Dem der gør os tynde, gør os tykke og triste: Glem vægten

Af Marina Aagaard, MFT I en BBC serie i tre afsnit handlede det om "Dem der gør os tynde". Første afsnit handlede om blandt andet WeightWatchers og deres filosofi og de tusindvis af slankekure som folk følger i håbet om at blive tynde, hvilket oftest slår fejl. Dem der gør os tynde Badevægt MH900400498 Udsendelsen var også omkring et tema, som periodisk er oppe at vende i andre medier: At børn helt ned i 6-7 års alderen begynder at bekymre sig om deres vægt og får et anstrengt forhold til mad ... en dårlig start på livet!

Dem der gør os tynde

To dominerende budskaber i udsendelsen var:

# 1 Glem alt om vægten!

Kropsvægt i kilo (og BMI) er blevet et sundhedsmål, fordi det er så let at måle; "bare hop op på vægten og aflæs sundheden". Men er man sund, hvis man er tynd? Nej, ofte tværtimod, derfor lød det (frit oversat): Glem alt om vægten og fokuser på sundheden i stedet for. Kropsvægt i kilo er (indtil en vis grænse) et dårligt mål for sundhed, så det nævnte budskab vil jeg gerne viderebringe (og sig gerne videre). For det er gået helt over gevind med de evindelige 'tab 10 kg på 10 uger' i stedet for eksempelvis 'gå dig glad' eller 'løft dig til ny energi' (så kommer vægttabet ofte af sig selv).

# 2 Hellere rund og sund end slank påny og smaddersyg.

Nyere forskning har påvist, at sundhedsmæssigt er det bedre at være moderat overvægtig og motionere end at være åleslank og inaktiv eller moderat overvægtig, der med alle mulige og umulige midler forsøger at slanke sig. Obs.: Der er ikke noget i vejen med at være slank, men det bør være i forbindelse med en normal sund aktiv livsstil. Udsendelsen var mindre dybdeborende end ellers i BBC udsendelser, så der var visse temaer, der blev gået rimelig let henover. Alligevel holder hovedbudskabet. Så lad det være hørt, før sundhedsløbet er kørt ... Vink farvel til vægthysteriet og evindelig vejning og gå efter velvære i stedet.

Referencer

DR2 Dem der gør os tynde: Trailer: Fedmeepidemien har været en fed forretning for dem, der lever af vores drømme om at blive tynde: producenter af slankekost, slankekure og fitness-industrien. Journalisten Jacques Peretti undersøger sammenhængen mellem fedme og vægttab, og de videnskabelige årsager til, at så mange slankekure kun virker i en kort periode. Det passer til gengæld producenterne glimrende, for det betyder, at kunderne vender tilbage igen og igen! Originaltitel: The Men Who Made Us Thin  Slankekure kan øge dødelighed: Pas på med slankekure