Livet er fedt. Hvor fedt? Find form og fedtprocent.

Af Marina Aagaard, MFT Uanset om man er motionist eller fitness atlet, der vil stille op i body fitness og athletic fitness konkurrencer, er kroppens sammensætning af fedt og muskler især det, mange ønsker at ændre via træning og kost.

Fedtprocent, fedt og form

Desværre har der længe været en usund fedtforskrækkelse både kostmæssigt og kropsligt, selvom 1) fedt i maden er sundt (når det er de rigtige fedtstoffer, som fx fed fisk) og 2) fedt på kroppen er livsvigtigt; især normalvægtige har ingen sundhedsmæssig fordel af at gå på slankekur. Fedtprocent Kropsform Grafik kilde ukendt søgesDesværre har for mange mistet kontakten med kroppen og fornemmelsen for, hvornår fedtmængden passerer grænsen hvor sundt bliver til usundt; en belastning for helbred og velvære; Danmark er ramt af noget nær en fedmeepidemi. Omkring hver anden voksne dansker er overvægtig og har højere risiko for at udvikle en lang række sygdomme (VFF, 2013). En opfordring, såfremt der er behov for handling: Tag små skridt i den rigtige retning, øg fx daglig fysisk aktivitet, tag trappen, og skrot sukker - som minimum i hverdagen. Advarsel: Gå ikke på slankekur; det er en særligt sikker metode til at øge fedtprocenten!

Fedtprocent tabeller

Her over en god illustration (ukendt kilde - se også What does an unhealthy BMI look like), her under fedtprocenttabeller til sammenligning. Fedtprocent tabel kvinder Marina Aagaard blog fitness Fedtprocent tabel mænd Marina Aagaard blog fitnessFedtprocent, mænd og kvinder. Danske Lægers Sundhedsservice, dlvs.dk.

Kropsfedtmåling

Man kan måle kroppens sammensætning. Af særlig interesse er kroppens fedtfri masse, FFM, alt væv eksklusive fedt, eller lean body mass, LBM, som er FFM plus essentielt fedt, der dog kun kan anslås omtrentligt. Den fedtfri vægt kan findes meget præcist ved en såkaldt DEXA-scanning eller undervandsvejning, hydrostatisk vejning, men det kræver dyrt udstyr, derfor benyttes i fitness testning oftest to andre metoder:

Bioimpedansmåling

En strøm sendes igennem kroppen og møder modstand i form af væske og væv, fedt, muskler, knogler. I fitnesscentre måles der ofte med In Body eller Tanita udstyr, hvor man står på plade (sensorer) med bare fødder. Resultaterne kan straks aflæses. Obs.: Bioimpedansmålinger må ikke udføres på personer med pacemaker. Der måles før træning, mens kroppen er tør, under samme betingelser hver gang. Målingen påvirkes af kropsstillingen, tid på døgnet samt kost og væskeindtag. Derfor kan det være svært at få præcise og stabile bioimpedansmålinger. Det sker ofte i fitnesscentre, at apparatet skuffende nok fortæller, at fedtprocenten er højere end ved sidste måling, selvom der er trænet og spist fornuftigt ... Er alt forløbet planmæssigt, kan et mystisk resultat skyldes måle-usikkerhed. Resultatet er derfor med forbehold. I de senere år, er der kommet bedre og bedre udstyr frem, der giver mere præcise målinger. 

Hudfoldsmåling, tangmåling

Med fingrene tager man fat i en hudfold og med en specialtang måler hudfolden i millimeter. Hudfoldsmåling med tang bør foregå før træning, mens man er tør og under samme betingelser hver gang; samme tidspunkt, samme tester og nøjagtigt samme målesteder hver gang. Hudfoldstænger har brugsanvisninger vedlagt med målesteder og procedure. Der måles få eller mange steder, typisk fra 4-7, hvor fire har vist sig at være tilstrækkeligt i de fleste sammenhænge. Efter målingerne og summering af tallene, kan man slå op i en tabel og ud fra millimeter-totalen anslå fedtprocenten. Anbefalet tabel ved fire målesteder er Durnin & Womersleys (Br. J. Nutr., 1974). Hudfoldsmålinger er det mest udbredte blandt specialister. Foretages de korrekt og med en præcis tang - Harpenden-tangen er den gyldne standard - er det mere nøjagtigt end bioimpedansmåling. Foretages testen omvendt med en dårlig, sløv, tang eller af en usikker tester bliver usikkerheden til gengæld meget stor.

Fedtforbrændende strategi

For at reducere fedtet er en effektiv strategi, sund, grov, nærende kost med maksimalt indtag af grøntsager, moderat portionsstørrelse og minimalt sukkerindtag. Intensiv styrketræning for store muskelgrupper og intensiv kredsløbstræning, fx intervaltræning. Distancetræning kan også være en mulighed. Motionen skal baseres på ens fysiske form, helbred, mentalitet og øvrige livsstil. Rigelig fysisk aktivitet i hverdagen. Livet er fedt.

Se også:

Motion-online: Mål din fedtprocent med et målebånd