Motivation? Citat: For lidt carpe diem?

Af Marina Aagaard, MFT Der er for meget lorem ipsum og for lidt carpe diem. Et tankevækkende og rammende citat: There is too much lorem ipsum and too little carpe diem. Boldomatic Det må man gøre noget ved her i corona lockdown tiden, hvor dagene kan komme til at ligne hinanden en smule meget. Se nederst.

For lidt carpe diem?

Indirekte oversat: Der er for meget fyld og for lidt eventyr og overraskelse i hverdagen. Lige så snart man bliver bevidst om det, kan man heldigvis gøre noget ved det. Carpe diem Boldomatic

Grib din dag nu

Gør hverdag til fest. Et råd jeg ofte deler. Her udvidet med et tip fra en parterapeut den anden dag: Nu du ikke kan rejse eller gå på cafe og restaurant, må du flytte rejsen, cafeen og restauranten ind i dit hjem. Vær kreativ!. Gør mindst en ny ting om ugen. Gør en ny ting mindst en gang om måneden, en ting du aldrig har gjort / prøvet / oplevet / smagt før. Det er en af mine favoritanbefalinger, fordi det får flere oplevelser ind i hverdagen. I denne tid er en gang om måneden nok for lidt. Derfor har jeg redigeret anbefalingen til 'om ugen'. Undgå at det ender sådan her lige i øjeblikket:   Rigtig god uge, dag, måned, år Læs mere:

Carpe diem (Den Store Danske)

Carpe diem er en latinsk talemåde, der stammer fra den romerske digter Horats' Carmina 1,11 (23 f.v.t.): "Carpe diem, quam minime credula postero" ('Pluk dagen i dag, sæt ikke din lid til i morgen'), henvendt til en ung pige, der er optaget af astrologi.

Om Lorem Ipsum (Lipsom.com)

På dansk kaldes lorem ipsum teksten, der er en 'fyldtekst', for mumletekst. Ordene har været benyttet i bogtrykkerkunsten siden starten af 1500-tallet. Den oprindelige "Lorem ipsum" tekst tager udgangspunkt i Cicero's latinske tekst "De finibus bonorum et malorum", der begynder: "Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit...". Oversat til dansk: "Der er ingen, som elsker smerten i sig selv, som søger efter den, eller ønsker at eje den bare fordi den er smerte...". Ciceros tekst stammer fra en bog om etik, der blev skrevet i år 45 f.kr. Bogen var populær i renæssancen, hvor bogtrykkerkunsten kom til verden.

Hvad er Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum er ganske enkelt fyldtekst fra print- og typografiindustrien. Lorem Ipsum har været standard fyldtekst siden 1500-tallet, hvor en ukendt trykker sammensatte en tilfældig spalte for at trykke en bog til sammenligning af forskellige skrifttyper. Lorem Ipsum har ikke alene overlevet fem århundreder, men har også vundet indpas i elektronisk typografi uden væsentlige ændringer. Sætningen blev gjordt kendt i 1960'erne med lanceringen af Letraset-ark, som indeholdt afsnit med Lorem Ipsum, og senere med layoutprogrammer som Aldus PageMaker, som også indeholdt en udgave af Lorem Ipsum.

Hvorfor bruger vi det?

Det er en kendsgerning, at man bliver distraheret af læsbart indhold på en side, når man betragter dens layout. Meningen med at bruge Lorem Ipsum er, at teksten indeholder mere eller mindre almindelig tekstopbygning i modsætning til "Tekst her - og mere tekst her", mens det samtidigt ligner almindelig tekst. Mange layoutprogrammer og webdesignere bruger Lorem Ipsum som fyldtekst. En søgning på Lorem Ipsum afslører mange websider, som stadig er på udviklingsstadiet. Der har været et utal af variationer, som er opstået enten på grund af fejl og andre gange med vilje (som blandt andet et resultat af humor).

Hvor kommer det fra?

I modsætning til hvad mange tror, er Lorem Ipsum ikke bare tilfældig tekst. Det stammer fra et stykke litteratur på latin fra år 45 f.kr., hvilket gør teksten over 2000 år gammel. Richard McClintock, professor i latin fra Hampden-Sydney universitet i Virginia, undersøgte et af de mindst kendte ord "consectetur" fra en del af Lorem Ipsum, og fandt frem til dets oprindelse ved at studere brugen gennem klassisk litteratur. Lorem Ipsum stammer fra afsnittene 1.10.32 og 1.10.33 fra "de Finibus Bonorum et Malorum" (Det gode og ondes ekstremer), som er skrevet af Cicero i år 45 f.kr. Bogen, som var meget populær i renæssancen, er en afhandling om etik. Den første linie af Lorem Ipsum "Lorem ipsum dolor sit amet..." kommer fra en linje i afsnit 1.10.32. Standardafsnittet af Lorem Ipsum, som er brugt siden 1500-tallet, er gengivet nedenfor for de, der er interesserede. Afsnittene 1.10.32 og 1.10.33 fra "de Finibus Bonorum et Malorum" af Cicero er også gengivet i deres nøjagtige udgave i selskab med den engelske udgave fra oversættelsen af H. Rackham fra 1914.

Hvor kan jeg få fat i det?

Der er mange tilgængelige udgaver af Lorem Ipsum, men de fleste udgaver har gennemgået forandringer, når nogen har tilføjet humor eller tilfældige ord, som på ingen måde ser ægte ud. Hvis du skal bruge en udgave af Lorem Ipsum, skal du sikre dig, at der ikke indgår noget pinligt midt i teksten. Alle Lorem Ipsum-generatore på nettet har en tendens til kun at dublere små brudstykker af Lorem Ipsum efter behov, hvilket gør dette til den første ægte generator på internettet. Den bruger en ordbog på over 200 ord på latin kombineret med en håndfuld sætningsstrukturer til at generere sætninger, som ser pålidelige ud. Resultatet af Lorem Ipsum er derfor altid fri for gentagelser, tilføjet humor eller utroværdige ord osv.