Fitness wellness rejse: Stavanger, Norge

Af Marina Aagaard, MFT En lille ferie er også en ferie! Ferie fremmer restitution og præstation. Er der ikke mulighed for en rigtig ferie, kan man gøre en tur ud af en arbejdsrejse eller lave en forlænget weekend om til ferie; fx et mini-krydstogt til Norge. Sidste weekend tog jeg med manden min med superfærgen MS Bergensfjord på kursusarbejde i Norge, men nåede at lade op - holde mini-ferie - to dage i Stavanger inden træningen i Sandnes. Norge er et af verdens smukkeste lande (og rigeste på grund af olien), men desværre også et af de dyreste, uheldigt, fx en bøf 330 NOK og en bilvask 399 NOK.

Stavanger

I alt er der cirka 5 millioner nordmænd og i Stavanger (og nabobyen Sandnes) og området omkring Stavanger, som er Norges tredjestørste byområde, er der cirka 130.000 indbyggere. Stavanger blev grundlagt i år 1125, da Stavangers katedral blev færdiggjort. Byen rummer en blanding af bygninger fra mange tidsaldre, i byens centrum er der især mange 1800- og 1900-tals træhuse, som giver et idyllisk indtryk ... og så er der masser af vand og havnefront. Stavanger_city_havn         Stavanger_pink_hus Stavanger_buildings Stavanger_building Stavanger street and buildings foto Marina Aagaard Ud over de gamle huse i bykernen, har Stavanger som centrum for Norges olieindustri mange store moderne firmadomiciler og spændende nye (bolig)byggerier samt spændende kunst og progressiv street art. Stavanger_Petrol_Museum_waterfront Også det interessante Norsk Oljemuseum, The Norwegian Petroleum Museum (foto her over og her under), er spændende designet og et besøg kan varmt anbefales, hvis man synes geologi, maskineri, boreplatforme, museer og en glidetur gennem en evakueringssliske er spændende (tjek, tjek, tjek). Stavanger_Petrol_Museum Stavanger_Petrol_Museum_Geoparken Ved Oljemuseet ligger Geoparken (her over); en anderledes og eksperimenterende bypark, der tester nye former for genbrug af både ideer og materialer fra petroleumsindustrien: Hvert år er der i Stavanger en ONS, Offshore Northern Seas, kongres med det sidste inden for olie og gas industrien. Det er typisk sidst i august måned, så byen er fyldt med kongresdeltagere (i den periode skal man booke hotel i god tid). Stavanger bus skur Stavanger bus skur reklame for subsea 7. Er det bare mig eller er denne reklame ikke lidt mere cool end en typisk busskur tandpasta- eller hårshampoo-reklame?

Stavanger_Louis_Poulsen_lamp Vandalisme eller street art? Danske Louis Poulsen Pullert udendørslamper på hele havnepladsen - med ny bemaling.

Hotel 1: Scandic Stavanger City. Hotellet er flot og fyldt med designdetaljer. Der er træningscenter, men det blev ikke denne gang, fordi jeg trænede mit kropsvægt program på værelset - og ellers havde travlt med at spis; maden var i top.

Stavanger_Scandic_hotelStavanger_Scandic_hotel_stoleStavanger_Scandic_hotel_morgenbuffetMorgenbuffet med økologisk. Ahhhh. Sådan! Stavanger Scandic hotel morgenbuffet størreOrdnung muss sein. Norge style. Fx laks i små skåle. Guf.

Hotel 2: Quality Hotel Residence (Nordic Choice Hotels), Sandnes. Lignede et ret almindeligt hotel uden de store armbevægelser, men en lille bog på værelset med påskriften "Få meg ut herifrån" fortalte en anden miljøbevidst, historie bl.a. denne: Alle våre hoteller har installert økoheis (økologisk elevator a.k.a. trappe). Smart for hotel (og natur); energibesparende og smart for en selv; bedre for kroppen. Brochuren fortalte også om løberuter og kropsvægttræning på værelset - genial ide - og hvordan man kan / bør undgå madspild og vandspild. Et seriøst godt initiativ.

IMG_4390  Sandnes Løb

Stavanger street art murmaleri installation: Stavanger_mural_and_chairs_street_art Old-school graffiti (kalligrafi). Stavanger_calligraphy_mural Dyrelivet i Stavanger; hvaler, bævere, giraffer! Stavanger_murmaleri_mural Stavanger_beavers Stavanger_wooden_giraffe

Outdoor fitness anlæg eller kunst?

Stavanger_outdoor_fitness

Skadestue for iPhones! Hver by burde have en.

Stavanger_iphone_klinikken_humor Bygningsbilleder fra Stavanger området: 414X0262Norge_Stavanger_Bygning_skaev Sandnes (tæt ved Stavanger) Vågen Videregående Skole og Gym og Turn bygninger. 414X0074 Dyster kunst: Sverd i fjell (Swords in Rock) ved Hafrsfjord fjord. Mindesmærke udenfor Stavanger med tre kæmpesværd i klippen til minde om slaget i Hafrsfjord i 872. (Fritz Røed, 1983). Sverd i fjell Stavanger Norge Foto Henrik Elstrup Kunst på fire hjul: Når en el-bil er lækker: Tesla. Dem var der mange af i Norge. Bemærk nummerplade EL (ses på el-bilerne). web_TeslaStreet art (PR) på en anden måde: Bil på mur. Set før, men hjulsporene var nye. Bil på mur ved Stavanger Norge foto Henrik Elstrup Stavangers måske mest populære attraktion; Preikestolen. En klippe med fremspring 600 m over Lysefjorden; kræver vandretur på 3-6 t T/R (læs: er turen værd). 414X9716 Alt det på bare et par dage. En lille ferie kan også være en ferie. Overvej det.