Terningspil om motion: Spil dig i form spilleplade

Terningspil om motion? Slå dig til bedre form. Motion med et element af leg og spil giver sjov variation til din træning. Sidste år fik jeg tilsendt links til to grafikker med motionsspil med terninger. Da jeg delte de grafikker, postere med blandede øvelser, på facebook, gik de begge nærmest viralt. Nogle af øvelserne er mere sjove end effektive, men al bevægelse tæller, og bare det at man kommer på benene er en god ide. På den ene (DFIF) er der ideer til makker-øvelser og oplæg til holdaktivitet, hvilket er alle tiders, hvis man er flere. Hvis man bare er en, skal man lave alternative øvelser. Her har jeg lavet en ny terningspil spilleplade (kriterier er nævnt nederst):

Terningspil om motion

Ryd en plads. Skub borde og stole til side, så du (I) ikke rammer noget undervejs. Er du ikke ømskindet, kan liggende øvelser laves direkte på gulv ellers hav håndklæde/måtte klar. Spillet er nemt. Bare gå i gang.

Sådan gør du:

Hav planchen og to terninger  - eller evt. flere sæt terninger, hvis der er flere spillere. 1. Slå første gang med begge terninger: 2. Antal øjne viser øvelsen. 3. Slå anden gang med begge terninger: 4. Antal øjne viser antal gentagelser: Du kan plusse (addere) eller gange (multiplicere)! 5. Gå i gang. 6. Fortsæt så længe du / I har lyst eller på tid.

Regler

I dette spil kan man lave egne regler. Det vigtigste er, at:
  • Reglerne laves på forhånd.
  • Reglerne er enkle og overskuelige.
  • Reglerne forstås af alle deltagere.
Man kan lave terningspil om motion om til en aktivitetsbingo som DFIF foreslår:
  • Hver gang man har lavet en øvelse, lægger man en markør på feltet eller krydser feltet af med en tusch (i egen farve, hvis man er flere).
  • Den der først når en hel række på tværs - eller langs - har vundet.
  • Chancen feltet kan bruges til en egen valgfri favoritøvelse, fx freestyle dans eller planke, eller hvis man er to eller flere til at diktere en (hård) øvelse til modspilleren/det andet hold.
Terningspil om motion Terningspil Marina Aagaard blog fitness Grafik er til fri afbenyttelse, kopiering og deling. Dicercise Dice Exercise Marina Aagaard blog fitness

Anbefaling

Varm gerne op med let jog, fjedrejog, dans, knæløft, hælspark, eller andet, i cirka 5 minutter. Det er fornuftigt, men ikke et krav. Øvelserne kan laves med forsigtighed og gradvis fremgang, så du hæver pulsen i et roligt tempo. Pas på håndled, albuer, skuldre, knæ og ryg. Lav ikke øvelser hurtigere end at du har styr på det. Der er ingen særlige krav til stil, men det skal føles sjovt og må på intet tidspunkt gøre ondt. Alle øvelser kan laves i et roligt tempo eller med fuld gas, hvis du er klar til det. Rigtig god fornøjelse.

Kriterier

Spillepladen er udformet ud fra følgende kriterier:
  • Øvelser kan laves af én person - eller flere: Træn på egen hånd eller med andre.
  • Styrke-, stræk- og balanceøvelser på let og middel niveau.
  • Dynamiske øvelser, der holder kroppen i gang. Ingen statiske, holdte øvelser: De to planker er med bevægelse: Planke jack, fødder ud og ind, og mt. mountain climber, knæ ind og ud.
  • Øvelser på begge ben, men også et-bensøvelser; i disse øvelser skifter man ben: Hinke: Hinke to, skift, hinke to, skift. Dragen: Tip frem på ene ben, ret op og skift til det andet ben.
  • Øvelser med sidebøjning og drejning; i de øvelser skifter man roligt og dynamisk fra side til side.
  • Enkelte komplekse øvelser, fx getbackup, hvor man skal ned til gulvet og op på en valgfri måde: Kan man ikke umiddelbart se hvad man skal gøre, så vælger man bare sin egen fortolkning, det kan være lige så godt.
Det vigtigste er, at man holder sig i gang. Så der må gerne være tempo på, når man slår terningerne og når man skifter. Øvelserne udføres i langsomt, moderat eller hurtigt tempo med kontrol, så det føles godt.

Se mere om terningspil om motion:

WECO PLAY (producent af skærm til interaktive læringsspil for 2-6 spillere, børn). AMdag (DFIF) Aktivitetsbingo med terninger Sjov motion for voksne (generelle anbefalinger)