Motivation? Citat: Fejl kan føre til succes

Fejl kan føre til succes. Det lyder forkert. Men. De fleste kender navnet på manden, der opfandt den elektriske pære, Thomas Edison, en af de mest succesfulde opfindere i amerikansk historie. Færre ved, at selvsamme Edison lavede utallige fejl, også store fejl, ubrugelige opfindelser, som han spildte mange penge på. Thomas Edison brugte dog ikke tiden på at ærgre sig, men nød processen og læringen og kom videre. Et af hans mest kendte citater: I have not failed 10,000 times —I’ve successfully found 10,000 ways that will not work.”

Fejl kan føre til succes

Fejl kan føre til succes via læring Marina Aagaard blog Grafik lisamessenger Det er generelt ærgerligt at lave fejl eller at fejle. Men faktum er, at man lærer (mest) af sine fejl. Uanset om man lykkes eller mislykkes, så lærer man. Det er væsentligt i problemløsning og vaneændring. Amerikanske Nerd Fitness giver tre gode eksempler, når det gælder motion eksempelvis i januar (forkortet referat):

#1 Fejl giver information

Ethvert forsøg på at komme i form lærer os noget, uanset om vi lykkes eller ej. Vort nytårsforsæt er eksempelvis at gå i fitnesscenter tre gange om ugen: Mandag, onsdag og fredag. De første par uger går det fantastisk (frem til den anden fredag i det nye år; Quitter's Day). Vi kommer til fitnesscenteret, passer træningen og går glade hjem. Alt er godt i starten. Men henimod slutningen af januar kommer der overarbejde og at nå til træning er bare ikke en mulighed længere. Så fitnessmedlemskabet forbliver nu ubrugt. Det kan anskues på to måder:
  • På den ene side kan vi sige, at vi "fejlede" med at opretholde en træningsrutine.
  • På den anden side kan vi også se, at vi "lærte" at arbejdet af og til kommer på tværs, så vi bliver nødt til at udtænke en backup-plan til de dage, vi ikke når i fitnesscenteret
Den eneste måde vi lærer på, er via eksperimentering og vedholdenhed. Det er som i gaming: Jo flere forsøg, desto mere lærer vi, og dermed forbedrer vi odds til næste gang.

#2 Succes tager tid (og har forskellige former)

De fleste undervurderer de fremskridt, de gør i fitness. De sociale medier bugner med quickfixes som Shredded This og Bikini Body, som får os til at forvente helt vanvittige transformationer lige efter, af vi er startet på programmet. Men det at få muskler tager tid. Vores celler skal tilpasse sig. Muskelfibrene skal styrkes og vokse. Det vil ikke ske fra den ene dag til den anden. Men fitness fremskridt kan vise sig hurtigt på et par måder:
  • Du føler dig mere sikker og selvsikker under øvelser (fordi du har trænet på dem)
  • Du har mere energi (fordi du har fyldt tallerkenen med protein, frugt og grøntsager)
  • Du har mindre stress (fordi du begyndte at få styr på søvnen)
Før du stopper med træning, der "bare ikke virker", bør du overveje, om det faktisk er i gang med at virke. Nogle gange skal vi holde kursen lidt endnu, før vi endelig ser land.

#3 Det er okay at skifte mål

De fleste tror, at vejen til fremskridt og succes kræver, at man skal holde fast i noget, uanset hvad. Hvis man ikke gør det, har man fejlet på en eller anden måde. Faktum er:
  • Det ikke er en fiasko at holde op med noget, du ikke kan lide [eller der ikke virker for dig].
  • Det er mere end okay at stoppe med noget uønsket/uvirksomt/ubehageligt - og vælge en ny kurs.
Det er muligt at blive sundere og komme i form med noget, du rent faktisk nyder. Græd ikke over spildt mælk: Fejl kan føre til succes. God dag, uge, måned, år