Palma de Mallorca: Sightseeing, street art og shopping

Palma, også kendt som Palma de Mallorca, er hovedstaden på den største af De Baleariske Øer i Spanien. Byen ligger på sydkysten af Mallorca ved Palma-bugten. Byen er havneby, universitetsby og turistmagnet. Palma Lufthavn betjener omkring 29 millioner passagerer om året, heraf mindst 13 millioner turister (2018).  Turister fra hele verden, heriblandt englændere, tyskere og danskere, kommer til Mallorca og mange kører med bus eller bil direkte videre til turistområderne i nord - i og omkring Alcudia - eller de mange "Port" og "Cala" byer i vest og øst. Det eneste de ser af Palma er lufthavnen, Son Sant Joan, eller glimt fra luften under indflyvningen eller udflyvning. Det var også tilfældet på mine egne første besøg; jeg vidste ikke, hvad jeg gik glip af. Palma de Mallorca fountain springvand Marina Aagaard blog travel rejse foto

Palma de Mallorca

Som turist på Mallorca bør man nu gøre sig selv den tjeneste at besøge byen, der er en større spansk by, der dækker 21.355 km², med smalle stræder, store og små pladser og en imponerende katedral. Byen byder - ligesom resten af øen - på langt mere end sol og Made in China shopping; 80 procent af indtægterne kommer fra turisme og resten fra landbrugs- og vinproduktion. Byen ligger i bare (0 til) 13 meters højde over havoverfladen, men byder på charmerende skrånende gader fulde af liv. Foruden millioner af turister på besøg eller sightseeing, bor der 409.661 lokale (2018); 550,000 i hele hovedstadsområdet. Det 12. største byområde i Spanien. Omkring halvdelen af Mallorcas befolkning bor i Palma.

Sightseeing

Palma har en meget stor havn, hvor man kan se nogle af verdens største krydstogtsskibe lægge til og en lystbådehavn med forvoksede lystbåde til trecifrede millionbeløb. Palma blev grundlagt allerede i år 124 f.Kr. som romersk lejr ovenpå resterne af en talaiotisk bosættelse. Byen har haft en omtumlet historie, været udsat for flere angreb og under forskellige herredømmer. Der er dog ingen særlige levn fra de tidligste perioder, men til gengæld flotte kalkstensbygninger og kirker helt fra omkring 1200-tallet. James II af Majorca - søn af James I af Majorca (erobreren) - stod bag opførelsen af flere betydningsfulde bygninger i Palma bl.a. Bellver Slottet (det første europæiske slot med en cirkulær grundplan) og kirkerne for St. Frances og St. Domingo, renovering af Almudaina Paladset og påbegyndte opførelsen af katedralen. Santa Maria Katedralen, populært kaldet La Seu, er en gotisk romersk-katolsk kirke, der blev bygget på ruinerne af en moské, der var bygget på ruinerne af en kristen kirke. Den kæmpestore katedral blev bygget 1229-1346 og færdiggjort i 1601.   Paladset, katedralen og en ældre skulptur og en ny skulptur (2021). I nærheden Santa Eulalia kirken, hvor James II af Mallorca blev kronet den 12. september 1276. Meget mindre end La Seu, men stadig stor - og med mulighed for en tur på trappen og taget.

Shopping

Byen byder på eksklusive forretninger med mærker som Louis Vuitton, Escada med flere, og naturligvis mange smykkebutikker med Majorca perlesmykker. Der er imidlertid også mange små butikker med designertøj, sko, accessories og smykker til overkommelige priser.

Poison

På vej retur bliver mit øje fanget af et vindue med særlige solbriller. Vinduesudstillingen er del af butikken, Poison - More than clothes. En butik ikke bare med acccessories i sort og pangfarver med nitter, kors og kranier samt meget minimale beklædningsgenstande, men også smarte bukser og skjorter lidt ud over det almindelige. Jeg starter med at tage nogle fotos af butik og vindue, fordi det plejer at være nok; så har jeg jo effekterne i fotoform, når jeg kommer hjem. Alligevel bliver jeg draget af solbrillerne og indretningen, så jeg går ind. Og inden for er der flere spændende ting. Normalt orker jeg ikke at prøve tøj, men jeg lader mig lokke denne gang. Efter 20 minutter, hvor Henrik venter tålmodigt, melder jeg ved disken med solbriller, t-shirts og bukser. Det kunne sagtens have været meget, meget mere. Men jeg begrænsede mig. Solbrillerne til venstre kom også med hjem.

Street art

Palma de Mallorca byder ikke som fx London og Lissabon på helt så flotte og helt så mange street art, graffiti og murmaleri værker, men noget er der. Det opdager man ved nærmere eftersyn. Palma de Mallorca - (endnu) et besøg værd.

Læs mere:

Top 10 Mallorca sightseeing: Favoritter