Mundbind på den sunde måde: Det skal rigtigt på

Af Marina Aagaard, MFT I udlandet har man længe båret de blå og hvide masker. Torsdag den 29. oktober 2020 blev det obligatorisk i Danmark. Der mangler dokumentation for, hvor effektive mundbind er til at forhindre luftvejsvirus som COVID-19, men tidligere forsøg med mundbind ved influenza-sygdomme og erfaringer fra sundhedssektoren har vist, at de kan forhindre spredning af smitsomme dråber. SSI og WHO anbefaler derfor brug af mundbind, hvor det er svært at holde afstand. Her er highlights om "det nye blåt". Mundbind mod coronavirus Marina Aagaard blogIført kirurgisk engangsmundbind i Café Dao, Viby. Læser tip: Knæk det lidt ved næsen.

Mundbind

Et nyere forsøg fra Teknologisk Institut viste, at kirurgiske engangsmundbind (foto) er udmærkede til at forhindre dråber i at passere ind og ud. Testens 9 engangsmundbind sorterede mindst 97 procent af dråbepartiklerne fra. Der skal dog tages forbehold for, at testen kun afprøver materialet, ikke hvordan mundbindene slutter tæt i den virkelige verden (Politiken). Der er altså en effekt, men hvor stor smittebremsende effekt vides ikke med sikkerhed. Alligevel anbefales mundbind fra officiel side, ikke som et vidundermiddel, men som et supplement til de andre tiltag såsom afstand og god hygiejne. Det er nu et krav, at man bærer mundbind (undtagelser ved visse sygdomme):
 • I den offentlige transport; bus, tog, taxi, færge og fly
 • I butikker og storcentre
 • På kultursteder
 • På uddannelsessteder
 • Ind i og ud fra cafeer og restauranter
 • Ind i og ud fra fitnesscentre
Men mundbind skal bruges rigtigt og (helst) ikke genbruges, fordi: Hvis mundbindet bliver for fugtigt, kan det transportere virus både ind og ud gennem mundbindet, og så er der en risiko for at sprede smitte. Professor Jan Pravsgaard Christensen Institut for Immunologi og Virus, KU

Rigtigt på og rigtig brug

Her er nyttige oplysninger om den bedste, sundeste brug af mundbindet:
 1. Rør ikke ved selve mundbindet. Undtagelse: O.k. med let tryk ved næseryggen.
 2. Placer mundbind ved at holde fat i elastikker.
 3. Den farvede side (på engangsmundbind) skal udad og folder pege nedad.
 4. Placer mundbindet over næse og mund.
 5. Engangsmundbind bør kasseres efter brug (ved kort brug fx ind-/udgang kan genbrug gå).
 6. Mundbind bør ikke bruges i mere end 4 timer eventuelt mindre, hvis man fx sveder meget.
 7. Mundbind skal udskiftes, hvis det bliver vådt eller beskidt.
 8. Skift engangsmundbind mindst hver dag.
 9. Stofmundbind bør vaskes efter brug og først bruges når det er helt tørt.
 10. Beskyt mundbindet i en pose eller lomme indtil brug.
 11. Bær ikke mundbind under hagen, i panden eller i hånden før og efter brug.
 12. Vask eller desinficer dine hænder, hvis du er kommet til at røre ved mundbindet.
Bemærk, at kirurgiske mundbind er lavet af et plastikmateriale. Smid det altid i skraldespanden, aldrig i naturen. Plastmaterialer forgår ikke så let, de bliver i liggende i hundredvis af år til gene eller fare for mennesker og dyr.

Læs mere om coronavirus:

Teknologisk Institut: Test for Politiken Corona karantæne motion Corona motion plan B Statens Seruminstitut: Sygdomsudbrud  Videnskab.dk: Alt om coronavirus Sundhedsstyrelsen: Spørgsmål og svar om coronavirus Udenrigsministeriet: Coronavirus Politi: Coronasmitte (hotline ved smittemistanke) Wikipedia: Coronavirus disease