5 Tips til sundere løb og den bedste løbestil

Af Marina Aagaard, MFT Jeg får en del spørgsmål om løb og løbetræning, især op til de store løb. Nogle spørgsmål sender jeg videre til nørderne, men jeg har fem top tips til bedre løb. Et generelt løbetip: Løb som du vil, lyt til din krop, lad fornuften råde Løbestil løb løbeteknik Marina Aagaard blog Hvad er meningen? Jo:

Løbestil er individuel

1) Hver løber 'synger med sin krop', så der er mange stilarter, der kan gå an. D.v.s. at 'den bedste løbestil', som passer til alle, findes ikke ... 2) Man skal ikke for enhver pris hoppe med på nye løbe-moder, der måske ikke passer til ens egen krop, omvendt er der visse generelle teknikker, der kan sikre, at man undgår at overbelaste sig selv. Her under to overordnede løbetips og tre stiltips.

Tip # 1

Træn med en passende mængde: Løber du for meget, bliver du træt, mister energi og bliver måske overbelastet og så bliver løbestilen ekstra slidt og dårlig. Følger du et løbeprogram, er det fornøjelses-og-skadeforebyggelses-vigtigt at du ikke bliver overivrig; Lad være med at lægge ekstra tid eller hastighed oveni ...

Tip # 2

Lyt til kroppen. Føles det tungt, hårdt, mærkeligt eller ubehageligt, så er din løbestil ikke optimal. Så kan du med fordel få hjælp til bedre træning - uden at du dog bør ændre alt. Læs mere: Hvad er god løbestil? (link nederst)

Tip # 3

Løb med en god holdning. Løb med en lige linje fra nakke til fødder; undgå at bøje fremover i hoften, det giver træthed i lænden. Man kan godt læne frem, falde ind i bevægelsen med hele kroppen, især under hurtigere løb.

Tip # 4

Land så blidt som muligt. En afbalanceret landing på hele foden (eller forfoden, når man løber hurtigt), så belastningen fordeles jævnt over foden. Hvis man lander tungt, primært på hælen, kan det belaste fødder og underben.

Tip # 5

Løb relativt hurtigt, dvs. løb med lette trin, hvor man minimerer kontakt-tiden. Hvis man løber alt for langsomt, lander man tungt og øger belastningen på leddene (bemærk, løbetempoet bør varieres, så man ikke altid løber helt hurtigt, samme hastighed). I.s.f. at løbe langsomt, kan det være en fordel at gå hurtigt. Læs mere: DR Lev Nu: Hvad er god løbe-stil? Danskernes foretrukne motionsform