Ugen der gik 11 2020: Danmark lukker ned

Af Marina Aagaard, MFT En forfærdelig uge for de fleste danskere - ikke alene de syge og karantæneramte. Coronavirus "lukker Danmark". For alvor. En uge der starter nogenlunde, trods coronavirus. Men alt går fra ondt til værre i Danmark. Mandag 90 syge, tirsdag 262 syge. Søndag er 5076 testede, 864 smittede, 2 døde. Bare i Danmark. Globalt: 143.247 tilfælde, 5407 dødsfald. Nu af WHO erklæret for en pandemi. Ugen der gik 11 2020 coronavirus Danmark

Ugen der gik 11 2020

Mandag

04:45 Vågner. 05:55 Personlig træning i Aarhus. Første gang i et par uger. Det går godt og jeg glæder mig til fortsættelsen. På det tidspunkt ved jeg ikke, at der kommer til at gå en rum tid før det sker. Hjem. Forberede foredrag m.m. Henrik og jeg træner i foreningsfitnesscenteret, jeg på trappemaskine og 4 x 10 modificeret frivend. På det tidspunkt ved vi ikke, at det bliver sidste gang, at vi er der i ? uger.

Tirsdag

Hjemmearbejde. Læse. Skrive. Henrik går tur med Rex, mens jeg løber en 5 km tur i Hestehave Skov. Det er længe siden sidst og det er bidende råkoldt og trist. Vi spiser brunch i den lokale cafe Laurits. Med røræg, pandekager og laks med mere. Det luner. Vi kører forbi apoteket, måske skulle man nu købe håndsprit. Et stort skilt udenpå døren bekendtgør: "Ingen håndsprit tilbage" (en melding, der går igen over det meste af landet i disse dage).

Onsdag

Til træningscenteret. Holdtræning. Dance. Core. Mobility. I dag bekendtgør jeg ekstra tydeligt på holdene "hold afstand" og opfordrer til at passe på. Allerede sidste uge var der coronavirus opslag/advarsler, skærpet opmærksomhed og ekstra håndsprit. Et medlem spørger "hvad hvis nogen bliver smittet". Jeg fortæller at alle ansatte har fået, at vide, at så bliver alle informeret - og jeg forventer selv "nok lukning". Ingen mor og far til personlig træning i dag. De frygter smittefare i fitnessregi ... Så jeg selvtræner det sædvanlige: Box jump, box hink og step up, 3 x 10 af hver. 3 x 10 hængende benløft. 3 x 10 pull-ups assisted og 2 x 10 leg curl. Jeg arbejder lidt ved pc'en. I løbet af to timer får jeg afbud til to foredrag hos bookere i sundhedsregi. Folkeuniversitet sender også besked: Mit 5 timers kursus på FU Aarhus, lørdag, er aflyst. TV2 Lorry i København ringer og interviewer mig om, hvad man kan træne derhjemme, hvis man kommer i coronakarantæne. Det fortæller jeg lidt om, og henviser også til bloggen, hvor der er mere om det. Skulle egentlig afholde firmatræning nu, men firma ringer og fortæller, at træning er aflyst og alle ansatte sendes hjem på ubestemt tid. Så jeg tager et smut til Aarhus for at indkøbe diverse. Bemærker for første gang, at i krydset ved Eventyrsport er der ikke almindelige fodgængere, men vikinger i lyssignalet. Smiler. Hjem. Spisning. Efter aftensmad sidder jeg og skriver lidt. Flere dårlige mails. Verdens største sportsklub- og træningscenterorganisation aflyser deres årskongres. Klokken 21:30 ringer regionschefen for SATS og fortæller, at kæden lukker torsdag kl. 12:00. På tv ser vi lidt senere, at "Danmark lukker ned".

Torsdag

Skulle have haft personlig træning. Men vi er blevet enige om at aflyse. Om morgenen er Breaking News i tv fortsat, at "Danmark lukker ned". Og WHO erklærer coronavirus udbruddet for en pandemi. Skoler, institutioner og de fleste offentlige arbejdspladser bliver lukket ned per i dag eller i morgen i minimum to uger. I løbet af dagen og dagen efter følger de fleste private arbejdspladser trop. Fitness World kæden lukker (ligesom SATS) alle deres træningscentre klokken 12 og de fleste andre træningscentre, yogastudier og danseskoler lukker. Idrætsforeninger og svømmehaller og andre lukker også. I mindst to uger foreløbig. Vi skulle have været til hotelåbning i næste uge. Der kommer en mail. Hotellet åbner slet ikke på denne side af sommeren. Nogen brancher (ejere, ledere, ansatte) er ramt urimeligt hårdt. I hele mit liv har jeg aldrig oplevet noget tilsvarende, det er skræmmende og deprimerende. I løbet af dagen tager jeg til frisør. Jeg skal holde foredrag i morgen hos en privat virksomhed. Mens jeg er hos frisøren, ringer mobilen. Foredraget er aflyst. Ikke uventet. Der kommer en pakke med fantastiske gå-sko. De skal bruges til fotos til et projekt. Og skulle også have været brugt til det nu aflyste kursus i weekenden. Sidst på eftermiddagen går jeg en lang tur med Rex. En blå himmel med lammeskyer mildner dagens elendighed. Aftensmaden er en stor salat med avocado, bladselleri, rucola, tomater og carpaccio. Guf.

