA (ikke i den lokale Aarhus Airport) og blev foreløbig sidste gang jeg rejste med fly med sportstaske.

På afveje?

Selv på one-stop rejser kan det åbenbart lade sig gøre, at check-in bagagen ikke følges med ejermanden, selvom risikoen selvfølgelig øges, når der er flere lufthavne på ruten. På foto her under står jeg alene og venter ved et tomt bagagebånd i Aalborg Lufthavn på en kuffert, der ikke kommer. Det er heldigvis på hjemrejsen, så min kuffert og dens indhold nåede til Rom, men altså desværre ikke retur (se tip nederst). Efter udfyldning af et kuffertidentifikationsafkrydsningsskema må jeg tage hjem uden min rejsemakker; den dukker op 1 døgns tid senere med fragtmand. Så heldige har mine forældre ikke været. På vej til messer i USA, har de et urealistisk højt antal gange mistet deres kufferter med tøj OG kufferter med laboratorieudstyr. Vel at mærke udstyr, der aldrig er kommet til veje igen: Man bør overveje, hvad man tager med på en flyrejse. Tip: Pak nødvendige og uerstattelige sager i håndbagagen.  Efter hændelser som de ovenstående overvejer man sit kuffert- eller baggagevalg og pakkestrategi en ekstra gang før afrejse.

Travel light

At rejse let er ideelt, både af miljø-, arbejdsmiljø- og komforthensyn, men let rejse er ikke altid let.
  • På længere ture skal der være plads til ekstra underbeklædning og træningstøj.
  • Til omgivelser med varieret vejr, skal der pakkes lidt af hvert målrettet sol, blæst eller regn.
  • På rejser med diverse aktiviteter som møder, sightseeing, vandring, casual cocktails eller white party (krydstogttema), skal der endnu mere med.
Til weekendture kan det potentielt lade sig gøre at få mast indholdet sammen til et minimum og presse det ned i en kabinekuffert. Travel light konceptet prøvede jeg første - og foreløbig sidste - gang på en Amsterdam weekendtur i 10'erne. Situationen - en kortvarig solo-rejse - er ikke opstået siden. Jeg vil ellers gerne rejse let(tere); i pakkefasen tænker man optimistisk, at det og det og det kan man være foruden. Virkeligheden er en anden og det ender dumt og dyrt med, at man skal bruge tid og penge på manglende ikke-pakkede nødvendigheder, når man ankommer til destinationen.

Håndbagage need-to-know

Vi ved det jo godt: Der er regler for, hvor stor håndbagage man må medbringe i flykabinen. Men man får måske alligevel tanken, at det gør nok ikke noget, hvis den rygsæk stikker 2 cm op over kanten på 'bagagedimensionsmåleren' i lufthavnen. Men det gør det. Lad være med at tage chancen. På en WIZZ Air flyvning (altså en af de gange, hvor de fløj og ikke aflyste), måtte både Henrik og jeg ind på kontoret og betale 2 x 250 kroner ekstra på grund af en lillebitte overskridelse. Og en flittig rejsende, et De Berejstes Klub medlem, lige efter os måtte samme vej. Hans lillebitte rygsæk stak nogle få millimeter op over målekanten. Fix det nu bare hjemmefra.

Maksimum på et minimum

Ifølge IATA, International Air Transport Association, brancheforeningen for verdens flyselskaber: Den tilladte håndbagage kan variere alt efter flyselskab, din kabineklasse og flyets størrelse. Generelt må håndbagage have en maksimal længde på 56 cm (22 tommer), bredde på 45 cm (18 tommer) og dybde på 25 cm. De dimensioner inkluderer hjul, håndtag, sidelommer osv. Bemærk dog, at fx Ryanair dimensioner for Non-Priority Carryon, håndbagage, er meget mindre: Bare 40 x 25 x 20 cm! Nogle flyselskaber håndhæver strengt vægtbegrænsninger, startende ved bare 5 kg (11 lbs). For at undgå ekstra gebyrer, er du nødt til tjekke med dit flyselskab, før du rejser, så du er fuldt ud klar over den tilladte håndbagage, der er inkluderet i din flybillet. Hvis du bruger forskellige flyselskaber under hele din rejse, er du skal du tjekke deres individuelle websteder for at få deres særlige og opdaterede informationer om håndbagage mål og vægt.

