Boganmeldelse: Elsk din (overgangs)alder

Af Marina Aagaard, MFT Din overgang er ingen undergang, siger entreprenør Pernille Aalund i den nye bog Elsk din (overgangs)alder skrevet af journalisterne Gitte Høj og Lone Gjørtsvang. Elsk din (overgangs)alder boganmeldelse Marina Aagaard blog Baggrunden for bogen er, at begge har arbejdet professionelt med sundhed i en længere årrække og desuden har personlige erfaringer relateret til overgangsalderen, både set fra sidelinjen - mødrenes overgangsalder - og oplevelser på egen krop.

Sunde råd fra sundhedsjournalister

Forfatterne af denne nyeste danske bog om emnet er erfarne sundhedsjournalister: Lone Gjørtsvang, journalist, redaktør og stifter af bloggen sundtkvindeliv.dk. Har før da stået i spidsen for flere medier målrettet kvinder og medvirket da kvindeportalen oestrogen.dk startede. Gitte Høj, journalist, psykoterapeut, ejer af siden healthyyou.dk og sundhedsredaktør for kvindemagasinet Liv 40+. Tidligere bl.a. redaktionssekretær for magasinet I FORM. Bogen er en sundhedsbog til kvinder midt i livet. Den rummer bud på, hvordan kvinder fysisk og mentalt kan favne overgangsalderen, der opleves vidt forskelligt. 20 procent oplever ingen gener, 60 procent har moderate gener, mens 20 procent har ret voldsomme gener.

Elsk din (overgangs)alder indhold

Bogen består af 10 kapitler, der hver især fokuserer på typiske, både fysiske og psykiske, forandringer i overgangsalderen: 1 Din overgang er ingen undergang 2 Din hud og det bedste, du kan gøre for den 3 Muskler og vægt 4 Knogler, led og smidighed 5 Favn de sunde råvarer 6 Tarmbakterier betyder mere, end du tror 7 Søvn, stress og ritualer 8 Underliv, hormoner og sex 9 Styrk dit mentale velvære og find mere ro 10 Fri, fit og fuldent Til sidst: Kilder [bl.a. magasinlinks og bøger] Stikord Kapitlerne formidler sundheds- og livsstilsinformationer fra ind- og udland.  Til hvert kapitel har forfatterne derudover interviewet 10 kendte kvinder og eksperter på hver deres felt, som alle deler ud af deres viden og personlige erfaringer.

Læseoplevelse

Bogen tager fat i omfattende, vigtige emner med stor betydning for sundhed og velvære i overgangsalderen og formidler dem kortfattet i overskuelige afsnit med faktabokse. Undervejs er der udvalgte referencer bl.a. links til online artikler. Uanset om man er i starten, midt i eller 'slutningen' af overgangsalderen, der kan vare op til 15 år, med få eller flere gener forbundet med overgangsalderen, er der i hvert kapitel relevant viden og konkrete og brugbare redskaber til tiltag for både det ydre og det indre. Bogen giver overblik over flere mulige indsatsområder. Trods få billeder er indholdet sat op på en indbydende måde, der giver læseren en "lækker" læseoplevelse. Bogen kan læses i løbet af en dag eller måske hellere et kapitel om dagen, så der er  tid til at tænke over pointerne og måske iværksætte nogle sunde, nye vaner med det samme. En let læst bog med en positiv tilgang til emnet. Anbefalet for kvinder 40+. Bogen fik jeg på BogForum ved lanceringen. Den kan nu købes hos (net)boghandlere.

Fakta om bog:

Titel: Elsk din overgangsalder Forfatter: Lone Gjørtsvang og Gitte Høj Format: Bog, hæftet Forlag: Klim Udgivelsesdato: 14.11.2019 Udgave: 1. udgave ISBN: 9788772044583 Sprog: Dansk Sidetal: 234 Pris (cirka): DKK 280