Bauhaus Dessau: Ein zimmer with a view

Af Marina Aagaard, MFT Bauhaus, Dessau. Gropius Alle 38. Vores adresse for natten. Gropius, Klee, Kandinsky, Mies van der Rohe har boet her.  Måske sovet i vores seng? (sagde Henrik ...).

Bauhus, Dessau

Henrik og jeg er kørt en tur. Vi er kommet til Dessau i det tidligere Østtyskland. Den absolutte højborg for Bauhaus arkitektur (2019 var 100-året for Bauhaus-skolens start). Efter mørkets frembrud kører vi ind på Gropius Alle 38 og finder en parkeringsplads i mørket. Går ind i en kældercafe i de ellers mørke bygninger og får udleveret en nøgle. Værelse 1.35 Bauhaus Dessau Marina Aagaard blog travel rejse foto

Ein dobbelzimmer

Meget spartansk. Linoleumsgulv. Ingen skab eller kommode. Ingen toilet eller bad. Det foregår på gangen. Men. Fantastisk. Man kan føle historiens vingesus i de små værelser, der har huset nogle af verdens bedste arkitekter og kunstere. Denne bygning, tegnet af Walter Gropius, og området lige omkring er UNESCO World Heritage Site, verdensarvsområde. Et sted jeg længe gerne har villet besøge, eftersom jeg altid har været interesseret i kunst og bygningskunst ... og nu er gift med en arkitekt. Som havde overrasket mig ved at booke dette spændende sted som logi. Stedet er - på grund af de meget begrænsede faciliteter - uhyre prisbilligt (ca. 484 DKK). Og i netop denne by ville jeg hellere bo her end på et femstjernet luksusresort. Jeg er i ret godt tilpas (jeg ville være i superhumør, hvis ikke det var for sygdom i familien). Før vi skal sove, går vi ind i den tilstødende bygning (med foredragssale) og går ned i kælderen og ind i cafeen, der har gul belysning. Nærmest psykedelisk. Og næsten lige så spartansk - minimalistisk - som værelserne. Fint. Jeg får en 'night cap'. En godnatdrink bestående af en kop kamillete.

Udsigt fra værelset

Næste morgen - lige før solopgang - står vi op til en udsigt ud over masser af arkitektur, arkitektskole, auditorier, udstillinger og mesterhuse.

Rene linjer

Senere på dagen stråler solen op på vores 'vandrerhjem'. Bauhaus stiftelsens overnatningsejendom. Gammel arkitektur, men ret så holdbar. Bauhaus skolens hovedbygning. Alle tiders start på turen.

Bauhaus (Wikipedia) Den Staatliches Bauhaus, eller Bauhaus, var en tysk kunstskole, der virkede fra 1919-1933. Skolen blev berømt for sin tilgang til design, der søgte at kombinere skønhed med anvendelighed og at forene principperne fra masseproduktion med individuel kunstnerisk vision. Bauhaus blev grundlagt af arkitekten Walter Gropius i Weimar. Udtrykket Bauhaus, bogstaveligt talt "bygningshus", blev forstået i betydningen "School of Building", men på trods af sit navn havde Bauhaus ikke oprindeligt en arkitektur-afdeling . Ikke desto mindre blev det baseret på ideen om at skabe et Gesamtkunstwerk, 'samlet' kunstværk, hvor al kunst, inklusive arkitektur, til sidst ville blive samlet. Bauhaus-stilen blev senere en af ​​de mest indflydelsesrige retninger inden for moderne design, arkitektur og kunst, grafisk design, interiørdesign, industrielt design og typografi. Skolen eksisterede i tre tyske byer: Weimar fra 1919 til 1925, Dessau fra 1925 til 1932, og Berlin fra 1932 til 1933 - under tre forskellige arkitektdirektører: Walter Gropius fra 1919 til 1928; Hannes Meyer fra 1928 til 1930; og Ludwig Mies van der Rohe fra 1930 til 1933, da skolen blev lukket af sin egen ledelse under pres fra nazistyret, efter at have været fremstillet som et centrum for den kommunistiske intellektualisme. Selvom skolen blev lukket, fortsatte personalet med at sprede sine idealistiske budskaber, da de forlod Tyskland og udvandrede til lande over hele verden. Ændringerne af lokalitet og ledelse resulterede i en konstant forskydning af fokus, teknik, instruktører og politik. For eksempel blev keramikbutikken nedlagt, da skolen flyttede fra Weimar til Dessau, selvom det havde været en vigtig indtægtskilde; Da Mies van der Rohe overtog skolen i 1930, omdannede han den til en privatskole og ville ikke lade nogen tilhængere af Hannes Meyer deltage i den.