Air squat eller squat - hvad er det?

Af Marina Aagaard, MFT Sproget udvikler sig. Det gør det også inden for fitness. Ikke altid til det bedre og ind imellem opstår underlige udtryk og flere navne for den samme øvelse. Det kan skabe forvirring, når man skal læse og forstå træningsprogrammer. Jeg fik forleden stillet spørgsmålet: Hvad er en air squat? Svaret er: Squat. Jeg må erkende, at da eleven stillede spørgsmålet, blev jeg svar skyldig! Trods 25 år med squat, benbøjninger, i mange sammenhænge, fra fysioterapi til styrkeløft, havde jeg aldrig hørt udtrykket og tænkte at det var en specialøvelse. Jeg undersøgte sagen og fandt frem til, at mange stiller samme spørgsmål på nettet, fordi de er forvirrede. Svaret er, at der er ingen forskel. Air squat eller squat Marina Aagaard blog fitnesss Foto Muskeltræning

Kropsvægt squat? Squat med makkerløft. (bogen Muskeltræning)

Air squat

Mærkeligt nok har nogen fået den ide at uddybe, at når squat, benbøjninger, er uden ydre belastning, altså med kropsvægt alene, så er det kun med luft: Air. Udtrykket bruges blandt andet i visse CrossFit sammenhænge. Men det er unødvendigt og egentlig underligt at tilføje 'air'. Hvis den tanke skulle følges til dørs, skulle alle andre kropsvægtøvelser også have 'air' tilføjet. Nogen mener, at udtrykket er opstået isf. 'bodyweight squat', kropsvægt benbøjninger,  der måske kan forvirre, da det kan referere til enten squat med 1) en belastning, stang og skiver, svarende til ens egen vægt eller 2) løft af en makker, fx på ryggen. Det burde ikke forvirre; sig/skriv: 1) squat og antal kilo eller 2) squat med makkerløft.

Squat

Internationalt bruges følgende navne til at præcisere basis squat metode:
  • Squat (benbøjning)
  • Barbell squat (med vægtstang)
  • Dumbbell squat (med håndvægte)
  • Back squat (belastning på ryggen)
  • Front squat (belastning foran på kroppen) og Goblet squat (kettlebell)
  • Hack squat (belastning bagved ben - eller i specialmaskine)
  • Overhead squat (belastning over hovedet)
Ergo: Det mest anvendte og logiske udtryk for basis benbøjninger: Squat. Det er nok eller alternativt kropsvægt squat for at uddybe, hvis der er tvivl i fitness sammenhæng. Forhåbentlig går "air squat" i glemmebogen snarest muligt. Et navn per øvelse er nok. På siden Fitness Leksikon er der mere information om fitness udtryk.