Hvad er din PR? En personlig rekord motiverer

Personlig rekord, PR, som motivation. Også for dig. Personlig rekord lyder måske fremmedartet og irrelevant, noget der er forbeholdt topatleter på TV. Men det er blevet en ting i fitness, også for motionister. Ikke kun for unge fyre ved squat-stativet og veninder i booty-maskinen, men også hr. og fru Hansen på kondicyklerne.

Personlig rekord

Personlig rekord PR motivation Marina Aagaard blog fitness I januar skrev jeg på facebook: Træn. Ekstra. Som om du mener det. Overgå dig selv i dag. Sæt en ny PR i dag. Hvorfor dog det? Fordi det kan motivere enhver, uanset alder og baggrund, og give særligt god mening fx hvis det kropsligt p.t. virker 'opad bakke' - se bare Dennis' PR herunder.

Få mere ud af din indsats

Mange træner, fordi "det er sundt" og "for at blive sundere", men når man mere eller mindre træner på må og få, er der "ingen ende på det"; det er det samme og det samme uden konkret mål og retning. Uanset hvem man er - en styrkeløfter, der sætter en ny PR med 150 kg i bænkpres, eller fru Jensen, der går 5 minutter længere på løbebåndet - kan man mentalt klappe sig selv på skulderen, når man rent faktisk har sat en ny PR, uanset størrelsen af rekorden. Det kan virke som et ekstra krydderi på træningen, der gør det sjovere at træne og lettere at holde ved. Hvad kan en personlig rekord eksempelvis omfatte:

PR

  • Antal gange (man er mødt op til træningen)
  • Antal gentagelser (2-3 ekstra kan også gøre forskel)
  • Sekunder (hurtigere løbetid)
  • Minutter (længere træning)
  • Kilo (løftet)
  • Centimeter (færre om taljen)
  • Meter (hoppet eller kastet)
  • Kilometer (eller meter gået/løbet/cyklet/roet/svømmet ekstra)

Dennis' PR

Dennis fortæller: Her er MIN PR, da jeg er dybt stolt af den ihærdighed, som ligger bag drømmen om at overgå mig selv. For lidt over 11 år siden brækkede jeg ryggen, efter et fald under squat. Dengang måtte jeg starte HELT forfra med alt - især min elskede squat. Jeg fik at vide, at den eneste squat jeg ku se frem til, var at være i stand til at sætte mig på en stol. Jeg skulle fandme nok vise dem, at jeg nok skulle kunne komme tilbage under stangen igen. Forløbet derefter: Min fremgang var uendelig langsom. Jeg måtte kæmpe hårdere end nogensinde for hvert enkelt kilo, der langsomt måtte snige sig på stangen, da jeg altid var i smerter. En nerveskade gjorde det næsten umuligt at bevæge mig, uden jeg var ved at besvime. Følte aldrig rigtig at jeg rykkede mig, da min ryg altid satte grænsen for mit mål - nemlig at tangere, eller overgå min PR før bruddet i ryggen. Nu, 11 år senere, har jeg netop opnået mit mål. Fik squattet de 250 kg, jeg har drømt om så længe - UDEN smerter! Ihærdighed, stædighed og viljestyrke kan virkelig skubbe én derhen hvor man ønsker, så længe man drømmer stort nok, og har fornuften med sig hele vejen. Og der er kun én vej - fremad mod næste PR. Jeg er ikke længere i tvivl om, at det 'umulige' kan blive muligt. Ingen skal give op, bare fordi andre ikke tror på, at det er muligt. Desuden forstår jeg nu, hvorfor atleter græder når de vinder i VM eller OL, og opnår deres drøm efter at have kæmpet og kæmpet. Da jeg havde gennemført mit 250 kg løft - efter så mange års ihærdig kamp med mig selv - brød jeg simpelthen hulkende sammen af glæde over at have opnået det, som ingen troede på, at jeg nogensinde skulle gøre.

Min PR

Min PR, flest antal trin: Da jeg juni 2022 besejrede verdens længste trappe, 11.674 trin, trods astma, tidligere discus prolaps operation (efter 1½-2 års forløb med stærke smerter) og gigt i fødder (og på dagen for lidt søvn og svækkelse efterturistmave!). Til hverdag fokuserer jeg på periodiske personlige 'rekorder'. På foto laver jeg hængende benløft, toes to bar, T2B: Det tog tid. Især fordi jeg ikke trænede på det, men bare trænede "for sjov". Progression: 1. Hænge i arme 2. Hængende knæløft 3. Hængende benløft 4. Toes to bar; tæer til stangen. Sidste år skete det pludseligt: Bom: Fødderne ramte stangen?! Det troede jeg ikke, at jeg var stærk nok til, så det var overraskende og motiverende. Så nu træner jeg på det, forsøger at øge antal gentagelser. Hver gang det lykkes - det går meget langsomt fremad - er det en ny PR! Jeg træner også mod en PR på trappemaskinen. Først øgede jeg varighed og antal intervaller, siden begyndte jeg at øge intensiteten, fra level 10 til nu level 25 (over en 2-årig periode). For nylig satte jeg ny "PR", nu 15 intervaller ved level 27, så næste skridt er næste level; først få repetitioner, så flere.   Du må meget gerne fortælle om DIN personlige rekord i kommentarfeltet.  

Læs mere:

Mit Niesen-lauf