Vaneændring der holder: Planlægning og WOOP plan

Af Marina Aagaard, MFT Vejen til nye vaner og varig vaneændring? Her er den klassiske metode og en nyere model, WOOP. WOOP model vaner vaneaendring skriv foto neONBRAND Mener du det alvorligt? Vil du ændre vaner, så de holder? Undgå løse nytårsforsæt, diffuse tanker om forbedring. Den metode, der fremhæves som nummer et strategi af eksperter inden for livsstil, idræt og ledelse er: Planlægning. Det behøver til gengæld ikke at være en omfattende plan, der er skåret i sten. Det kan være så simpelt fleksibelt som en tidslinje tegnet med blyant. Du har kontrollen og kan ændre planen efter behov. Men en eller anden form for plan er nødvendig. Det er dokumenteret igen og igen. Hjernen har brug for noget at arbejde ud fra, hvis du virkelig vil nå dine mål.

WOOP plan

Med henblik på at sætte mål, der er ledetråden i planlægning, kan du bruge WOOP rammeplanen. WOOP står for Wish, Outcome, Obstacles and Plan: Ønsker, resultat, forhindringer og plan.
Efter at de studerende lærte WOOP, forbedrede de deres karakterer, deres punktlighed og deltagelse, og deres adfærd i klassen. Gabriele Oettingen, psykologi professor.

Sådan gør du:

Det er en trin-for-trin aktivitet, hvor man aktivt skriver tanker og plan ned. Fordi skrivning fremmer processen: Den fysisk aktive handling, hvor man skriver ned, bringer informationerne helt frem i bevidstheden og får hjernen til at være ekstra opmærksom. Wish (ønske): Man begynder med at identificere et ønske eller et mål, man gerne vil nå. Skriv det ned. Outcome (resultat): Man forestiller sig ét positivt resultat, effekt, ved at nå dette mål. Skriv det ned. Obstacle (forhindring): Man identificerer en forhindring, som står i vejen for netop det. Skriv det ned. Den overvejelse, gør dig klar til det sidste skridt: Plan: Lav en plan for hvordan du kan komme udenom den forhindring.

Derfor virker WOOP:

En almindelig fejl, når man sætter mål er, at man svælger i fantasier om, hvor dejligt livet vil være efter at man når målet - uden at overveje, hvad det er, der lige nu holder en tilbage. Ved at bruge WOOP modellen og mentalt at sætte dit ønskede resultat op mod den forhindring, barriere, som kan være i vejen, giver ny energi. Det forbereder dig bedre til at lægge en plan for, hvornår og hvordan du skal handle, tage action! God arbejdslyst.

Læs mere:

Ny viden om vaneændring. Det er lettere end du tror.   Foto: neONBRAND (c) Unsplash