Prizren, Kosovo: Fort, moske og UNESCO kirke

Af Marina Aagaard Prizren er en historisk by og kommune beliggende i Prizren-distriktet i landet Kosovo. Byen ligger smukt ved bredden af Prizren Bistrica-floden på skråningerne af Šar-bjergene (albansk: Malet e Sharrit ) 450 meter over havet i den sydlige del af Kosovo.  De danske grænser er stadig corona lukkede. Så i mangel af rejser, finder jeg tid til at ordne fotos, minder, fra tidligere ferier. Her fra en tur til Prizren, Kosovo. Vi, Henrik og jeg, besøgte byen en novemberdag, hvor vejret var mildt og turisterne få. Vi kørte dertil fra Pristina og tilbragte en dag i byen, men vi kunne godt have brugt ekstra dage der. Prizren Kosovo Balkan Marina Aagaard blog travel rejseUdsigt over Prizren, Bistrica-floden, den gamle bro og moskeen. Set fra fæstningen, Kalaja, over byen.

Kosovo

Kosovo? Det meste af det centrale Kosovo domineres af store sletter og De albanske alper og Šar-bjergene i henholdsvis sydvest og sydøst. Flot natur. Men hvad med krig, konflikter og uroligheder? Hvem vil dog til Kosovo? Jeg ... vil gerne se mere af og vide mere om Europa, også Balkan-området på trods af, at Kosovo stadig er i et problematisk forhold med Serbien, selvom krigen er slut. Indbyggerne? Ja, på vejen ser vi også tilbageholdende, mistroiske attituder, men allerede ved grænsen fik vi en venlig hilsen "have a nice stay" (den første positive grænsehilsen i på Balkan) og de kosovo albanere vi mødte, var venlige og yderst hjælpsomme. Er Kosovo sikkert for turister - eller omvendt:  Er Kosovo farligt for rejsende? Tilsyneladende kun i begrænset omfang, når man sammenligner med mange andre lande og når man som turist opfører sig som gæst, lovlydigt og med respekt for monumenter, indbyggere og ordensmagt. Der er organiseret kriminalitet (og vold), men på gaden er der lav risiko for overfald og kun almindelig risiko for lomme- og tasketyveri. Vær agtpågivende som altid. I byerne foregår hverdagen tilsyneladende omtrent som i Nord-Europa og cafeer og butikker er ikke markant anderledes; med enkelte undtagelser. Og ude på landet føler man, at man er tilbage i tiden. Kosovo, officielt Republikken Kosovo, er en delvist anerkendt stat i Balkan, Sydøst-Europa - i konflikt med Republikken Serbien. Et område på 10.887 kvadratkilometer i centrum af Balkan. Omgivet af Serbien i nord og øst, Nord Makedonien i sydøst, Albanien mod sydvest og Montenegro i vest. Spændinger mellem Kosovos albanske og serbiske samfund ulmede i det 20. århundrede og brød lejlighedsvis ud i stadigt mere vold, der kulminerede med Kosovo-krigen i 1998 og 1999, hvilket resulterede i tilbagetrækning af den jugoslaviske hær og oprettelsen af FN's midlertidige administration i Kosovo. Den 17. februar 2008 erklærede Kosovo ensidigt sin uafhængighed af Serbien. Serbien anerkender imidlertid ikke Kosovo som en suveræn stat.

Prizren

Prizren by har 85.119 indbyggere, mens kommunen har 186.986 indbyggere (2016). Byen er multi-etnisk med bosniere, tyrkere og romanier foruden ​​den kosovo albanske befolkning. Byen ligger 85 kilometer syd for Kosovo's hovedstad Pristina. Kommunen har grænser til Albanien - ligger 175 km nordøst for Tirana - og Nord Makedonien - ligger 99 kilometer nordvest for Skopje. Shadervani pladsen i centrum af Prizren. “Shadervan” kommer fra persisk og betyder “kilde med mange strømme”. Byens hammam blev bygget i det 16. århundrede af Mehmet Pasha. The Hammam of Gazi Mehmet Pasha er en af de største i Balkan-landene. Den blev oprindeligt brugt som offentlig badeanstalt, men virker i dag som kulturcenter. En charmerende mindre by med ældgamle, gamle og nyere bygninger - og fortet i baggrunden. Byen klarede sig nogenlunde igennem Kosovo-krigen, mens den omkringliggende kommune blev hårdt ramt. Byen havde flere gamle ortodokse serbiske kirker og serbiske kulturelle monumenter. De blev desværre beskadiget, brændt eller ødelagt den 17. marts 2004 under urolighederne i Kosovo.

Den gamle bydel

 

Prizren fortet

Over byen troner fortet, fæstningsværket: Gå-tiden vurderes til 30 minutter. Det lyder rimeligt i slow motion, for der er en smule stejlt. Vi gik turen på 15-20 minutter. Og fæstningen er værd at se. Der er en fantastisk udsigt til bjerglandskabet fra fortet. Der er også en ruin af et middelalder-fort, det serbiske Višegrad Fortress, i Prizren Bistrica kløften. Der nåede vi dog ikke ud i denne omgang.

Sinan Pasha-moskeen

Moskeen  i bymidten - der var flere rundt om i byen. Der var ved at blive gjort rent, da vi kiggede ind, men vi blev budt velkommen. Naturligvis i strømpesokker og tækkeligt klædte. Indgang til moske. Som andre steder må man ikke fotografere. Det særlige her er, at det understreges også at man ikke må medbringe håndvåben ...

The Old Stone Bridge

Byens smukke stenbro.

Prizren street art

Transformer station dekoration. A dream and a dream comes true, true, true.

Caféer

Der er mange små cafeer og restauranter. Vi kiggede ind på Café Ponte. En stor café med en interessant indretning og store loftsmalerier på toilettet. Vi fik en frokostsnack bestående af meget velsmagende bruschetta.

 

Forretninger

Der er mange små forretninger i byen. Naturligvis med souvenirs, men også med lokalt håndværk. Og historiske butikker: Kodak logo og hundredvis af filmruller. Ren nostalgi. Flotte perlebesatte kjoler. Til de lokale? Måske snarere turisterne. I alle tilfælde er markesføres de under navnet 'Collection USA'. For sent opdagede jeg det skilt, som nok betyder "Fotografering forbudt". Helt-fremme-i-skoene skomode. Live. Love. Laugh. I love it!

Our Lady of Ljeviš

En UNESCO beskyttet serbisk ortodoks kirke fra det 14. århundrede. En af flere Kosovo monumenter på verdensarvslisten. Forbløffende nok så vi kun kirken udefra og foto er ikke vores eget, men fra Wikipedia. Vi må tilbage og se mere.