Øko eller ej: 10 grunde til at vælge økologisk

Af Marina Aagaard, MFT Danskerne bruger flere og flere penge på økologi. Det lyder som et skridt i den rigtige retning, når det gælder om at passe på naturen. Dog skyldes tallene ikke kun flere Ø køb, men også at priserne generelt er steget ...   Mange stiller spørgsmålet "What's in it for me?", "kan det betale sig?" Ja, det tror jeg nok det kan! Også selvom der er forskel på øko-effekten fra produkt til produkt; hvad økologisk reelt omfatter og hvor meget det slår igennem. Og selvom intet i dag sandsynligvis kan være helt økologisk i en gennemforurenet verden, kan man tilstræbe en form for "damage control", mindske skadens omfang for ens egen og især for naturens skyld. Øko eller ej Ø mærket

Øko eller ej

Økologi som begreb og videnskab, studiet af de levende organismers levesteder og den gensidige påvirkning mellem de levende væsner og miljøet, blev grundlagt i 1866 af den tyske biolog Ernst Haeckel ud fra de græske ord oikos (af hus eller husholdning) og logos ('kundskab om' eller 'videnskab om'). Økologi handler overordnet set om forholdet mellem levende væsner og mellem levende væsner og deres miljø; det vil sige os og verden omkring os. Lavpraktisk handler økologi blandt andet om, at "man er hvad man spiser", fysisk såvel som mentalt - fx ens indstilling til naturen.

10 grunde til at vælge økologisk

Nummer 1 gode grund til at vælge økologisk handler om, at det kan gavne ens egen og familiens sundhed nu og her og på sigt. Og endnu flere gode grunde: 10 Gode Grunde til at vælge Ø-mærket (Økologisk Landsforening)
  1. Du får mad uden rester af sprøjtegift
  2. Du får mad med mere smag
  3. Du får rene varer uden sminke
  4. Økologiske dyr har bedre leveforhold
  5. Økologi er godt for vores grundvand
  6. Bevar en rig og ren natur
  7. Naturlig mad er sund fornuft
  8. Nej tak til gensplejset mad
  9. Ø-mærket står for grundig kontrol
  10. Økologi er godt for ulande
Mange tror i øvrigt at alt økologisk er dyrt. Det er ikke tilfældet. Man kan, når man kigger sig omkring, finde produkter til samme eller næsten samme pris og for det meste med meget mere smag og meget bedre konsistens. Alternativt: Hellere lidt der er godt, end meget der er 'not'. God appetit.

Reference

Økologisk Landsforening www.okologi.dk