Baku, Azerbaijan: UNESCO verdensarv og vild arkitektur

Baku. Et sted, hvor man holder Formel 1 motorløb og Melodi Grand Prix. Er det et sted, hvor man ellers tager hen? Jeg undersøger sagen sammen med søster på en pigetur. NYC er soooo last year.

Baku

Baku Azerbaijan Marina Aagaard blog travel rejse fotoHovedstaden og største by i Aserbajdsjan samt største by ved Det Kaspiske Hav og i Kaukasus -regionen. Baku ligger 28 meter (92 ft) under havets overflade, hvilket gør det til den lavest liggende hovedstad i verden og også den største by i verden, der ligger under havoverfladen. Baku ligger på den sydlige kyst af Absheron-halvøen ved ​​Baku-bugten. Der er omkring 2 millioner indbyggere (2009). Cirka 25 % af alle landets indbyggere bor i Bakus storbyområde, der er den eneste metropol i Aserbajdsjan.

UNESCO World Heritage Site

Bakus indre by, den gamle bydel, blev sammen med Shirvanshahs Palads og Maiden Tower, Jomfrutårnet, optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2000. Ifølge Lonely Planets rangering er Baku også blandt verdens ti bedste destinationer for "natteliv". Byen er Aserbajdsjans videnskabelige, kulturelle og industrielle centrum. Den var bl.a. vært for den 57. Eurovision Song Contest i 2012, Aserbajdsjans Grand Prix (Formel 1) siden 2017, vært ved finalen i 2018-19 UEFA Europa League, og en af ​​værtsbyerne ved UEFA Euro 2020. Gaderne er fulde af kunst - inklusive et større antal bemalede olietønder; genbrug fra olieindustrien.  Flot nedgang til fodgængertunnel under den trafikerede strandvej.

City of Winds

Byen er kendt for sine hårde vinde, hvilket afspejles i dens kaldenavn, "Vindens by". Kolde nordlige vinde, "khazri" og varm sydlig vind, "gilavar", blæser hele året rundt. Hastigheden af ​​khazri kan nærme sig 150 km/t (BBC Radio 4). Så udbredt er blæsevejret, at metropolen er opkaldt efter det. Baku menes at stamme fra det persiske navn "Bād-kube"; "bād" betyder "vind" og "kube" kommer fra "kubidan", der betyder "at banke". I en af de højereliggende dele af byen, hvor man tydeligt mærker vinden, finder man det efterhånden traditionelle "I love (indsæt bynavn)"-skilt til selfies - og lige bagved det fantastiske museum Heydar Aliyev Cultural Center tegnet af Zaha Hadid Architects. Et unikt moderne kulturhus og kunstmuseum med ny og gammel kunst bl.a. kunsthåndværk, tøj, tæpper og instrumenter fra Aserbajdsjan. Museet er formidabelt fra alle vinkler, udefra set og indvendigt, hvor der er spejlblanke hvide gulve og elegante trapper. Også langs den enorme strandpromenade mærker man periodisk vinden, ved vores besøg heldigvis kun som en  kærkommen svalende brise.

Aserbajdsjan

Aserbajdsjan, officielt Aserbajdsjansk Republik, er et land i det østlige Transkaukasien. Omkranser de sydlige dele af Kaukasusbjergene, er  afgrænset mod nord af Rusland, mod øst af Det Kaspiske Hav, mod syd af Iran, mod vest af Armenien og mod nordvest af Georgien. Befolkningstallet er omkring 10.197.000 (anslået 2021). Det officielle sprog er aserbajdsjansk og der tales også tyrkisk. Til gengæld er engelsk mindre udbredt; mange taler nogle enkelte gloser, men forstår ikke svar eller spørgsmål, så man må gestikulere sig frem - eller bruge en translate app. Landet har varieret og smuk natur, især i den vestlige del. Den østlige del byder især på ørken og ørkenlignende landskaber. En særlig seværdighed er muddervulkaner, de er ikke ret store, men forbløffende. Der er 1000 muddervulkaner rundt om i verden og de 500 befinder sig i Aserbajdsjan. Vi tog en tur i en gammel, hårdfør Lada, der kørte os fra en lille by til attraktionen et stykke vej ude i ørkenen. Industri dominerer i dag økonomien og har sammen med forskellige aktiviteter  suppleret udnyttelsen af ​​olie, som Aserbajdsjan var verdens førende producent af i begyndelsen af ​​det 20. århundrede; omkring Baku vrimler det med boretårne og fra kysten kan man se flere olieboretårne i Det Kaspiske Hav. Yanardag er området, hvor man kan se de brændende klipper. Jeg havde forventet mig et øde område og rå natur, men det er et lille besøgscenter med en betonarena og nogle få meter med brændende klipper. Det gør ikke fænomenet mindre vildt, men det er ikke helt den forventede naturoplevelse.

Gobustan

På en udflugt besøgte vi Gobustan. Eller rettere Gobustan State Historical and Cultural Reserve, et naturområde vest for bebyggelsen Qobustan, der ligger cirka 64 km sydvest for Baku. Området blev i 1966 udråbt til nationalt historisk vartegn for Aserbajdsjan, for at forsøge at bevare de forhistoriske helleristninger og musiksten (og muddervulkaner) i området. Gobustan Rock Art Cultural Landscape har mere end 6.000 helleristninger, der viser mennesker, dyr, danse, tyrefægtning, sivbåde med bevæbnede roere, krigere med lanser i hænderne , kamelkaravaner og sol og stjerner; klippekunst, der i gennemsnit går tilbage til 5.000-20.000 år. Gobustan State Historical and Cultural Reserve fik officiel status i 2006, og Gobustan Rock Art Cultural Landscape blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2007. Petroglyph Museum, et lille moderne museum, der fortæller om området og helleristningerne, åbnede i 2011. Det ser ud som en skål til at male mel i, men er et musikinstrument; en musical stone.

Maiden Tower

Raceheste og kaviar er fortsat nogle af republikkens karakteristiske traditionelle eksportvarer, men på de mange små markeder er det hatte og huer af uld samt tæpper og keramik, der dominerer og til overkommelige priser. Bag tæpperne ses The Maiden Tower, et specielt dobbelt tårn. På hovedgaderne ses verdens førende mærker inden for mode, smykker og ure - til fuld pris.

The Flame Towers

En trio af skysskrabere i den øverste del af Baku. Det højeste tårn er 182 m (597 ft). De tre flamme-formede tårne symboliserer ild med reference til Azerbaijan's motto eller kaldenavn: "The Land of Fire". Med baggrund i områdets geologi, hvor naturgas-flammer stedvist strømmer ud fra klipperne; hvor Zoroastrian tilbedere så ilden som et helligt symbol. Motivet med de tre flammer ses også på Bakus våbenskjold. De tre ikoniske bygninger rummer 130 lejligheder på 33 etager, et Fairmont Hotel tårn med 250 værelser og 61 lejligheder og en kontorbygning med 33.114 kvm. kontorarealer. Prisen for Flame Towers var 350 millioner USD. Byggeriet begyndte i 2007 og var færdigt i 2012. HOK var arkitekterne, DIA Holdings var entreprenør og Hill International stod for projektstyringen. The Flame Towers består af tre bygninger: Syd, Øst og Vest. Bygningernes facader fungerer som store skærme med over 10.000 high-power LED -armaturer. Om aftenen lyser bygningerne op med flammer og landets flag. En interessant hovedstad med skrånende gader og mange facetter fra ny og gammel tid. Et besøg værd.