30 sek. fitness test: Er din træning god nok?

Af Marina Aagaard, MFT Får du virkelig nok ud af din træning? Er du fuld af energi med stærke muskler og flad mave? Eller er du blandt den fjerdedel eller flere, som får begrænsede resultater eller værre: Døjer med skader og dårligt helbred trods træning. 30 sekunder fitness test Marina Aagaard fitness blog Jeg er fan af tests, for de viser status p.t. Så det er nemmere at vælge og planlægge den rigtige vej fremover, fx træning.

30 sekunder fitness test

Dagens lyntest er fire spørgsmål, som Dr. Phil Cobb fra Z-Health - og jeg - mener, at enhver der træner bør stille sig selv:

# 1 Ser du bedre ud?

Mange træner for at tabe sig eller tage muskler på. Sker det slet ikke trods rigelig træning, så er det på høje tid at få et programtjek (og tjek også kosten ...).

# 2 Har du det bedre?

Træningen skal få dig til at føle dig godt tilpas. Så hvis muskler og led værker under eller efter træning, så er det ikke sikkert at programmet er helt som det skal være. Og: Smerte er et tegn som du ikke må overhøre, så skal du vælge en anden strategi straks.

# 3 Præsterer du bedre?

Træning skal ikke bare gøre dig bedre til træning! Målet er, at du præsterer bedre i dagligdagen, på jobbet, på studiet, i fritiden og i idrætten. Er du træt, mangler du energi? Lad ikke træningen dræne dig eller stresse dig; få et bedre program nu; af og til gælder: Less is more.

 # 4 Er du blevet mere modstandsdygtig?

Ifølge Cobb er livet en "full-contact sport": Livet er uforudsigeligt; uheld og skader sker og man får en del knubs undervejs. Et vigtigt formål med træning er at styrke alle kroppens strukturer og det generelle helbred, så man kan modstå (klare) skader på ledbånd, sener, muskler og undgå eksempelvis hjertekar-sygdom og sukkersyge. Svarede du ja til de fire spørgsmål? Så træn trygt videre. Svarede du nej til et eller flere af de fire spørgsmål? Få hjælp af en træningsekspert til at finde de øvelser og den træningsmetode, der: Forbedrer din kropskomposition, øger dit velvære, forbedrer din præstation og øger din modstandskraft overfor sygdom og skader. I øvrigt: Ifølge genforskere reagerer vi forskelligt på træningen og nogen reagerer langsommere end andre, low responders vs. high responders. Alligevel vil alle få et udbytte af at træne - dvs. udtrykket non-responders er vildledende ? og endda et godt eller bedre udbytte, hvis træningen er rigtigt valgt. Ind imellem er det specielle metoder, der skal til. God træningslyst. Læs mere (US artikel): Your fitness test?