Tung ting

Skal jeg rejse langt, og have plads til fritidstøj, træningstøj og "pænt tøj", er der brug for en stor kuffert - p.t. har jeg en middelstor én, som jeg fandt på genbrugsstationen for over 20 år siden. Den rummer lige omkring 20 kg tøj og sko, dvs. maksimum hos mange flyselskaber, og er så slidt og beskidt, at den på ingen måde signalerer "stjæl mig". Henrik har én af samme mærke, meget almindelig af udseende, og større og nyere, og han opdagede lige i sidste øjeblik, at en anden begyndte at bære hans kuffert væk. Fejltagelsen blev opdaget og de byttede deres identisk udseende kufferter. Siden da skulle man tro, at vi ligesom mine forældre, nu mærker vores kedelige kufferter med særlige bånd og bemalinger. Men nej, der har ikke været væsentlig læring endnu, men det kommer måske. Fordelen ved kufferterne er, at der ingen dikkedarer og der kan fyldes en del i. Problemet er, at de er ret gamle og langt fra letvægtskufferter. Dvs. at indholdet skal veje det mindre - og i alle tilfælde, uanset indholdet, er det tunge kufferter at slæbe på. Sidste gang efter at have trillet den ret larmende kuffert (mangler et hjul) igennem det meste af Terminal 2 og 3 i Copenhagen Airport, tænkte jeg, at NU er det tid til en ny kuffert. Jeg har taget det første skridt og gennemtrawlet hjemmesider for letvægtskufferter. Snart, snart.

Regler er regler og regler varierer

IATA har også generelle retningslinjer for indtjekket baggage, men antallet og vægten af kufferterne, man kan medtage (gratis), varierer alt efter flyselskab, ens "frequent flyer" status, rute og billetpris. For at undgå ekstra omkostninger, skal man tjekke sit flyselskabs betingelser, før rejsen, så man kender den tilladte mængde - styk, størrelse og vægt - indtjekket, "checked" bagage; det, der er inkluderet (eller betalt for) i ens flybillet. Klar. Parat. Start. Når der altså er pakket og kufferne vejet. Hver kuffert skal veje mindre end 23 kg/50 lbs ifølge det internationale regelsæt for sundhed og sikkerhed for lufthavnsarbejdere, der dagligt skal løfte hundredvis af kufferter. Hvis ens kuffert vejer mere end dette, kan man blive bedt om at pakke om, eller få den mærket som "tung bagage" (den maksimale vægt for én kuffert er 32 kg/70 lbs i EU og USA. Flere flyselskaber har lavere grænser).

Meget stor bagage

Der har jeg heldigvis ikke været endnu, tænkte jeg i et kort sekund. Men det er nu ikke helt rigtigt, for i februar rejste jeg for kun anden gang i mit liv med fly på skiferie og da blev skiene indleveret som 'stor bagage'.

Forsvundet bagage

International Air Transport Association (IATA), brancheforeningen for verdens flyselskaber: Forsvundet bagage er ofte konsekvensen af, at bagagemærket har løsnet sig fra kufferten [er forsvundet]. For at tillade identifikation af kuffert i alle situationer, skal du sørge for, at dit navn, telefonnummer og e-mailadresse vises uden på din kuffert og hav en kopi af din rejseplan i tasken. Når der ikke er nogen anden måde at identificere din bagage på, bliver flyselskabet nødt til at bryde den op, og denne identifikationsmulighed (rejseplan) vil være afgørende for at kunne returnere dine ejendele.

Læs mere:

Rejser og guider: Nyttige rejseinformationer og destinationstips