Fredag

Dagen er speciel. Alt er aflyst. Og jeg informerer selv: Ingen personlig træning foreløbig marts ud ... Henrik og jeg tager i den lokale MENY for at handle. Trods Statsministerens henstilling om ikke at hamstre, er alle tre lokale supermarkeder ribbet for mange varer, vi bliver mødt af adskillige tomme hylder. Der er ikke engang 1 liter mælk til Henriks kaffe! Og de fleste frostdiske er tømt. Toiletpapir er der heller intet af. På Den Blå Avis kan man til gengæld i dag købe Lotus toiletpapir for 1000-8000 kroner pakken (med et glimt i øjet). Hamstringen er et trist eksempel på egoisme i en krisetid. På plus-siden: I mange byer har man lavet fællesskaber, hvor man hjælper hinanden bl.a. med at handle og med transport; den offentlige transport er (næsten) lukket ned. Der kommer mail fra Undervisningsministeriet. FORSK, Forskningens Døgn aflyser alle foredrag i april. Heriblandt mine tre Sund Fitness foredrag. Forventet, men ærgerligt. Jeg får optaget et lille videoklip med fem favoritøvelser til hjemmetræning. Til mig selv og til andre, der er frustrerede over mangel på fællestræning i fitnesscentre i ... hvem ved hvor lang tid. Vi går eftermiddagstur ved Kalø Slotsruin. Det er bidende koldt og vinden går gennem marv og ben. Passer godt til sindsstemningen. Da vi kommer hjem inviterer en ven på spisning. Lidt hovsa, men vi slår til. Jeg tror, at det er en joke, da Henrik siger, at vi skal grille, så jeg tager almindeligt tøj på. Det viser sig dog, at vi skal være i et ottekantet tipi-lignende træskur med en grill ... Der er meget koldt, selvom der er skind at sidde på og grillen i midten sender lidt strålevarme ud. Det bliver dog varmere undervejs og maden er god. Først rejer-og-laks-salat, så kylling eller oksesteg eller pølser. Med tynde tacos til. Der er også en kartoffel-og-løg-ret, men da er jeg mæt. Henrik har medbragt rødvinen. Så det er godt. Vi er seks (som taler om coronavirus) og alle bryder tidligt op, fordi værten skal arbejde næste dag. Han er bekymret, fordi det netop er blevet meddelt, at Danmarks grænser lukkes fra lørdag kl. 12.

Lørdag

Morgenen starter frygteligt med den nyhed vi allerede havde hørt om aftenen forinden. Danmarks grænser lukker klokken 12. Det er en politisk beslutning (som diskuteres heftigt dagen efter). Sundhedsmyndighederne ser ingen grund til at lukke grænser, men politikerne vælger at gøre det. Vi går en lang tur i Nationalpark Mols Bjerge. Vejret er flottere end meget længe. Vi ser solen. Vi tager hjem og arbejder lidt. Jeg med et bogprojekt, da der ikke er foredrag i vente længe. Henrik med en ny hustegning. Sådan går dagen. Vi træner en 7-minute workout i kælderen. Ja, Henrik er med, men kun til 1 runde ... Vi spiser stegt laks, ricotta ravioli og spinat. Om aftenen ser vi en halv beroligende Barnaby ... efter en uge med sindsoprivende tv. Men vi bliver trætte og går tidligt til ro.

Søndag

Der er ingen breaking news i dag. Men meget af dagen på tv går med forhandlingerne om støtte til erhvervsliv og lønmodtagere. Allerede nu tegner der sig et billede af en mulig recession, alvorlig økonomisk krise for Danmark. Rejse- og restaurationsbranchen er ikke bare nødlidende, men konkurstruet (som mange andre virksomheder og selvstændige). Københavns lufthavn havde først på ugen mistet 33 % af passagererne og dagens billeder viser en tom lufthavn. SAS bliver nødt til at afskedige eller hjemsende 10.000, heraf 4000 i Danmark. Vi går en lang tur ved Studstrup og Kaløvig Bådelag. Hjem. Arbejder videre. Jeg træner en kort kettlebell rutine. 5 minutter sjipning. 8 x Turkish get-up, 3 x 16 en-arms swing, back lunge og goblet squat. Det er det. Også træningsmæssigt har denne uge, været elendig ... Spiser rester (Henrik spare ribs, jeg falafel). Går i seng. Kan ikke sove ... En horribel uge for Danmark - og undertegnede. Foredragsholder; med alle foredrag (og undervisning) i de næste to måneder aflyst. Jeg lever dog - føler mig rask - og er meget mere bekymret for mine forældre ... som dog mener, at de klarer sig fint uden hjælp og besøg (frabedes)!