Kom styrket ud af krisen med gratis hjælpepakke

Af Marina Aagaard, MFT Man skal være ualmindeligt, måske endda unaturligt, godt kørende mentalt, hvis man ikke er påvirket af så omfattende en krise som eksempelvis en pandemi. Den mental sundhed skranter desværre hos rigtig mange voksne og unge verden over (og allerede før coronakrisen). Derfor har WHO, og danske sundhedsmyndigheder i de senere år sat fokus på problemet.

Styrket ud af krisen

På Aarhus Universitet går man konkret til værks med praktiske strategier, der kan hjælpe. På hjemmesiden Mindfulness er der film, videoer, artikler og tilbud om kursusforløb. I denne uge var der desuden et motiverende gratis online foredrag "Kom styrket ud af krisen" med Lone Overby Fjorback, Centerleder ved Dansk Center for Mindfulness. Ikke overraskende handlede foredraget om mindfulness. Før du tænker "Mindfulness??? Hvad kan det overhovedet gavne i min/en alvorlig situation?", er det værd at vide, at det rent faktisk virker for blandt andre soldater, ledere, undervisere og patienter. Forskning i MBSR, Mindfulness Based Stress Reduction, har dokumenteret, at de rette mentale strategier kan gøre en markant forskel for fysisk og mental sundhed, stressreduktion og præstationsevne. Samtidig viser hjerneforskning, at hver gang man erhverver ny viden eller en ny færdighed, forandres hjernen. Alt hvad vi gør, ændrer hjernen. Så vores adfærd kan ændre vores tankemønstre her og nu og fremadrettet. Men det kræver træning. Man kan ikke bare sige til sig selv "nu vil jeg være positiv". Det skal trænes.

Mindfulness metoder

En god metode til at træne mental sundhed og indirekte positivitet er mindfulness. Det handler blandt andet om at:
  • Være til stede i nuet. Helt konkret observere, hvad sker der lige her og nu. Det forbedrer koncentrationsevnen og hjælper også til, at man ikke konstant og utidigt bekymrer sig om fortid og fremtid. .
  • Være i stand til at acceptere både de negative og de positive tanker, følelser og oplevelser - uden at dømme og reagere per automatik. En accept af, at selv det dårlige har en naturlig plads i livet og ud af det dårlige kan komme gode ting. Vær ikke bange for at være ked af det. Det skal også til. .
  • Være empatisk, vise omsorg, compassion, et ønske om at mindske lidelse. Forstå at vi er alle i samme båd og har udfordringer (selvom de er vidt forskellige). Alle vil gerne elskes og have det godt. Forskning inden for positiv psykologi viser, at de, der viser omsorg for andre, har det bedre. .
  • Trække vejret dybt og roligt, fordi det beroliger os, sænker pulsen og blodtrykket. .
  • Ranke kroppen, fordi kroppen er centeret for vores tanker og følelser, som blandt andet retter sig ind efter, hvordan kroppen bæres.

Mindfulness hjælpepakke

Dansk Center for Mindfulness har lavet en gratis corona hjælpepakke i anledning af coronakrisen, der har ført til, at mange føler sig magtesløse, stressede eller deprimerede. Mindfulness kan ikke fjerne alle problemerne, men medvirke til, at man får det bedre og får bedre strategier til at hjælpe sig selv og andre. Du kan finde corona-hjælpepakken HER. Samme sted kan du finde uddybning af de 10 gode råd:

10 ting, du kan tænke på

Lone Overby Fjorback, Centerleder ved Dansk Center for Mindfulness: 1) Husk at alle er sårbare og skal dø 2) Tag stilling til, hvad du søger i livet 3) Træn mindfulness (bevidsthed) 4) Den rette opmærksomhed kan rumme alle glæder og sorger 5) Mærk kroppen og lad kroppen være dit hjem 6) Kend sindet: tanker, følelser og impulser til handling 7) Vær bevidst om andre. Gode relationer er det, vi lever for 8) Træn compassion 9) Husk at vi er forbundet i gensidig afhængighed og påvirkning 10) Vær bevidst om, hvad du giver til verden.

Læs mere:

Kend din træningsform: Mindfulness Mindfulness: Mental sundhed kan trænes