MED - lige det der skal til i din træning

Af Marina Aagaard, MFT Min mentor Yvonne Lin, dobbelt verdensmester i Wushu karate og tai chi og sports aerobic ekspert åbnede for længe siden mine halvt tillukkede fitness øjne; i seriøs sport gælder det om at nå optimale resultater med en minimal tidsindsats; målrettet tidseffektiv kvalitetstræning for at få mere tid til alt det sjove, mere sport og mere fest. Siden har jeg forsøgt at promovere mere strømlinede korte træningsprogrammer. Og forleden læste jeg en amerikansk tekst med en tanke, der formidlingsmæssigt slår hovedet på sømmet, i hvert fald i mit hoved, som er produceret af to farmaceuter, apoteker-uddannede forældre:

MED

Programlæg og træn ud fra MED princippet. ("MED of exercise is the crucial skill set that you need to develop (...)". Dr. Eric Cobb, i bogen 7 Costly mistakes trainers make and how to avoid them). MED Minimal Effective Dose of Exercise Tilpas Træningsmængde MED, Minimal Effective Dose, er et udtryk fra farmakologi (læren om lægemidler) og anvendes af læger og apotekere om den mængde, der skal til for at medicinen virker: For lidt: Virker ikke. Tilpas: Virker rigtig godt og du får det bedre. For meget: Virker forkert; du kan blive dårlig, syg eller dø. Tænk på træning som medicin, et medikament. Træning skal som medicin doseres rigtigt ellers får man ikke alle de positive fordele. Snarere tværtimod. Tænk på at fastslå MED, den mindste dosis, der skal til for at træningen virker. Det betyder ikke, at man skal træne lidt - uhensigtsmæssigt, hvis man dyrker udholdenhedstræning - det betyder, at man skal træne den mindste mængde, der skal til for at man får optimale resultater, så man ikke overtræner eller spilder tiden. P.t. er de fleste trænende 'overmedicinerede' og træner for meget og for hårdt med for lille effekt. Det kan gøres bedre: Train smarter, not harder ... (harder her i betydningen hårdere på den forkerte, opslidende måde). Fitness er naturligvis så fedt, at mange har lyst til at træne rigtig meget! Alligevel kan man argumentere for, at hvis man træner kortere og mere effektivt, får man tid til ekstra og måske anderledes udfordrende og supplerende fitness træning. Rigtig god træningslyst!

Læs mere:

Anbefalet træningsmængde: Motion og træning: Hvor meget? Hvor lidt? Mulig effekt: Får du nok ud af din træning: Er du low eller high responder?  Eric Cobb: 7 Costly Mistakes Trainers Make and How to Avoid Them.