Aftensmadsretter Top 10: De danske livretter

Aftensmadsretter Top 10 i Danmark. Madkulturen, en selvejende videns- og forandringsorganisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, har undersøgt danskernes spisevaner, om favoritter, om det er hjemmelavet og om der forskel fra aldersgruppe til aldersgruppe. Ligesom i udlandet viser det sig, at man ofte livet igennem spiser de samme 5-10 retter til hverdag og de samme 5-10 retter til fest. Svarene fra den seneste undersøgelse overrasker derfor ikke. For hvad angår gårsdagens aftensmad, er svarene stort set de samme som ved sidste undersøgelse og Top 3 er præcis den samme. På førstepladsen over mest spise retter i Danmark finder man stadigvæk "rugbrød med pålæg”, mest populær blandt 50-64-årige og 65-80-årige. På andenpladsen kylling med kartofler og/eller grønt, mest populær blandt 35-49-årige. På tredjepladsen pizza, mest populær blandt 25-39-årige. Er det livretter eller er det bare 'let mad'? Take-away er i alle tilfælde i kraftig fremdrift, også som festmad.

Aftensmadsretter Top 10

Madkultur liste (2021 undersøgelse): Rugbrød med pålæg Kylling med kartofler og/eller grønt Pizza Grill Burger Bøf Fisk Brød med pålæg Pølser Pastaret

Aftensmadsretter Top 10

Min personlige aftensmadsret top 10 ligner næsten sig selv fra tidligere, dog er hakkebøf og mørbradgryde røget ud til fordel for pastaretter og veggieboller. Jeg foretrækker fisk, men spiser også gerne en god kødret. Jeg spiser meget gerne vegetarisk, men ikke vegansk, eftersom jeg bl.a. også er meget glad for æg. Laks med brune ris og grønt Torsk med fuldkornsris, bønnepasta, eller grønt Tun eller tunbøf med ris Kylling eller kalkun med ris, nødder og grønt (også take-away fx Thai mad) Æg (kogt eller spejleæg eller omelet) med rugbrød og tomater Carpaccio med frisk salat, nødder, tomater, ost Falafel med salat, ruccola, bønner, nødder, oliven m.m. Veggieboller med salat fx græsk salat Pastaret, fx ravioli, lasagne, spaghetti bolognese Suppe (diverse), især grøntsager, svampe eller hummer Hvad er dine favoritretter til hverdag - eller fest?

Mad til fester og gæster

Fra Madkultur 2021 rapporten: Ved gæstemåltider er det næsten hver fjerde dansker (23 %), som spiser dessert, mod hver tyvende til et aftensmåltid uden gæster (5 %). Der drikkes alkohol ved hvert tredje gæstemåltid (36 %) mod hvert sjette almindelige måltid (17 %). Også kødet er i høj grad med til at rammesætte gæstemåltiderne: Fem ud af seks danskere (84 %) spiser kød eller fjerkræ, når maden spises med gæster, mod tre ud af fire (75 %) til aftensmad uden gæster. Det vidner om, at kødet ikke bare er danskernes hyppigst anvendte råvaretype, men at det også har en særlig status, som vi trækker på, når vi skal gøre noget ekstra ud af maden. En særskilt undersøgelse viser, at danskerne ved gæstemåltider især betragter oksekødet som en sikker vej til et godt resultat, bruger særlige udskæringer og lægger vægt på, at der er kød nok (Madkulturen, 2021b). Dog er det også ved gæstemåltiderne, at der oftest kommer grøntsager på tallerkenen. Vi bruger rå eller tilberedte grøntsager i tre ud af fire gæstemåltider (74 %) mod seks ud af ti måltider uden gæster (62 %). Samtidig med at vi gør os mere umage med gæstemaden, og den bliver mere avanceret, fx med både kød, grøntsager og med flere retter, bruger vi også længere tid rundt om middagsbordet. Hvert tredje måltid med gæster varer 45 minutter eller længere, mod blot 6 % af måltiderne uden gæster.

Læs mere:

Madkulturen: Danskernes top 10 aftensmåltider 2021 DR: Populære aftensmadsretter (også andre end Top 10) MADKULTUR 2021 rapport Global undersøgelse: Italiensk mad er den bedste i verden