Træningsudstyr: Kettlebell - i CrossFit kendt som KB

Af Marina Aagaard, MFT Et af de mest populære former for udstyr siden 2010'erne. Udbredt i såvel CrossFit som motionsstyrketræning.

Hvad er en kettlebell?

Det er en kedellignende kugle med håndtag, kettlebell, girya. Kettlebells er lavet af jern, støbejern, konkurrence kettlebells er af stål. Kettlebell forkortes i crossfit til KB.

Kettlebells blev udviklet i Rusland i 1700-tallet - måske inspireret af en antik græsk kettlebell, der nu ses på et museum i Olympia (IUKL) - som kornvægt til landbruget. Senere blev den tilpasset og brugt til fysisk træning i bl.a. det russiske militær.

Kettlebell competition foto Henrik Elstrup Marina Aagaard fitness blogMin feminine kettlebell ... lyserød ... og?!

Kettlebell typer

Der findes mange fabrikater og typer:

Fitness kettlebells

Mange fabrikater. De er typisk mindre med relativt små håndtag og de fås fra 1 kg og op til omkring 30 kg. De er enten sorte eller med forskellige farver. Der er ingen standarder, så farvekoder er forskellige (på visse kettlebells slides kilotal af).

Konkurrence (competition) kettlebells

De er relativt store, med en bred base, der gør at de står solidt fast på gulvet under forskellige gulvøvelser. Konkurrencekettlebells har samme størrelse i alle vægtklasser.

Håndtaget er 35 mm i diameter jf. konkurrencekrav. Det ligger godt i hånden og hviler mere behageligt på underarmen end smallere håndtag. Håndtaget er bredt, så man let kan få fat med begge hænder. Håndtaget er umalet og sandblæst for at lette brug af talkum, der gør det lettere at holde fast i den.

Vægten er fra 8 kg op til 48 kg, stigning 4 kg per konkurrence kettlebell. Typisk 8-20 kg.

Farvekode:

-8 kg   Lyserød (10 kg lyseblå) 12 kg   Blå (14 kg lysebrun) 16 kg   Gul (18 kg lyslilla) 20 kg   Lilla (22 kg lysegrøn) 24 kg   Grøn (26 kg sort) 28 kg   Orange 32 kg   Rød 36 kg   Mørkegrå 40 kg   Hvid 44 kg   Sølv 48 kg   Guld 

Hvilken kettlebell skal jeg købe til eget brug?

Vælg en kettlebell støbt ud i et stykke ellers er der risiko for at håndtag kan brække af. Vælg en ordentlig kvalitet: Kettlebells af rent jern/stål er ofte at foretrække, fordi beklædningen, vinyl o.l., ikke bliver slidt af. Vælg en kettlebell med et buttet, glat, afrundet og stort (stort nok til begge hænder) håndtag, som føles behageligt i hånden og på armen. En konkurrencekettlebell er klart mest behagelig at træne med, mens mindre fitness kettlebells kan være lettere at håndtere og føre tættere på krop og mellem ben. Vælg en passende vægt. Er den for tung bliver der ofte sjusket med teknikken. Er den for let, bliver træningseffekten for dårlig: Vejledende anbefaling: Til begyndere og moderat trænede (kvinder): Til svingøvelser er 8 kg fint i starten, mens 8 kg kan være for tungt til en øvelse som Turkish Get-Up (fra gulv og op), start da evt. med lettere håndvægt. Til mænd kan en 12 kg kettlebell være o.k. i starten. Prøv om muligt gerne at træne med kettlebell'en for at finde ud af passende vægt før køb. Fitness_kettlebell_kg_slidt_af_Marina_Aagaard_fitness_blog

Hvordan træner man med kettlebell?

En kettlebell bruges til træning af styrke, styrke-udholdenhed og power. Eksempler:
  • Typiske KB øvelser er sving, kettlebell swing, træk og stød (pres).
  • Traditionel styrketræning, fx squat (goblet squat), lunges og farmer walk.
  • Komplekse specialøvelser som Turkish Get-up samt kast og jonglering; visse øvelser forbedrer ud over styrke også motorik og bevægelighed.
  • Gymnastiske øvelser og core træning: De store competition kettlebells kan bruges som støtter på gulvet til forskellige typer af pres (fx L-sit) og planker, hvor hænderne har fat om håndtagene.
Man bør træne i indendørs træningstøj og -sko. Eventuelt benyttes håndledsbeskytter (bånd), som beskytter underarmene let.

Hvor kan man træne?

I træningscenteret eller derhjemme, ude eller inde. Vigtigste krav: En plan flade og masser af plads omkring, både rundt om og over.

Hvem kan træne med kettlebell?

Alle kan træne med en kettlebell, børn, unge, voksne og ældre, så længe de er i form og har en vis teknisk færdighed, d.v.s. er trænede og har en træner. Personer med visse sygdomme eller nylige skader skal dog enten ikke træne eller træne med forsigtighed efter samråd med lægen. Mange starter uden instruktion og træner med dårlig teknik, hvilket kan belaste ryggen.

Fordele

+ Meget anvendelig til både KB træning og traditionel styrketræning + Meget slidstærk (competition kettlebells holder næsten ubegrænset) + Et udfordrende og anderledes redskab til sving, træk og pres øvelser + Velegnet til unilaterale, en-arms (et-bens) øvelser, der træner stabilitet + Velegnet til træning af eksplosivitet + Prisbillig ift. anvendelighed og holdbarhed (dog dyrere end håndvægte)

Ulemper

÷ Vægten kan ikke justeres, så man har ofte brug for flere KB ÷ Ret store og tunge, fylder og er ikke velegnede til rejsebrug (transport) ÷ Kræver god form og god teknik for at undgå overbelastning.

Kettlebell fitnessJeg troede ikke kettlebells kunne gå i stykker, men visse fitness kettlebells kan; en studerende tabte denne på jorden ...

Træningseffekt

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Kondition ; giver en vis effekt afhængigt af program ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination ; lav til moderat-høj effekt (ved jonglering) ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke ; effektiv core-, power- og muskel-udholdenhedstræning ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed ; afhænger af øvelser, moderat effekt

Læs mere:

Kend din træningsform: Kettlebell træning